Hlavní obsah

Standardky diriguje Zápotočný, prozradil příbramský kouč Tobiáš o netradičních exekucích

Karel FeltSport.czPrávo

Příbram v pátek předvedla další zvláštní standardní situace z dílny kouče Pavla Tobiáše. Nejvíc zaujalo taneční kolečko při rohovém kopu, z něhož se pak hráči rozběhli do různých stran. S Teplicemi se domácím ale standardky nedařily a zápas skončil remízou 1:1. Příbramský gól dal Jakub Řezníček po chybě teplického Vondráška. I když autor gólu byl s dělbou bodů nespokojený, Tobiáš bod bral...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Příbrami Pavel Tobiáš

Článek
Fotogalerie

Berete bod ze zápasu s Teplicemi?

Beru ho. Počítá se a Teplice jsou velmi silný soupeř. To se v utkání potvrdilo. V první půli jsme byli lepší, když hráči běhali, předvedli jsme několik pěkných akcí po stranách, kdy nám chybělo víc kvality ve finální fázi a zakončení. Měli jsme i několik dobře rozehraných, ale nedohraných standardních situací. Nakonec jsme dali gól, ale měn bylo jasné, že zápas zdaleka nekončí. To se potvrdilo. Teplice se zlepšily, dostaly nás pod tlak, a my jsme si o gól říkali. Zalezli jsme a byla otázka času, kdy tam něco propadne. Také nám ho daly a pak bylo jen otázkou, kdo strhne vítězství na svou stranu. To se nakonec nepovedlo nikomu. Na našich hráčích se také projevila únava ze dvou těžkých zápasů, které sehráli v krátké době.

Vy jste řekl, že bod berete, ale Hráči, jako Řezníček nebo Zápotočný remízu berou jako ztrátu. Co tomu říkáte?

To je strašně fajn, když to takhle řekli. Jestliže bod s Teplicemi považují za ztrátu, je to pro nás krok dopředu v psychice a přístupu k zápasům. Já ho ale beru s pokorou, protože jsme mohli dopadnout i hůř, jako před týdnem na Slavii.

Střeleckou formu znovu potvrdil Jakub Řezníček, který dal svůj devátý podzimní ligový gól. Jak jste s ním spokojený?

Jakub je pro nás klíčový hráč. Hrál výborně. Měl to ale hrozně těžké. Tepličtí stopeři Jablonský a Matula jsou urostlí chlapy. Souboje s nimi byly náročné a vždy na hraně faulu, ať z jedné či druhé strany. Přesto dal opět gól.

V 19. minutě došlo k souboji Filla s Ljevakovičem, který zaváněl penaltou. Jak jste tu situaci viděl?

Z lavičky jsem ji neviděl, bylo to daleko. Pokud bych křičel, že je penalta, považoval bych se za hlupáka. Takové ty excesy některých trenérů, ruce nad hlavou, křik, že je penalta, a pak se podíváte na záznam, a zjistíte, že to byla ptákovina... To ne... Z mého pohledu to nešlo posoudit. Rozhodčí Orel ale pískal skvěle, pouštěl důraznou hru. Dobře zapadlo do rámce zápasu, který měl náboj a byl kvalitní. Mně ale nepřísluší sudího hodnotit.

Znovu jste předvedli při rohovém kopu signál, tentokrát hráči běhali v kolečku. Kolik takových ještě máte v zásobě?

Dá se udělat hrozně moc takových variant. Takže alespoň stovku. Je to zejména o náběhu a přesném a včasném zahrání míče. Důležité je, že k tomu mám hráče a těm to vyhovuje. Na Teplice jsme měli připravenu ještě jednu variantu, kterou jsme ale neuplatnili. Při tom si myslím, že by byla dobrá. Škoda, že jsme se o ni nepokusili.

Kdo na hřišti rozhoduje o tom, kdy a jakou variantu zahrajete?

Kapitán Tomáš Zápotočný. Ale to jsem neměl říkat, prozradil jsem naše tajemství a teď už ty standardky nebudeme hrát. Končím s nimi (smích).

Moc gólů z těchto standardek, jako jsou vláčky, kolečka před šestnáctkou a podobných nedáváte...

Hlavním smyslem těchto signálů je, odkrýt prostory, které potřebujeme, a rozhodit soupeře. Pro něj je potupné, běhat v kolečku kolem nějakých hráčů, takže si počkají, ale pak je složitější hráče, kteří se rozběhnou, zachytit. Ale kdyby se s námi pustili do kolečka, diváci by se bavili ještě víc... Když ale soupeře několika takovými standardkami znejistíte, pak dáte gól z nějaké jiné.

Jak a kdy varianty standardních situací vymýšlíte?

To je různé. Třeba si večer sednu, dám si pivko a přemýšlím, jako každý člověk o práci. Mám nějaký zásobník, třeba si i kreslím, co mě napadne. Někdy mi pomohou i kolegové, například Daniel Huňa, jako bývalý útočník. Přijde s nějakými nápady, a pak to dáme dohromady. Baví nás to, ale ještě důležitější je, že to baví hráče a diváky. Fotbal je pro lidi, tak ať vidí něco zábavného.

Je těžké různé varianty naučit hráče, aby si je pamatovali?

Není to těžké. Záleží na mentalitě a inteligenci hráčů. Tady jsou Fillo, Zeman, Pilík, Zápotočný, Řezníček... Zvládají to perfektně a je to ohromně baví. Sami to chtějí.

Reklama