Hlavní obsah

Disciplinárka uzavřela Plzni na dva zápasy kotel, Viktoria platí za výtržnosti se Spartou

Aktualizováno

Vhazování dýmovnic, kvůli nimž se musel zápas přerušovat, a rvačky v kotli přišly fotbalovou Plzeň draho. Disciplinární komise potrestala Viktorii za výtržnosti v ostře sledovaném zápase se Spartou pokutou 50 tisíc korun a uzavřením sektorů P1 – P3, kde sídlí kotel vlajkonošů, na dva zápasy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Potyčka fanoušků v kotli Plzně při utkání se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Vřava v plzeňském kotli během utkání se Spartou

Atmosféra během zápasu mezi Plzní a Spartou

Viktorka s pokutou předem počítala a nechce si ji jen tak nechat líbit. Západočeský klub totiž po utkání avizoval, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele a hodlá pokutu vymáhat od výtržníků.

Díky modernímu kamerovému systému klub záhy určil čtyři diváky, kteří během šlágru se Spartou použili pyrotechniku a třikrát způsobili přerušení hry. Počet viníků by se měl ještě rozšířit.

"I při tomto postupu velmi úzce spolupracujeme se všemi bezpečnostními složkami v čele s policií a jsme si jisti, že daní provinilci budou jasně identifikováni a k současným tvářím budou přiřazena také reálná jména," uvedl mluvčí Viktorie Pavel Pillár.

Obdobně ostatně postupuje také Sparta, která hodlá vzniklou škodu vymáhat po chuligánech pro změnu za výtržnosti v Bratislavě při utkání na Slovanu, za něž jí UEFA napařila pokutu 80 tisíc eur (2,25 miliónu korun) a navíc na jeden zápas uzavřela letenský stadión s podmínkou na dva roky.

O pseudofanoušky nemá klub zájem

Viktoria chce jít ještě dál. Prověřuje veškeré možnosti dané právním řádem tak, aby daným pachatelům zamezila přístup na duely Viktorie. „Jedná se o poměrně spletitou oblast, nicméně ani v tomto směru nechceme zůstat u planých prohlášení. Při plném respektování platného právního rámce uděláme vše pro to, aby tito jedinci nemohli nadále kazit zápasovou atmosféru a především pak, aby neobtěžovali slušné fanoušky Viktorie Plzeň," ujišťuje Pillár.

Generální manažer klubu Adolf Šádek zdůraznil, že bezpečnostním opatřením byla před duelem o první místo v tabulce věnována maximální pozornost. "Bohužel celkový dojem může pokazit několik nezodpovědných hlupáků a přesně to se stalo. Situace, kdy se jednotlivci použitím dělbuchů, světlic a dýmovnic prakticky snaží o ukončení zápasu, je pro mě naprosto nepochopitelná. Otevřeně říkáme, že o tyto pseudofanoušky nemáme zájem a jednoduše nemají v Doosan Areně místo," zdůraznil Šádek.

Reklama

Související témata: