Hlavní obsah

Statistika ligového podzimu: 327 gólů či 94 cizinců v akci

Praha

Podzimní část fotbalové Synot ligy se nedělním duelem o čelo tabulky mezi Jabloncem a Plzní pohroužila do zimní přestávky. A tak nastal čas bilancovat. Díky oficiálním statistikám na webu soutěže mohou fanoušci posoudit největší zajímavosti šestnácti odehraných kol nejvyšší české soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník pražské Sparty David Lafata střílí Jablonci nůžkami jeden z nejhezčích gólů podzimu.

Článek
Fotogalerie

Pár údajů na úvod? Nejvíce hráčů (26) nastoupilo v dresu Příbrami, Jihlavy a Liberce, během podzimu běhalo po trávnících celkem 94 cizinců, kopalo se 30 pokutových kopů, z čehož 27 bylo proměněných.

Z pohledu na ligovou tabulku jsou vítězové a poražení podzimní části sezóny jasně daní. Ale jak je tomu z pohledu oficiálních statistik? Nejvíce branek ze všech týmů nastřílela Plzeň (33). Nejlepší je Viktoria i v počtu branek na hřištích soupeře (17), v domácím prostředí si naopak nejlépe vedly Teplice (19).

A co třeba statistika karet a rozhodčích? Celkem arbitři udělili 522 žlutých karet a 25 červených. V průměru 4,9 žlutých karet, tedy nejvíce, uděluje rozhodčí Libor Kovařík. Nejvíce žlutých kartónků vyfasovaly Teplice (44), mezi jednotlivci pak po osmi kouscích duo Baéz a Kukol. Červeným kartám vládne se čtyřmi Jihlava.

Zajímavý pohled je i na cizineckou legii v Synot lize. Do hry na podzim zasáhlo celkem 94 cizinců s 28 národnostmi. Nejčastější jsou Slováci (37 hráčů), druzí fotbalisté z Bosny a Hercegoviny (10). Nejvíce cizinců nastoupilo v dresu Liberce (11), nejméně pak v Českých Budějovicích (2).

Jaký byl nejčastější výsledek? Sedmnáctkrát se mužstva rozcházela za stavu 1:0, čtrnáctkrát za stavu 0:0. Nejvíce faulů na jedno utkání se odehrálo v duelu Plzeň-Sparta (47).

Během šestnácti kol se kopalo celkem 30 pokutových kopů. Nejvíce pak Plzeň (7), na druhém místě Bohemka (5). Jen tři střelci neuspěli - Lafata, Jindřišek, Vaněk.

Statistiky mají i trenéři. Nejvíce výher má na svém kontě sparťanský kouč Vítězslav Lavička (12). V úspěšnosti ho ale předčil plzeňský Miroslav Koubek (79%), Lavička na druhém místě (77%).

Reklama

Související témata: