Hlavní obsah

Kresta: Je to soutěž tisíce skoků

Český jezdec Roman Kresta nebude chybět v týmu Ford ani v nadcházející Finské rallye. Nepojede však ve dvojici, která bude bojovat o body do Poháru konstruktérů. Do ní nasadil Ford dva Finy, vedle Gardemeistera také Hirvonena. Kresta letos třikrát vybojoval šesté místo, pojede jen na sebe do šampionátu jezdců, ale jak sám říká, lehké to mít nebude...

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta

Článek

"Soutěž se jmenuje Rallye tisíce jezer, ale mohla by se klidně jmenovat i Rallye tisíce skoků. Horizonty jsou tady úplně všude a auto je tak ve vzduchu hodně často. O tom jsem se přesvědčil už během testování na krátkém okruhu, kde jsem si mohl poprvé osahat Ford Focus WRC, se kterým pojedu tady ve Finsku. Je to vůz jiné specifikace, než se kterým jsem dosud jezdil, ale udělal na mne velmi dobrý dojem.

Místní prostředí je působivé, jedním slovem tu je nádherně! Cesty jsou skvělé a pro nás řidiče určitě atraktivní. Na každých sto metrech najdete nějakou zajímavost. A to vše obklopuje malebná příroda s mnoha překrásnými jezery.

Jede se tady neskutečně rychle

Povaha této soutěže se hodně liší od ostatních šotolinových rallye. Jede se tady neskutečně rychle. Při našem testu jsme dosahovali průměrných rychlostí přes 130 km/h a drtivá většina zatáček se projíždí na pátý a šestý rychlostní stupeň. Celá soutěž bude hodně o srdci a také o zkušenostech, protože zdejší podmínky jsou velmi specifické. Není náhoda, že z dosavadních čtyřiapadesáti ročníků jich vyhráli sedmačtyřicet právě finští jezdci. Obecná nadvláda Skandinávců byla ve Finsku v historii prolomena jen třikrát.

Je proto vcelku pochopitelné, že Ford nominoval do hodnocení značek finského jezdce. Dostat se tady na body bude nesmírně těžké. Na startu se objeví kolem třiceti domácích střelců s privátními vozy WRC, kteří to mají perfektně nalítané a kterýkoliv z nich je schopen prohnat i ty nejlepší.

Já budu mít absolutně volnou ruku a můžu si jet úplně podle sebe. Klíčem k úspěchu je mít správný rozpis, protože jakákoliv chyba znamená vzhledem k vysokým rychlostem s velkou pravděpodobností konec v soutěži. Důležité je nepřehnat rychlost a najíždět horizonty tou správnou stopou. Mým hlavním úkolem, který jsem si dal, je hlavně dojet do cíle a naučit se co nejvíce o této těžké soutěži."

Reklama