Hlavní obsah

VIDEO: Slávista Juhar je největším bombarďákem, Souboj plejerů ovládli i Romera, Vůch a Švenger

Byl to Souboj plejerů, finálová bitva těch nejlepších, které vybrali sami fanoušci Synot ligy. Ve středu se ve Zbuzanech u Prahy odehrál první ročník dovednostních soutěží fotbalistů české nejvyšší soutěže. Kdo měl nejtvrdší střelu? Kdo se mohl pochlubit nejpřesnější muškou, kdo ovládl slalom s míčem na rychlost, a který gólman si nejlépe poradil s chytáním přímých volných kopů? Elitou se v těchto disciplínách stali Romera, Juhar, Vůch a Švenger.

Souboj plejerů

 
Článek
Fotogalerie

„Mám rád dovednostní soutěže, které nejsou vidět při zápasech. Jsem rád, že se Souboj plejerů uskutečnil. Alespoň jsme mohli lidem ukázat něco, co při zápasech ukázat nemůžeme. A jestli jsem si věřil? Věřím si vždycky. Kdybych si nevěřil, tak tu nejsem," usmíval se po bitvě mezi slalomovými kužely záložník Teplic Egon Vůch. Právě on se stal s časem 13,29 sekund vítězem této kategorie. Nechal za sebou Lukáše Masopusta z Jihlavy a Tiémoka Konatého ze Sparty.

Egon Vůch se tak může pyšnit přívlastkem nejtechničtějšího hráče soutěže. A to i bez předchozího tréninku. „Netrénoval jsem na tuhle disciplínu. Jsem rád, že jsem si to mohl zkusit tady alespoň na chvilku. Pořádně jsem nevěděl, co mě čeká. Jenom jsem věděl, že půjde o deset kuželů tam a zpátky. Jsme profíci a musíme si umět poradit," řekl Vůch pro oficiální web soutěže.

Nejpřesnějším střelcem je Španěl

Krátce po něm se do vřavy vydali nejpřesnější střelci. Z trojice Pavel Zavadil, Davor Kukec a José Antonio Romera se radoval právě posledně jmenovaný. Jablonecký fotbalista zasáhl z deseti pokusů břevno branky hned čtyřikrát. A předčil své soky.

„Jsem spokojený. Dal jsem o jeden zásah více než Pavel Zavadil. Každého potěší, když vyhraje. Byl jsem čtyřikrát úspěšný, což je fantastické. Speciálně jsem se nepřipravoval. Jednou jsme to zkoušeli se spoluhráči na tréninku v Jablonci a vybral se ten, kdo se trefil nejčastěji. Soupeřů tady ve Zbuzanech jsem se nebál. Věděl jsem, že to bude těžké, protože jsou to techničtí a výborní hráči. Měl jsem více štěstí, které je velmi důležité," svěřil se španělský hráč a nejpřesnější střelec ligy.

Ranař z Edenu těsně trumfl Ljevakoviče

Přesnost je jedna věc, rychlost druhá. Fanoušky české nejvyšší soutěže také zajímalo, kdo má nejtvrdší ránu. A ve finále se sešla skutečně kvalitní sestava šuterů. Martin Juhar ze Slavie, Jiří Fleišman z Liberce a Admir Ljevakovič z Teplic. Výsledek? Neskutečně těsný. Juhar 125,72 kilometrů za hodinu, Ljevakovič 125,02. Tedy triumf slovenského ranaře z Edenu.

„Myslím si, že je to dobrá akce. Poměříte si síly s takovými soupeři a navíc v takové netradiční disciplíně, kdy si člověk prokáže rychlost střely. Změří to i speciální přístroj, takže super," usmíval se Juhar, který má tedy nejtvrdší střelu v Synot lize.

„Jsem rád, že jsem teď vyhrál. Záleží také na tom, jak to trefíte, protože senzory snímají v různých výškách a rychlost je potom mylná. Nejlepší to je tak půl metru nad zemí. Jsem spokojený, že se taková akce zorganizovala," dodal levonohý záložník.

Švenger se přiučil u mistra světa Vaniaka

Jako poslední přišla řada na brankáře. Proti triu Švenger, Heča, Rada se postavilo všech devět hráčů z předchozích disciplín. Následovaly přímé volné kopy. Každý z hráčů měl jeden pokus. Nejméně inkasovaných branek si na své konto připsal brankář Bohemky Milan Švenger. Z devíti střel lapil hned sedm. „Všichni jsme soutěživí. Tyto akce jsou pro všechny příjemné. Bude dobře, když takových akcí bude víc a víc. V televizi nebo z tribuny to kolikrát vypadá, že se některé střely dají chytit, ale nedají. Lidé nevidí, jak balóny dneska plavou, jak zrychlují a pohybují se všelijak. Když se to hezky trefí, brankář má velké problémy," konstatoval Švenger.

Do velkého finále se dostal díky fanouškům. Ovšem v přípravě na něj se mohl opřít o velkou pomoc. Jeho trenér Martin Vaniak byl v minulosti vyhlášen mistrem světa v chytání přímých volných kopů.

„Kluci v týmu si mě dobírali, že musím vyhrát, když je můj trenér mistr světa v chytání přímých kopů. Občas si z něj děláme srandu kvůli autu, které vyhrál, ale nikdy ho nedostal. Já jsem se ho ptal, jestli mě sem tím autem nepřiveze," smál se gólman klokanů.

Souboj plejerů - výsledky
Tvrdost střely
1.Martin Juhar125,72 km/h
2.Admir Ljevakovič125,02 km/h
3.Jiří Fleišman118,47 km/h
Přesnost střely - trefa do břevna
1.Jose Antonio Romera4x
2.Pavel Zavadil3x
3.Davor Kukec2x
Slalom s míčem
1.Egon Vůch13:29 s
2.Lukáš Masopust14:32 s
3.Tiémoko Konaté15:53 s
Obdržené góly z přímých kopů
1.Milan Švenger2
2.Milan Heča3
3.Filip Rada5

Reklama