Hlavní obsah

Už 315 minut neinkasoval! A teď se Kozáčik chystá na úřadujícího šampióna

Klíčový muž plzeňské sestavy je před bitvou podzimu v ideálním rozpoložení. Brankář Matúš Kozáčik v nejvyšší soutěži neinkasoval už úctyhodných 315 minut, navíc sebevědomí vyšperkoval reprezentačním skalpem Španělska. V úvodu sezóny přitom prožil i jednu trpký okamžik, když mu bývalý plzeňský trenér vyjádřil nedůvěru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Matúš Kozáčik během utkání na Slavii

Článek

„Nějaká čistá konta přišla, ale pořád mám na paměti začátek sezóny, který nebyl ideální. Dostávali jsme hodně gólů, vypadli jsme z předkola Evropské ligy a ztráceli body i v lize. Nyní snad jdeme správným směrem," říká borec, který v jedenácti startech v nejvyšší soutěži udržel pětkrát čisté konto. „Paradoxně jsme se zvedli v okamžiku vyřazení z evropských pohárů. Všichni jsme chtěli moc uspět a být v základní skupině, ale když se to nepovedlo, vrhli jsme maximální koncentraci a úsilí k ligovým duelům."

Z pohledu nejvyšší soutěže a předkola Evropské ligy vynechal jediný duel. Bývalý plzeňský trenér Uhrin jej po domácím čtyřbrankovém přídělu s Ploještí odsunul na lavičku. Následně byl však odvolán a nový trenér Koubek, sám bývalý brankář, slovenského rodáka okamžitě do sestavy vrátil.

„Nechci se v tom pitvat a nějak komentovat kroky bývalého kouče. Já se v úvodu sezóny cítil dobře. Důvěra ze strany nového trenéra byla pochopitelně impulsem pro mé sebevědomí," komentuje situaci z úvodu sezóny Kozáčik, který má velkou oporu v náhradních brankářích Pavlíkovi s Bolkem i novém trenérovi brankářů Petru Kostelníkovi. „Máme fantastickou partu, v níž se hodně dbá na psychickou pohodu," vykládá Kozáčik.

Pohodu notně vylepšil v dresu Slovenska, které ve třech duelech se silnými soky získalo devět bodů. Dokázalo zejména díky fantastickým zákrokům gólmana pokořit i Španělsko, osm let neporažené v kvalifikacích. „Reprezentační výsledky kvalitním výkonům hodně pomáhají, což cítím na sobě. Triumfy nad Ukrajinou, Španělskem a Běloruskem byly velkým povzbuzením. Ale člověk nesmí ulítnout, je třeba udržet sebevědomí a euforii v určitých mezích, aby byl schopen se následně koncentrovat na ligu. Jedno vítězství sezónu nedělá, nemá tudíž smysl se jím opájet příliš dlouho," míní Kozáčik.

Od návratu z reprezentačního srazu nepustil za záda jediný míč. Doufá, že vše bude platit i po bitvě se Spartou. „Oba kluby mají dobré výsledky a zápas nemá vyloženého favorita," přemítá zkušený gólman. „Sledoval jsem Spartu útržkovitě v některých duelech, zápas Evropské ligy v Bratislavě celý. Pražané hrají velmi dobře. Je vidět, že si hráči drží pohodu z reprezentace."

Velmi pečlivě se chystá na souboj s letenským kanonýrem a kapitánem Davidem Lafatou. „Má momentálně výbornou formu a hodně produktivní období. Je důležité vůbec jej do střelecké pozice nepustit, protože uhlídat ho v pokutovém území je těžké. Hodně využívá zkušeností," dumá před klubovým vrcholem podzimu Kozáčik.

Těší se na atmosféru vyprodaného stadiónu. Až bude čelit nájezdům sparťanské ofenzivy, budou mu držet palce nejen skalní příznivci Viktorie na stadiónu či u televizních obrazovek, ale i mnoho malých dětí ze stacionáře Hájek pro handicapované děti nedaleko zámku Kozel. Třicetiletý rodák, sám otec čtyř dětí, je vydatným podpůrcem projektu.

„Dnešní doba je hodně těžká. Sám mám kolem sebe lidi, kteří mají problémy. Tudíž pokud můžu, chci pomáhat. Byl jsem ve stacionáři na klubové akci a následně se domluvil se zástupci společnosti na osobní spolupráci. Lidé, jež si to mohou dovolit, by se měli v podobných projektech angažovat.," dumá Kozáčik. „Byli jsme tam s celou rodinou. Viděli jsme, jak vše funguje. I moji potomci vnímali, že některé děti mají denní režim odlišný, protože jsou nemocné a je třeba jim pomáhat," naznačuje Kozáčik, že má na srdci nejen fotbalový úspěch.

Reklama

Související témata: