Hlavní obsah

Království za Kozla, během jeho angažmá v Dukle vyměnila Slavia 11 trenérů!

Spočítali jim to i s úroky. Uhodli byste, který klub ve fotbalové Synot lize vystřídal během posledních pěti let nejvíc trenérů? Příbram, Baník, či snad České Budějovice...? Kdepak, Slavia. V Edenu se vystřídalo hned 11 koučů! A paradoxem je, že během pětiletky seděl na lavičce Dukly naopak jen jeden jediný trenér - exslávista Luboš Kozel...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Dukly Praha Luboš Kozel během utkání na Letné.

Článek
Fotogalerie

Oficiální web soutěže připomíná, že Kozel právě tento týden slaví 5. výročí na lavičce Dukly. Slavia za stejný časový úsek protočila jedenáct trenérů, takže v průměru každý z nich vydržel jen necelého půl roku.

Průměrná životnost koučů v Synot lize je v poslední době přibližně jeden rok. Na vytrvalce Kozla ale nikdo nemá. Za posledních pět let se v soutěži vystřídalo 84 trenérů. V průměru tedy zhruba 17 ročně. To znamená, že většina klubů umožňuje svým koučům pracovat minimálně rok, někdy i déle.

Kozel, jenž na Julisce podepsal smlouvu 20. listopadu 2009, vedl pražský tým nejprve ve Fotbalové národní lize. V létě 2011 se Dukle podařilo postoupit mezi elitu. Třiačtyřicetiletý kouč tak vede svůj celek v nejvyšší soutěži teprve čtvrtou sezónu, ačkoli celkově už načíná šestý rok ve funkci.

Vrba, Škorpil a Jarolím měli výdrž

Zatím tedy nepokořil rekordmany v počtu prvoligových zápasů v řadě v jednom klubu. Primát drží současný reprezentační lodivod Pavel Vrba, jenž v letech 2008-2013 působil ve Viktorii Plzeň. V této éře získal dva mistrovské tituly. Velkou výdrž měl rovněž Ladislav Škorpil v Liberci (1999-2003) a Karel Jarolím. Ten zažil ve Slavii podobně úspěšné období v letech 2005-2010.

Rada a Koubek nejvíce cestují

Raritou je Petr Rada, který v minulých pěti letech stihl projít čtyři štace: vedle Slavie totiž byl i v Liberci, Teplicích a Jihlavě. Nyní už je opět bez práce. Velkým cestovatelem je rovněž další bývalý slávistický kormidelník Miroslav Koubek. Ten si před angažmá v Edenu vyzkoušel Ostravu a Mladou Boleslav a v aktuálním ročníku převzal Plzeň.

Jak web poukazuje, nejúspěšnější kluby dávají svým trenérům více prostoru a času na práci. Vedle Dukly panují stabilizované poměry v Plzni a ve Spartě, které v uplynulé pětiletce sáhly ke změně shodně jen dvakrát a také díky tomu si rozdělily dohromady čtyři tituly. Relativní klid vládne i na Slovácku.

Proti tomu v Ostravě a Příbrami nemá vedení klubu s trenéry příliš velkou trpělivost. V těchto klubech dochází k výměně v průměru jednou za osm měsíců a zpravidla se tam bojuje o záchranu.

Reklama

Související témata: