Hlavní obsah

Splněný slávistický sen, sešívaní v knize vzpomínají na Ligu mistrů

Ondřej Zlámal, bývalý tiskový mluvčí fotbalové Slavie, vydává společně se sportovním novinářem Václavem Hanzlíkem vzpomínkovou knihu s názvem Splněný slávistický sen. Jde především o historky ze zákulisí vršovického klubu, kniha mapuje období zisku dvou mistrovských titulů a účast Slavie v Lize mistrů. O slavnostní křest se v pondělí ve fan shopu v Edenu postarají někteří aktéři slavného období. Účast potvrdili František Dřížďal, David Kalivoda či Stanislav Vlček.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Vlček v doprovodu svých dcer při loučení se slávistickým publikem.

Článek
Fotogalerie

Současnost Slavie není růžová, znovu hraje o záchranu. Díky nové knížce si však její příznivci mohou připomenout nedávnou éru, která byla mnohem úspěšnější.

„Kniha obsahuje kromě mých vzpomínek v podobě povídek, které jsme sepsali dohromady s Václavem Hanzlíkem, také rozhovory se Stanislavem Vlčkem, Františkem Dřížďalem, Erichem Brabcem a Davidem Kalivodou, kteří vzpomínají na oslavy titulu a sezónu v Lize mistrů," avizuje bývalý tiskový mluvčí Ondřej Zlámal.

Čtenáři se třeba dozvědí, co se dělo v šatně bezprostředně po postupu do Ligy mistrů.

„Byla tam spousta lidí spjatých se Slavií. Pan Ondříček, František Veselý starší a mnoho dalších. Můj děda byl velký slávista, ale když jsem ve čtrnácti letech šel do Slavie, bohužel se toho nedožil. Dodneška mě to mrzí. Jenže po Ajaxu jsem přišel do kabiny a Franta Veselý mi říká: škoda, že se toho nedožil děda. Vůbec jsem netušil, že se spolu znali. Byl to pro mě ohromně silnej moment, na který nikdy nezapomenu," líčí David Kalivoda.

Z hospody až na trávník

Účast v prestižní soutěži byla pro většinu hráčů vrcholem kariéry. „Dolehlo to na mě ve chvíli, kdy jsme drželi děti za ruce a rozezněla se znělka Ligy mistrů. V tento moment jsem většinou seděl v hospodě u piva, zapisoval tipovačku a vybíral dvacetikoruny. Kdo uhádl, koupil na konci rundu zelený. No a teď jsem tam stál na hřišti s husí kůží!" popisuje František Dřížďal.

Zahrál si také proti slavnému kanibalovi Suárezovi. „Nekousnul mě! Jen mi líznul ucho, když se kolem mě prohnal. Na pozápasovém videu mě trenér slovně zfackoval, že jsem ho tam nechal frnknout. Dostal jsem za něj pořádnej ceres, takže si ho pamatuju velmi dobře. Další pohlavek jsem dostal za to, že jsem po vyražené penaltě neuklidil míč do autu, ale jen na roh. Chápete? Já byl rád, že jsem předběhl frajera, co má stovku za devět a fakt jsem neměl čas přemýšlet o tom, jestli míč pošlu do autu nebo na roh, ještě k tomu levačkou," směje se Dřížďal.

Kouč Karel Jarolím zkrátka vládl mužstvu tvrdou rukou. Potrpěl si i na zdravou stravu, ale někteří hráči ho přece jen převezli. Třeba když si zakázaný pěkně smažený řízek pečlivě ukryli pod peřinu ze salátu nebo nános bramborové kaše a zblajzli...

I takové detaily kniha Splněný slávistický sen přináší.

Reklama

Související témata: