Hlavní obsah

Nedáte pokoj s pyrotechnikou? Tak zaplaťte! Plzeň už určila čtyři viníky a hledá další

Plzeň

Fotbalová Plzeň v sobotu oslavila velkou výhru 2:0 nad Spartou. Stínem šlágru ligového podzimu však bylo chování fanoušků Viktorie. Kvůli dýmovnicím hozeným z jejich sektoru na trávník musel být zápas třikrát přerušen, kvůli rvačkám v plzeňském kotli pak museli zasahovat pořadatelé i policie. Klub očekává pokutu od disciplinárky a její zaplacení bude požadavat po vinících z hlediště. Čtyři z nich již díky modernímu kamerovému systému určil.

Vřava v plzeňském kotli během utkání se Spartou.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Atmosféra během zápasu mezi Plzní a Spartou.

David Limberský po utkání Plzeň - Sparta.

Lukáš Vácha po skončení zápasu mezi Plzní a Spartou.

Trenéři po utkání Plzeň - Sparta.

Zatímco po sportovní i výsledkové stránce zvládla Viktoria duel výborně, celkový dojem byl pokažen událostmi v sektoru domácích vlajkonošů. Kvůli opakovaně použité pyrotechnice se zápas dvou nejlepších českých týmů celkem třikrát přerušoval, v sektorech P musela pořadatelská agentura řešit také další provinění proti návštěvnímu řádu. „Je to pro nás obrovské zklamání, které přetrvalo do dnešního dne. Namísto radosti ze zaslouženého vítězství řešíme obrovské problémy tam, kde bychom je čekali nejméně. Mezi diváky v hlavním fanouškovském sektoru Viktorie Plzeň," okomentoval situaci generální manažer klubu Adolf Šádek.

Přiblblé motto "Pyro není zločin", jež chuligáni razí, už leze krkem také hráčům. "Je to kaňka, byli jsme ve varu a oni zápas přerušovali a dostávali nás z tempa. Dělá to nějakých dvacet lidí, ale fanoušci v kotli by si to měli vyříkat, protože tohle tam nepatří. Přitom nás jinak skvěle podporují," zlobil se po zápase kapitán týmu David Limberský.

Viktoria přitom bezpečnostním opatřením před exponovaným duelem věnovala maximální pozornost. "Osobně jsem strávil většinu druhého poločasu před sektorem našich vlajkonošů a dění v ochozech dlouho nedostanu z hlavy. Situace, kdy se jednotlivci použitím dělbuchů, světlic a dýmovnic prakticky snaží o ukončení zápasu, je pro mě naprosto nepochopitelná. Následující obrázky, kdy se většina našich fantastických fanoušků v kotli musela bát při fyzických atacích desítky násilníků, už nikdy nechceme v ochozech Doosan Areny vidět," zdůrazňuje Šádek.

Nový kamerový systém se vyplácí

Díky podrobným záznamům veškerých kamer v čele s novým systémem Panomera provozovaným vlastníkem stadiónu byli již během víkendu vizuálně jasně určeni čtyři diváci, kteří použili v ochozech pyrotechniku. Na začátku týdne probíhá další šetření dostupných materiálů, které velmi pravděpodobně tento počet rozšíří.

„I při tomto postupu velmi úzce spolupracujeme se všemi bezpečnostními složkami v čele s Policií ČR a Městskou policií Plzeň a jsme si jisti, že daní provinilci budou jasně identifikováni a k současným tvářím budou přiřazena také reálná jména. Zároveň Viktoria podává trestní oznámení na neznámého pachatele. Při očekávaném finančním trestu od Disciplinární komise FAČR pak bude Viktoria vzniklou škodu vymáhat právě po těchto jednotlivcích," avizuje tiskový mluvčí klubu Pavel Pillár.

Vedle toho Viktoria prověřuje veškeré možnosti dané právním řádem tak, aby daným pachatelům zamezila přístup na duely Viktorie. „Jedná se o poměrně spletitou oblast, nicméně ani v tomto směru nechceme zůstat u planých prohlášení. Při plném respektování platného právního rámce uděláme vše pro to, aby tito jedinci nemohli nadále kazit zápasovou atmosféru a především pak, aby neobtěžovali slušné fanoušky Viktorie Plzeň," dodává Pillár.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava