Hlavní obsah

Sparta má tradičně vysoké cíle, ale fotbalem chce také bavit

PRAHA

Získat domácí double a neukončit působení v Lize mistrů šesti zápasy v základní skupině. Takové jsou opět cíle nejbohatšího tuzemského fotbalového klubu a úřadujícího mistra pražské Sparty před novou sezonou. Navíc na Letné chtějí přitáhnout do hlediště více diváků, a to především atraktivní hrou.

Článek

Výsledky v přípravném období sice Sparta zaznamenala proměnlivé, ale trenér i hráči si uplynulý měsíc pochvalují. Zprávy z letenské kabiny hovoří o tom, že ideálně do týmu zapadly nové posily, hráčům se zamlouvalo nabírání kondice v těžkých zápasech. "I zúžení kádru je ku prospěchu věci, mužstvo má k sobě nyní mnohem blíže," tvrdí kapitán mužstva Karel Poborský.

Nejzkušenější reprezentant i nadále zůstává největší letenskou postavou, ale brzy se jí mohou stát i další opory. Vedle Tomáše Juna, který odešel na závěr přípravy do Trabzonsporu, mohli na Letné údajně dobře zpeněžit i Lukáše Zelenku a Tomáše Sivoka, ale nakonec to odmítli. "O oba hráče byl velký zájem, ale ani jsme nevstoupili do jednání. Pro tým jsou nyní velmi důležití," vysvětlil sparťanský viceprezident Daniel Křetínský, faktický šéf klubu.

Cílem obhajoba titulu

Ten také stanovil jasné cíle Sparty: obhajoba titulu, zisk double a také postup ze základní skupiny Ligy mistrů. "A pokud se to nepodaří, alespoň bychom chtěli z třetího místa pokračovat v Poháru UEFA," uvedl funkcionář.

Na Letné došlo k řadě personálních změn. Šest nových hráčů přišlo, o příchodu dalších se jedná. Ale četné byly také odchody, které navíc také ještě nejsou u konce. Sparta přiznala, že jedná s Krasnodarem o odchodu Jana Rezka, v béčku zřejmě nezůstane ani Jiří Homola, na něhož už Sparta sehnala kupce.

K personálním změnám došlo i na trenérských postech. Novým asistentem trenéra Jaroslava Hřebíka se stal přes léto Boris Kočí, jehož místo zaujal u rezervy Václav Kotal. Křetínský to dnes sice označil jako krok k další konsolidaci klubu, ale v zákulisí se mluví o tom, že důvody byly jiné: Kotal nevycházel dobře s oporami a rošáda má přispět klidu v kabině.

Pešice přešel do funkce hlavního klubového skauta

Ke změnám došlo i na dalších postech. Šéftrenérem mládeže se stal Luděk Procházka, jeho předchůdce Josef Pešice přešel do funkce hlavního klubového skauta. Sparta má s mládežnickou základnou i další plány, od září by měla při klubu vzniknout fotbalová akademie.

Velkým cílem sparťanského vedení je nalákat do ochozů Toyota Areny co nejvíce lidí. "V minulém roce se nám to moc nedařilo, snad se to v budoucnu zlepší. Musíme diváky naším fotbalem bavit. Budeme postupovat i podle výsledků projektu, který hledal příčiny klesající návštěvnosti na ligových zápasech v rozsáhlém průzkumu," vysvětlil Křetínský.

Do nové sezony Sparta vstoupí v nových dresech. "Domácí" budou znovu vyvedené v tradiční rudé barvě, rezervní sada pro venkovní zápasy je ale zcela odlišná. Designéři ji navrhli podle trikotů, v nichž hrála Sparta přesně před sto lety: červeno-bílý pruhovaný dres doplňují bílé trenýrky. "A pokud to rozhodčí schválí, hodlají v novince sparťané hrát už v sobotu v Plzni," oznámila Martina Musilová z českého zastoupení amerického výrobce sportovního oblečení Nike.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice