Hlavní obsah

Sparťané zažili dvojí radost. Z Jihlavy přišla zásadní informace, usmíval se trenér Lavička

Uherské Hradiště

Dvojí radost zažili v nedělním podvečeru fotbalisté Sparty. Nejenže jasně přehráli v Uherském Hradišti 2:0 Slovácko, ale zároveň díky nečekanému vítězství Jihlavy nad Plzní stáhli manko v tabulce nejvyšší soutěže na vedoucí Viktorii na jediný bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty (David Lafata, Pavel Kadeřábek, Tiémoko Konaté) oslavují první gól v utkání 14. kola Synot ligy na hřišti Slovácka.

Článek
Fotogalerie

„V situaci, jaká se vykrystalizovala v popředí tabulky, jsme nutně potřebovali zvítězit. Díky poctivému výkonu podloženému enormní bojovností se nám to povedlo," liboval si kouč Pražanů Vítězslav Lavička. Už tak dobrou náladu mu navíc umocnila zpráva o triumfu Jihlavy s vedoucí Plzní. „To byla docela zásadní informace. V koutku duše jsem doufal, že Jihlavští, které závěr podzimu zastihl ve výtečné formě, dokážou potrápit i Viktorku. Přání se mi splnilo," usmíval se sparťanský trenér. „My ale ještě taky za tři týdny na Vysočinu jedeme," okamžitě zvážněl.

Lavičku mrzelo jen zranění Váchy. „Má problémy s kolenem, uvidíme, jak budou vážné," přemítal. Kromě distancovaného Matějovského nenastoupil kvůli zraněné patě v základní sestavě ani brankář Bičík. „Štěch ho ale skvěle zastoupil," cenil si Lavička.

Vzhledem k absenci Matějovského se dostal tentokrát na hřiště hned od začátku střetnutí Lukáš Mareček. „Jsem hrozně rád, že jsem mohl být u tříbodového zisku. Po výhře nad Slovanem v Evropské lize jsme zvládli i duel v Hradišti, takže jsme snad dali trochu zapomenout na nezdar s Plzní. Zvlášť když ta vzápětí padla. Čeká nás teď zase i díky reprezentační pauze trochu klidnější období," očekával Mareček.

Nešťastník Kalouda

Fotbalisté Slovácka se zdaleka v tak dobrém rozpoložení po prohře nenacházeli. Smolný zápas měl za sebou hlavně záložník Luboš Kalouda. „Před prvním gólem jsem se snažil odehrát balón do bezpečí, ale místo toho jsem namazal Bořkovi Dočkalovi. Vůbec jsem netušil, že se pohybuje tak blízko naší branky. A i k druhé brance Sparty jsem bohužel nešťastnou tečí přispěl. Štve mě, že jsme vlastně obě trefy soupeři darovali. Kdybychom udrželi do poločasu bezbrankový stav, zápas by se asi vyvíjel jinak," mínil smutný Kalouda.

Moravský tým se musel obejít bez kanonýra Doška, jehož do hry nepustily bolesti zad. „Trochu jsem blafoval, do zápisu jsem ho uvedl, a až na poslední chvíli jsme dopsali na hrot Dočekala. Škoda, že jsme stejně jako s Plzní nebyli ani proti Spartě kompletní, plné hlediště si mohlo užít zápas ještě víc," říkal trenér Slovácka Svatopluk Habanec.

Mrzelo ho, že Dočekal neproměnil za bezgólového stavu asi největší střeleckou příležitost, jakou si jeho celek vytvořil. „Jen přes naši vedoucí branku by asi vedla cesta alespoň k plichtě. Nevstřelili jsme ji a sparťané se poté díky našim dvěma chybám prosadili. Došek i další zraněný Šumulikoski nám ovšem hodně chyběli, vždyť patří k našim největším oporám," znovu zalitoval Habanec, že jeho mužstvo muselo vyrukovat proti favoritovi v oslabené sestavě.

Reklama

Související témata: