Hlavní obsah

Oceněný záložník Plzně Pilař: Rád bych, aby outsideři nehráli zanďoura

Plzeň

Vrátil se z Německa, aby se pokusil o restart kariéry, která utrpěla těžkým zraněním kolena. Realita? Fotbalový záložník Václav Pilař na podzim v Plzni válí, je z něj opět reprezentant. „Jsem spokojený, cítím se dobře. A věřím, že jaro bude ještě lepší,“ říká muž, kterého deník Právo vyhodnotil jako nejlepšího hráče úvodní poloviny Synot ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Pilař je zpátky v plzeňském dresu.

Článek

Očekával jste, že forma přijde tak rychle?

Ze začátku jsem bojoval s kondicí, od šedesáté minuty to nebylo ono. Zápasy jsou ale nejlepším tréninkem, brzy jsem se fyzicky cítil dobře. Rád bych zvýšil produktivitu, ale celkově převažují pozitiva. Jsem rád, že Plzni pomáhám a že jsme první.

Do české ligy jste se vrátil po dvou letech. Změnila se?

Myslím, že se zvedla. Nahoře se drží tři týmy, spousta zápasů je hodně vyrovnaných. Rád bych, aby outsideři na hřišti favorita nehráli zanďoura, ale otevřený fotbal. Jako teď v Plzni Bohemka. Nebetonovala, hrála aktivně, chtěla nás překvapit, to se mi moc líbilo.

Přijde vám soutěž ofenzívnější, než když jste ji opouštěl?

Ano. Myslím, že útočný styl, který Plzeň začala před lety praktikovat a který navíc nesl úspěchy, se některé týmy snažily napodobit. Mám pocit, že se to teď začíná projevovat. Ale chtělo by to ještě víc.

Jste překvapený, že o titul bojují tři celky? Kromě Plzně a Sparty i Jablonec.

Před sezónou to papírově stálo tak, že bychom nahoře měli být my se Spartou. Jenže Jablonec má hodně dobrý kádr, tým je spolu teprve půl sezóny, může se ještě víc sehrát a být ještě silnější. Trumfem Jablonce je, že čeká na velký úspěch, udělá pro něj všechno. Když to ale beru z pohledu Plzně, jsme taky hladoví, budeme do toho šlapat, co to půjde.

Bude se hrát o titul až do závěrečného kola?

Netroufám si říct. Překvapuje mě ale vyrovnanost, v půlce sezóny jsou rozdíly na špici minimální.

Na opačném konci tabulky je Hradec Králové, jehož situace není vůbec dobrá. Mrzí vás postavení klubu, v němž jste vyrůstal?

Nečekal jsem, že Hradec bude dole. Počítal jsem, že po postupu do ligy bude mít velkou chuť a bude dělat body. Mrzí mě, že to tak není. Chtěl bych, aby měl konečně svůj stadión a hrál ligu stabilně, protože do ní patří.

Reklama

Související témata: