Hlavní obsah

Proti minulosti byl podzim rozdílný, ale pozici pro jaro máme dobrou, míní Lavička

Jihlava

Žádné pochybnosti nepřipustili fotbalisté Sparty Praha při loučení s ligovým podzim. V Jihlavě slavili v neděli odpoledne vítězství 2:0 po přesvědčivém výkonu. "Podzim jsme chtěli zakončit úspěšně. Jsem rád, že jsme úkol splnili i bez Davida Lafaty," připomínal Vítězslav Lavička, trenér Sparty, že jeho družina zvládla duel i po zranění kapitána a klíčového muže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička během utkání v Jihlavě.

Článek
Fotogalerie

Už po pěti minutách se v Jihlavě zranil kapitán a kanonýr David Lafata. Zatrnulo vám hodně, když jste jej následně musel střídat?

Byla to komplikace. Měl problém se zádovým svalem. Ještě se snažil hrát dál, ale bylo nutné sáhnout ke změně. Věřil jsem nicméně, že zvládneme utkání i bez Davida, což se potvrdilo.

Výkon Sparty byl suverénní. Byl jste s podzimní ligovým loučením spokojený?

Většinu zápasu jsme určovali tempo. První poločas se mi líbil více, bylo v něm z naší strany hodně ofenzivní aktivity. Dobře jsme přenášeli těžiště, měli jsme dobré průnikové situace. A kromě dvou gólů jsme si i vytvořili další brankové příležitosti. Po vyloučení Kukola v druhé části jsme měli sice převahu a vytvářeli jsme si další dobré pozice, nicméně mi náš výkon přišel poněkud lehkovážný.

Jak vás těší bilance ligového podzimu, během něhož jste nashromáždili 37 bodů?

Výsledky v lize jsou trošku rozdílné proti minulé sezóně, kdy jsme během podzimu neprohráli. Ale hřeje nás pocit, že trvá naše účinkování v Evropské lize. Chtěli jsme v Jihlavě úspěšné uzavřít podzimní část ligy a vytvořit si dobrou pozici pro jarní boje. To se podařilo, takže z tohoto pohledu jsme spokojeni.

Když si vezmete ligové ztráty, která vás mrzí nejvíce?

Všechny. Ale nejvíce zřejmě domácí porážka s Baníkem Ostrava, kdy jsme přes velkou snahu nedokázali dobře fungující obranu soupeře pokořit. Když si promítnu prohru na Dukle, musím připomenout, že tam jsme povýšili důležitost následného duelu Evropské ligy se Zwolle. Ale to není pochopitelně výmluva.

Sice vás ještě čeká odveta osmifinále domácího poháru proti Příbrami a poslední duel Evropské ligy v Bernu, ale máte už jasno, co je třeba vylepšit do jarní části sezóny?

Co se týče herního stylu, posunuli jsme standard, jímž se chceme prezentovat, o trošku dále. Jsou však ještě detaily, které je možné vylepšit. Ať už jde o ofenzivní či defenzivní záležitosti v případě jednotlivců.

Reklama

Související témata: