Hlavní obsah

Šlágr podzimu vyzněl jednoznačně pro Plzeň, jalová Sparta ani nevystřelila na bránu

škv, dosSport.cz
Aktualizováno

Třaskavý šlágr podzimu dvou v současnosti nejlepších českých fotbalových týmů pro sebe urvala Plzeň. Svěřenci Miroslava Koubka na svém stadiónu porazili Spartu 2:0 a na čele tak na ni po třinácti odehraných kolech mají už čtyřbodový náskok. Sobotní program začal na Julisce, Dukla zvítězila 3:1 nad Českými Budějovicemi. Jihlava šokovala v Teplicích, kde triumfovala 3:2. Stejným poměrem zdolala Slavia Příbram. Slovácko gólem kanonýra Doška uspělo v Brně, Baník doma nezaváhal s posledním Hradcem Králové.

Atmosféra zápasu Plzeň - SpartaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Vřava v plzeňském kotli

Viktoriáni udělali zásadní krok ke třem bodům během jedenácti minut prvního poločasu. Nejprve ve 12. minutě vyhrál po rohovém kopu souboj s Brabcem Hejda a přesnou hlavičkou otevřel proti svému bývalému týmu skóre. Následně využil parádního Pilařova pasu za hostující obranu Hořava a lehkým dloubnutím překonal Bičíka podruhé.

Sparta si ani za tohoto stavu nevypracovala žádnou vážnější příležitost, za celý zápas dokonce nevyslala na Kozáčikovu bránu jedinou střelu. To domácí byli několikrát blízko třetímu gólu. Zejména Hořava, který z trestného kopu trefil břevno. Sparta nakonec dohrávala o deseti, v nastaveném času dostal za faul na Tecla rovnou červenou kartu Matějovský. Letenští tak po pěti předchozích výhrách nebodovali a z druhého místa ztrácejí na vedoucí Plzeň už čtyři body.

Hlavní rozhodčí Jan Jílek musel utkání hned třikrát přerušit, neboť kvůli dýmovnicím hozeným ze sektoru plzeňských fanoušků nebylo na trávníku moc vidět. Po pár minutách se však pokaždé začalo znovu hrát.

Slavia zvítězila po sedmi zápasech

Už posedmé za sebou dokázala Slavia doma porazit Příbram a po sedmi zápasech se tak v této sezóně dočkala plného bodového zisku. Výhra sešívaných 3:2 se však nerodila lehce. Na úvodní gól Latky z pokutového kopu odpověděli hosté v závěru prvního poločasu Zápotočným. Bílek sice sešívaným krátce po změně stran náskok vrátil, Řezníček ale znovu srovnal. Až na Balajův zásah z 88. minuty už hosté odpověď nenašli. Příbram si tak pod novým koučem Pavlem Tobiášem připsala v šestém utkání první porážku.

Brankové hody přineslo utkání v Teplicích, kde nakonec senzačně triumfovala 3:2 Jihlava. Vysočina si tak proti Teplicím připsala na sedmý pokus historicky první výhru a vymanila se ze sestupového pásma. Domácí tahali od konce prvního poločasu za kratší konec, dvakrát ale jihlavský náskok dokázali zlikvidovat. Jenže v 84. minutě poslal Mešanovič hosty potřetí do vedení, o které už se nechali připravit.

Hradec ostravské prokletí nezlomil

Dukla porazila České Budějovice 3:1 a ovládla tak i třetí domácí vzájemný duel těchto týmů. Pražané si lepší vstup do utkání ani nemohli vysnít, hned po 51 vteřinách hry je poslal do vedení francouzský kanonýr Beauguel a postaral se tak o nejrychlejší trefu probíhajícího ročníku. Po změně stran výstavní trefou z pětadvaceti metrů do šibenice zvýšil Néstor. Lengyel pak sice snížil, na konečných 3:1 ale v 81. minutě uzavřel střídající Krmenčík, který byl v té době na hřišti necelých šest minut.

Poslední Hradec Králové prohrál v Ostravě 1:2 a na výhru z hřiště Baníku čeká od listopadu 1999 už šest zápasů. O třech bodech pro domácí rozhodl v první půli dvěma krásnými střelami pod břevno Daniel Holzer. Královehradecký Dvořák ve druhém poločase už jen skóre zkorigoval.

Zbrojovka prohrála už popáté za sebou

Mizérie Brněnských se prohlubuje, Zbrojovka prohrála už popáté za sebou. Tentokráte 0:1 v domácím zápase se Slováckem, která přerušilo sérii čtyř utkání bez vítězství. Jediný gól zařídil čtvrt hodiny před koncem nejlepší ligový střelec Libor Došek a připsal si jubilejní desátou trefu v sezóně. Brno podlehlo svému sobotnímu soupeři už počtvrté za sebou.

To nejlepší na konec. Na co víc už by se měli fanoušci těšit, než na bitvu první Plzně s druhou Spartou. Viktorii stačí k uhájení vedoucí příčky remíza, Letenští potřebují k posunu do čela vyhrát. Sparta neprohrála pět posledních vzájemných zápasů, na druhou stranu ovšem vyhrála jediné z posledních sedmi utkání na hřišti Plzně. Oba kluby neprohrály sedm utkání v řadě a posledních pět zápasů vyhrály.

Program 13. kola:
Pátek
Mladá Boleslav - Bohemians 1905 1:0
Sobota
Dukla - České Budějovice 3:1
Branky: 1. Beauguel, 53. Néstor, 81. Krmenčík - 66. Lengyel.
Slavia - Příbram 3:2
Branky: 37. Latka z pen., 47. Bílek, 88. Balaj - 45. Zápotočný, 68. Řezníček.
Ostrava - Hradec Králové 2:1
Branky: 22. a 39. Holzer - 61. Dvořák.
Teplice - Jihlava 2:3
Branky: 54. Mahmutovič, 76. D. Jablonský - 40. Kukol, 67. Kučera, 83. Mešanovič.
Brno - Slovácko 0:1
Branka: 75. Došek.
Plzeň - Sparta 2:0
Branky: 12. Hejda, 23. Hořava.
Neděle
15:45 Liberec - Jablonec

Reklama