Hlavní obsah

Tobiáš přiznal, že by mu hostující opory chyběly

Příbram

Kouč Příbrami Pavel Tobiáš je po devíti zápasech na lavičce Příbrami spokojený. Z devíti utkání získal tým pod jeho vedením sedmnáct bodů. Ve stejném rytmu by rád pokračoval i na jaře. Ví však, že opory týmu, které jsou u Litavky na hostování, mohou odejít. „Chyběly by nám, ale věřím, že vedení klubu to diplomaticky zvládne a udrží je,“ pravil s nadějí v hlase.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Příbrami Pavel Tobiáš oslavuje vítězství nad Libercem.

Článek

Zápas s Libercem jste zvládli excelentně, i když jste vyhráli jen 1:0. Zdůrazňoval jste hráčům před utkáním důležitost sobotního duelu?

Řekl jsem jim, že tohle utkání ovlivní dalšího čtvrt roku. Téměř tři měsíce se liga nebude hrát a bez bodů z utkání s Libercem by se nám dýchalo hodně špatně. S tímto vědomím hráči k utkání přistoupili. V prvním poločase byl náš výkon nadprůměrný. Před druhou půlí jsme si řekli, že nebudeme riskovat, poučení zápasem s Teplicemi. S nimi jsme šli po změně stran hrát fotbal a vymstilo se nám to. Přišli jsme o dva body. Tentokrát jsme proto vycházeli ze zajištěné obrany. Hráli jsme zodpovědně a podle mne jsme tři body uhráli naprosto zaslouženě. Hodně pro nás znamenají. Vzhledem k ostatním výsledkům to bylo utkání o šest, možná o osm. Jsem šťastný, že jsme utkání zvládli.

Gól jste dali vlastně poprvé z vašeho signálu, kterých jste předvedli při rohových kopech už několik. Provedli hráči akci přesně podle vašich představ?

Naprosto přesně! Ještě v pátek jsme to nacvičovali... Ale přiznám, že je pro mne až zarážející, že nám tohle někdo sežere. Zkoušíme to prakticky v každém zápase... Končím se signálama. Žádné dělat nebudeme. Začíná to smrdět. Každý už něco takového čeká, ale dneska nám to spolkli a dali jsme gól. Napište, že od teďka už Příbram žádné signály dělat nebude. Všechno budeme kopat přímo (úsměv).

Hráči vás chválí, že s vámi přišla pohoda, která se přenáší i na hřiště. Co uděláte proto, aby vydržela i na jaře?

Teď to mám jednodušší. Udělali jsme sedmnáct bodů v devíti zápasech. Když si to logicky vynásobíte, a mužstvo takhle hrálo od začátku, tak bojuje o poháry. Ale my zůstáváme na zemi. Ligy je běh na dlouhou trať. Vnést do mužstva pohodu, byl základ úspěchu. Každý hráč je jiný, s některými není jednoduchá práce. Musel jsem udělat zásahy v kabině, kde bylo devětadvacet hráčů. Když nehrají, jsou někteří nespokojení a dávají to najevo. Teď jich je tam dvacet, z toho dva dorostenci. K tomu, abychom byli v pohodě i na jaře, jsme udělali důležitý krok výhrou nad Libercem. Teď budeme mít čas na práci i na to, abychom se ještě lépe poznali. Víme také, že začátek jara bude těžký, jedem na Spartu a hostíme Mladou Boleslav.

Zmínil jste pohárové příčky. Má Příbram na to, aby o ně hrála?

Nebudu říkat velká slova. Přebíral jsem mužstvo v době, kdy za sebou mělo Plzeň a Spartu, dva soupeře z absolutní špičky. Bodů moc nebylo. Pořád jsme blíž sestupovým příčkám, než těm pohárovým. Příbram ale má rozhodně na to, aby se v lize netrápila. Když půjdeme do zápasů odpovědně, můžeme klopýtnout jako před týdnem v Brně, ale určitě to nebude nic trvalého. Příbram má na to, aby hrála dobrý fotbal a v lize se držela v pohodě, bez trápení v tabulce. Určitě nesestoupí. Naopak se zlepšíme, mužstvo ještě doplníme.

Takže pořád je to spíš o záchranu?

Té se chceme co nejdřív vyhnout a hrát v klidu. Možnosti, hrát o evropské poháry se určitě nezříkáme, ale chce to čas. Rozjíždíme fotbalovou akademii, dorost vede ligu o šest bodů. V týmu je několik talentovaných kluků, kteří hrají za mládežnické reprezentace. Myslíme i na budoucnost. Třeba jednou přijde den, kdy tuhle práci zúročíme a budeme o ty poháry skutečně hrát. Teď jsme na začátku cesty.

Oporami týmu jsou hostující hráči. Kanonýr Řezníček patří Mladé Boleslavi, Deli a Zeman Spartě, Fillo Plzni. Nebojíte se, že vzhledem k jejich výborným výkonům o ně můžete v zimě přijít?

Je pravda, že to jsou klíčoví hráči. Moc by nám chyběli, ale já to neovlivním. Samozřejmě je tu chci. Záleží na diplomacii vedení klubu, jestli je udrží. Věřím, že ano. Máme v klubu šikovné lidi, kteří si s tím dokáží poradit. Třeba u Řezníčka to asi nebude až tak složité, protože v Boleslavi hostuje gólman Hruška, který je pro ně klíčovým hráčem. Věřím, že se povede udržet i Zemana, Deliho a Filla. Samozřejmě bude záležet i na zájmu hráčů. Ale mám pocit, že je to tady baví. Nahradit je, by bylo složité.

Vy se ale nebojíte dát šanci dorostencům...

To jsem se nebál nikdy. V Českých Budějovicích jsem takhle uvedl do ligy například Lafatu, Sivoka nebo Latku. Tady dostává šanci například Jan Suchan. Dopoledne odehrál zápas za dorost a byl výborný. Počítal jsem s ním večer na delší čas. Vypadá dobře v tréninku, pracuje na sobě. Co je nejdůležitější, respektuje ho kabina áčka. Je mu osmnáct a respektují ho mnohem zkušenější hráči. Nevím, proč bych se bál ho postavit. Tu situaci ale musíte dobře připravit. Když to uděláte zbrkle, on něco zkazí, prohrajete, mohou nastat situace, kdy ten talent zabijete. To by byla škoda. Konkrétně Suchan dělá krok za krokem a ligu hrát bude. Další dorostenec Aleš Matějů je trochu jiný, někdy svéhlavý, ale také velký talent.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články