Hlavní obsah

Letenští se naladili na Neapol, nováček pro ně byl ideálním soustem

Tak takhle by to ve čtvrtek šlo, říkají si v letenské kabině. Fotbalisté Sparty by za jisté konstelace již mohli slavit do jarní části Evropské ligy, doma je ovšem čeká soupeř nejtěžší. Neapol. Proto jim hladká výhra 4:0 nad Českými Budějovicemi přišla vhod. „Sil máme dost a budeme doufat, že jsme si nějaké góly schovali i na čtvrtek,“ konstatoval kapitán David Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata ze Sparty během zápasu s Českými Budějovicemi.

Článek

Budějovický beton praskl až ve 28. minutě, pak už nebylo o vítězi pochyb. Sparta tak mohla v průběhu druhé půle prostřídat, a ušetřit tak cenné síly na čtvrteční pohárový duel.

„Věděli jsme, že nás čeká soupeř, proti němuž je naše vítězství očekávané a povinné. Motivovali jsme proto hráče, aby šli do utkání s velkou aktivitou. A při vší úctě k Budějovicím, aby skóre bylo co největší. K větší spokojenosti mi jen chybí, abychom proměnili i další šance. I v defenzivě jsme až na výjimky zahráli dobře. Celý zápas jsme měli pod kontrolou," pochvaluje si trenér Vítězslav Lavička.

Pro Jihočechy jsou důležitější Teplice

Ligový nováček svedl na Letné nerovný boj. „Tak pasivně jsme hrát nechtěli, ale jsme tým dvou tváří. Doma a venku. Proti nám navíc stál kvalitní mistr. Kromě zraněného Konatého nasadili to nejlepší, co mají. Zkoušeli si, jestli to tak může fungovat i proti Neapoli. V tom jsme pro ně byli ideální soupeř... Jak se tlak Sparty stupňuje, kluci už nestíhají a soupeř toho využije, protože má kvalitu," líčí kouč Luboš Urban.

A otevřeně přiznává, že Jihočeši mají jiné priority. „Na Spartě prohráli i lepší týmy, tragédii z toho nedělám. Měli jsme být odvážnější, jen to mi vadí. Pro nás je ale klíčové poslední podzimní utkání s Teplicemi, které potřebujeme zvládnout. Máme sedm hráčů ohrožených žlutými kartami, ne všechny jsme postavili," poukázal Urban.

Hušbauer je zpátky v základu

Sparťané mají v neděli volno, od pondělka se už budou chystat na Neapol. A jak Urban předpověděl, nesjpíš proti ní opravdu nasadí stejnou sestavu. „To zatím nedokážu říci. Šance, že se některý z marodů uzdraví, tady je, ale upřímně, není vysoká," avizuje Lavička.

„Jsme rádi, že se po delším zranění vrátil do sestavy Pepa Hušbauer. Zkusil si to už v pohárovém utkání Příbrami, i tentokrát byl blízko gólu. Jistota s míčem u něj ještě není taková, jako před zraněním, ale volili jsme usazenou sestavu z minulých časů. I proto, že Konaté je na marodce," dodává letenský kouč.

Pokud by Plzeň zaváhala v neděli s Bohemkou, může být Sparta půlmistrem.

„To není až tak podstatné. Mnohem důležitější je, pokud si někdo v čele tabulce vytvoří větší bodový náskok," myslí si záložník Bořek Dočkal, který stejně jako Lafata vstřelil Jihočechům dva góly.

Reklama