Hlavní obsah

Ligový podzim: Vrba čerpá z domácích zásob, Baroš je zpátky a Ještěd se naklání

Ligový fotbal se zase na čtvrt roku uloží k zimnímu spánku, podzim v Synot lize ale nabídl spoustu momentů, které mohly fanoušky oslovit. Nad vším ční spanilá jízda reprezentace kvalifikací o EURO 2016, která díky novému kouči Pavlu Vrbovi nese výraznou ligovou pečeť. A je dost pravděpodobné, že soutěž se bude moci honosit jako liga účastníka evropského šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Kadeřábek ze Sparty (uprostřed) se snaží projít mezi plzeňskou dvojicí Václav Pilař (vlevo) a Jan Holenda.

Článek

Liga základem nároďáku - V lize se nenávidějí, ve vzájemném duelu si šlapou i po zádech a jindy se osočují na sociálních sítích. V reprezentaci ale sparťané a viktoriáni táhnou za jeden provaz. Nároďák už zdaleka není souborem legionářů, Vrba staví na Spartě a na Plzni, krajánci jsou v základní sestavě v menšině. A Češi ještě v kvalifikaci neztratili ani bod!

Vzestup Peltova Jablonce - „Velkej čáp" Miroslav Pelta si usmyslel, že udělá z Jablonce evropský tým. A když si první muž českého fotbalu něco umane, většinou dosáhne svého. Nakonec moc nechybělo, aby Šilhavého mužstvo obdarovalo klubového šéfa k padesátinám vedením v tabulce...

Baník znovu s Barošem - Dobří holubi se vracejí a Milan Baroš je nejatraktivnějším podzimním navrátilcem. Po dlouhém zranění toho zatím za Baník moc nenahrál, na jaře by však měl pomoci udržet Ostravu v horní polovině tabulky.

Máme sprej, jsme světoví - Ne každá novinka ze světové scény tak rychle zdomácní, ale spreje v rukou rozhodčích určené k přesnému dodržování vzdálenosti zdi při standardních situacích se v lize objevily velmi brzy po světovém šampionátu. A šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková si mohla jen povzdechnout, že světoví jsme mohli být už dávno, protože sprej si kdysi z Brazílie přivezla, ale tehdy ještě byla při jeho prosazování vydávána za blázna.

Ještěd celý nakřivo - Z bídy fotbalistů Liberce už musí být i Ještěd nakřivo. Mužstvo, které přesně před rokem slavilo postup do vyřazovací části Evropské ligy, teď poprvé v historii samostatné domácí soutěže přezimuje na sestupové příčce...

Turbulentní Slavia - Když sešívaní porazili Plzeň a vedli tabulku, zdálo se, že jejich rehabilitace za mizernou minulou sezónu je dokonalá. Jenže pak zase upadli do záchranářského pachtění a bodové ultimátum vyhlášené v rámci mobilizace nesplnili.

Hrdličkova smrt - Jsou chvíle, kdy góly a body jdou na druhou kolej. Loučení s teplickým ředitelem k nim patřilo, zkušený funkcionář František Hrdlička zemřel začátkem srpna ve věku 57 let.

Juliska se topí ve tmě - Docela rarita, aby se ligový duel nedohrál kvůli tmě. Osvětlení na Julisce je ovšem na pováženou. U výpadku v utkání s Baníkem nezůstalo, duel Dukly s Příbramí byl předčasně ukončen a musel se opakovat. Do modernizace areálu se nehrne ani armáda, ani Dukla, která je zde v pronájmu.

Celá Příbram tančí - Fotbal je přece zábava, což fotbalisté Příbrami předvádějí dokonale. Pod vedením nového kouče Pavla Tobiáše nacvičili spoustu originálních standardek, při nichž uvádějí soupeře ve zmatek shlukováním hráčů a tanečním rejděním.

Zachránce od mládeže - V minulé sezóně zachraňoval Jihlavu exreprezentační kouč Petr Rada, letos na jeho místo Vysočina povolala od mládeže Romana Kučeru. Příslušnou licenci sice nevlastní, prvních šest zápasů pod ním však Jihlava neprohrála. Jeho kouzlo zrušila až mistrovská Sparta.

Ďolíček nedáme - Tradiční pokřik fanoušků Bohemians už je zase aktuální. Klubu hrozí výpověď ze stadiónu, který před časem za vydatné pomoci fanoušků udržel v chodu. A po výborném vstupu do sezóny to má v tabulce nahnuté i mužstvo.

Reklama

Související témata: