Hlavní obsah

Sparta je opět hlavním favoritem Gambrinus ligy

Karel FeltPrávo

V pátek večer odstartuje na Strahově nový ročník Gambrinus ligy 2005-2006. Slavia hostí nováčka z Jihlavy. Do nejvyšší soutěže postoupili poprvé v historii právě fotbalisté z Vysočiny, ale také z Mostu a po roce se vrací Plzeň. Ta jen díky tomu, že Drnovice se účasti vzdaly. Podle odborníků, i vzhledem k výraznému posílení kádru, je za největšího favorita považována Sparta, která bude usilovat už o svůj historický 34. titul.

Článek

Sparta získala před startem nového ročníku fotbalové ligy velice kvalitní hráče. A to ještě shání další dva. Ze základu odešli jen Jun a Johana, naopak rudý dres obléká od léta hned pět velmi kvalitních fotbalistů, z nichž tři přišli z Liberce.

Tři úkoly pro Hřebíka

"Cílem je pochopitelně obhajoba titulu, rádi bychom se jako první klub v historii samostatné české ligy pokusili o double, tedy i zisk domácího poháru. Samozřejmě chceme uspět i v Lize mistrů, v níž jsme se tentokrát vyhnuli kvalifikaci a budeme nalosováni přímo do jedné ze skupin. Proto jsme se v souladu s požadavky trenéra Hřebíka snažili mužstvo co nejvíc posílit," konstatoval šéf klubu Daniel Křetínský.

Ten očekává, že mužstvo by mělo produkovat kvalitní fotbal, který přiláká i diváky. "Trenér Hřebík má proto plnou důvěru a podporu pro dlouhodobou práci. Samozřejmě chceme i dobré výsledky," dodal sparťanský boss.

Slavia sní o Lize mistrů

Kolem Slavie byl humbuk spíš kvůli Václavu Kolouškovi, který dal klub k arbitráži. Trenér Karel Jarolím musel oželet služby několika opor, ale přišel jeho syn Lukáš a několik mladíků. Mužstvo si vedlo v přípravě velmi dobře a věří, že sezónu odstartuje po pěti neúspěšných pokusech konečně postupem do Ligy mistrů.

V cestě mu však stojí ambiciózní Anderlecht Brusel, přes který v žádné evropské pohárové soutěži ještě český tým nepřešel. Všechno je ale jednou poprvé... Snad ji nepřibrzdí finanční problémy.

Olomouc zazářila

O Teplicích nebylo v létě skoro slyšet. Kádr se výrazně nezměnil, o to klidněji mohl s mužstvem pracovat trenér Vlastislav Mareček. Na Stínadlech chtějí hrát opět pohledný fotbal, vyvarovat se výkyvů a postoupit do Poháru UEFA.

O největší letní vzruch se postarala v pozitivním slova smyslu Olomouc. V Intertoto cupu vyřadila Dortmund s Kollerem a Rosickým. Bohužel zraněními oslabený tým nestačil na Hamburk. Co však je velké pozitivum, mezi tyčemi se chytil Lovásik a motorem středové řady se stali Brazilec Melinho a Slovák Onofrej. Hanáci hráli báječný fotbal a snad jim nedojdou brzy síly. Pokud se chytne trochu zadrhávající útok, může Sigma pomýšlet hodně vysoko a stát se největším konkurentem Sparty v boji o titul.

Zato v Liberci mohou mít starosti. Z mužstva odešli trenér Stanislav Griga a čtyři opory, další odchody nejsou vyloučeny. Nepřišlo žádné velké jméno. Trenér Vítězslav Lavička však chce přesto navázat na minulý ročník, kdy hrál Slovan nejhezčí fotbal v lize.

Také o Jablonci nebylo v létě mnoho slyšet. Severočeši především potřebují stabilizovat výkony. Mužstvo bez hvězd umí zabrat jako tým a pozlobit favority. V Jablonci také nechtějí jen vzpomínat na roky, kdy hráli v pohárové Evropě.

Baník chce výš

V Ostravě "vyměnili" na jaře titul za Pohár ČMFS a těší se opět na evropskou soutěž. S kariérou skončil Radoslav Látal, který ale zůstal v realizačním týmu. Nejen trenér Jozef Jarabinský věří, že stmelená parta kolem nového kapitána Pavla Besty znovu dokáže zaplnit Bazaly a bojovat o nejvyšší příčky, vždyť vzpomínky na loňský titul jsou stále velice živé.

Příbram se tradičně strachuje tři kola před koncem o záchranu, aby v závěrečném finiši poskočila do středu tabulky. V mužstvu došlo k výrazným změnám, ale tentokrát by u Litavky chtěli odehrát klidný ligový ročník a nabídnout i fotbal pro diváky.

Zlín je opačným případem. Začal dobře a v závěru se trápil. Změna na trenérské lavičce a mírný pohyb v kádru by však měly ševcům zařídit klidný ligový ročník.

V Brně už nechtějí opakovat loňskou sezónu, v níž hráli o záchranu. Trenér Jiří Kotrba dostal prostor pro práci, a přesto, že se mužstvo nijak výrazně neposílilo, mělo by těžit především ze sehranosti. V tradiční fotbalové baště touží po plném hledišti v královopolském azylu a opětovné účasti v boji o příčky, z nichž se postupuje do evropských pohárů a jejich předkol.

Nejméně se věří Jihlavě

Blšany asi ani tentokrát nemine boj o záchranu, přesto svěřenci trenéra Michala Bílka vždycky dokážou ligu v nejmenší ligové obci udržet. I přes oslabení kádru tu mají kvalitní mládežnickou základnu, z níž vždycky někdo příjemně překvapí.

Nebýt odečtu dvanácti bodů, bojovalo Slovácko o pohárovou Evropu. To je také cíl mužstva, které je opět konsolidované a má ve svém středu několik velmi šikovných fotbalistů.

Mladá Boleslav se jako loňský nováček stala málem štikou ligy. Druhý rok v nejvyšší soutěži prý bývá nejtěžší. Z města automobilů sice odešel střelec Bednář, ale přesto se tu podařilo sestavit velmi nebezpečný útok Kulič-Holub.

A jsme u nováčků. Most bude spoléhat na tým, který do nejvyšší soutěže táhli veteráni Jiří Novotný a Horst Siegl. Oba chtějí dokázat, že na ligu stále mají a umějí strhnout mužstvo.

Jihlava postoupila jako druhá. Na Vysočině přestavují za pochodu stadión i mužstvo. Přesto jeho trenér Karel Večeřa odmítá, že by "bezejmenný" tým byl předem odsouzen k sestupu, ač podle odborníků je na "černého Petra" nejvážnějším kandidátem.

Plzeň se vrátila díky rezignaci Drnovic, ale ve Štruncových sadech mají s nejvyšší soutěží z nováčků nejvíc zkušeností. Mužstvo posílilo několik fotbalistů v čele s navrátilci Limberským a Barteskou. Cílem je být z letos postupujících celků nejlepší, což by znamenalo záchranu.

Reklama