Hlavní obsah

Plzeň padla v Jihlavě. Na Spartu, která uspěla v Hradišti, má k dobru už jen bod

dos, jis, vapSport.cz
Aktualizováno

Třemi nedělními zápasy pokračovalo 14. kolo fotbalové Synot ligy. Dva nejžhavější adepti na titul se tentokrát poměřili na dálku. Sparta vyhrála na Slovácku 2:0, Plzeň se v Jihlavě také dočkala vedoucího gólu, v nastaveném čase první půle se trefil Limberský, ale poté Mešanovič vyrovnal a Masopust dovršil obrat na 2:1 pro Vysočinu. Ztráta Letenských na vedoucí Západočechy tak je po tomto kole jen jednobodová, Sparta se zároveň vrátila před Jablonec. Program dne začal duelem posledního Hradce Králové s Libercem. Skončil 0:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Bořek Dočkal oslavuje vedoucí gól svého týmu v Uherském Hradišti proti Slovácku.

Článek
Fotogalerie

Vedoucí Plzeň se minule namlsala klíčovou výhrou v duelu podzimu nad Spartou. Viktoria v lize šestkrát za sebou vyhrála a osm kol po sobě neprohrála... Venku z posledních 12 zápasů v lize prohrála jen na Slavii. A teď padla v Jihlavě, která v šesti předešlých vzájemných duelech s dnešním soupeřem jen jednou vyhrála, v dubnu 2006. Vysočina ovšem ve čtyřech zápasech pod vedením nového kouče Romana Kučery ještě neprohrála. A sérii dnes ještě protáhla.

V závěru si Plzeň vytvořila místy až drtivý tlak, ale ani po sérii standardních situací, které zahrával střídající navrátilec Horváth, vyrovnat nedokázala. Západočeši tak poprvé od srpnového utkání na Slavii (0:1) nebodovali.

Sparta se z porážky v Plzni vzpamatovala už čtvrteční jasnou výhrou 4:0 nad Slovanem Bratislava v Evropské lize. Moc času na další přípravu neměla, na Slovácko ovšem přijela s unikátní bilancí - vyhrála posledních 13 vzájemných ligových zápasů při skóre 30:4, naposledy se Slováckem prohrála v září 2005... Trenér domácích Svatopluk Habanec prožil na lavičce 100. ligový zápas, ale jako na vítězný na něj vzpomínat nebude.

Štěchova premiéra v lize

V brance Sparty se poprvé v lize představil po návratu z Anglie Štěch, který nahradil zraněného Bičíka. Místo potrestaného Matějovského se objevil ve středu pole Mareček.

Trenér Slovácka pro změnu musel řešit problém ještě při rozcvičení, kdy si poranil záda nejlepší ligový střelec Došek, za kterého zaskočil na hrotu útoku Dočekal. Ale na rozdíl od sparťanů Dočkala a Konatého se neprosadil.

Hradečtí Votroci přivítali neoblíbeného soupeře. Z posledních čtyř vzájemných ligových zápasů uhrál Hradec s Libercem jen bod. Navíc vyhrál jediné utkání v této ligové sezóně, a to na konci srpna proti Slovácku. Platí to i po dnešku. Všechny gólové šance hradečtí střelci zahodili, hosté je napodobovali. Liberec osmou plichtou potvrdil pozici remízového krále ligy. I proto ho dělí jen dva body od sestupového propadliště.

Reklama