Hlavní obsah

Policie chce fotbalové násilníky zatýkat už těsně po zápasech

OSTRAVA

Prolomit anonymitu davu a fotbalové násilníky zatýkat už během zápasu či těsně po něm chtějí ostravští policisté. Pomáhat by jim v tom měla mobilní jednotka, díky které budou schopni záznamy incidentů bezprostředně vyhodnotit, pořídit fotografie a ty předat jednotlivým policistům.

Článek

"Pokud nebude možné násilníka zadržet přímo na stadionu, pokusíme se o to cestou na nádraží či přímo při odjezdu. Jednotka by měla být připravena už na podzim," řekl zástupce ředitele ostravské policie Luděk Naivert.

Divácké násilí působí policistům v posledních letech stále větší problémy. Ostravští specialisté proto připravili projekt Bezpečný stadion a požádali o grant ministerstvo vnitra. "Získali jsme 260.000 korun. Za ně pořídíme dva přenosné počítače, tiskárny, fotoaparát a videokameru," doplnil Naivert s tím, že technika bude nainstalovaná v jednom voze, který bude vždy umístěn v blízkosti problémové akce.

Při rizikových fotbalových zápasech ostravského Baníku už policejní kamery delší dobu pomáhají. "Je ale složité záznamy vyhodnotit. Nejde to hned. S nahrávkou musíme přes Ostravu na jiné pracoviště a to případné zajištění pachatele oddaluje," uvedl Naivert s tím, že nová technika by měla být kompatibilní i s kamerami a fotoaparáty, které už nyní policisté používají.

Policisté divácké násilí označují za časovanou bombu. Například loni v květnu po utkání domácího Baníku a pražské Sparty skončily v péči lékařů dvě desítky zraněných policistů. Kriminalisté za útoky na veřejného činitele a demolování majetku obvinili 19 násilníků. Na zajištění bezpečnosti se tenkrát během zápasu podílelo více než 700 policistů a strážníků městské policie. Mezi nimi bylo i všech 180 členů pořádkové jednotky. Opatření policii stálo více než milion korun.

Reklama

Související témata: