Hlavní obsah

Statistika ligového podzimu: Chance indexu vládne Matějovský, soubojům Stronati

Praha

Fotbalová Synot liga je týmovou soutěží, ovšem oficiální statistiky na webu soutěže se zaměřují také na jednotlivce. Který z hráčů měl nejpovedenější podzimní část sezóny? Statistiku fotbalistů, kteří pro své spoluhráče vytvářejí nejvíce brankových příležitostí – Chance index – jasně ovládl sparťan Marek Matějovský, vyhrané osobní souboje zase obránce Baníku Patrizio Stronati, úspěšnost přihrávek vynesla na trůn po 16. kole Maria Holka ze Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrizio Stronati z Baníku Ostrava (vlevo) a sparťan Pavel Kadeřábek.

Článek
Fotogalerie

Šestnáct kol už je dostatečným počtem zápasů, které ukáží, kdo je ve svém „oboru" ten nejlepší. Ve statistice Chance index, zaměřující se na tvořivé hráče, to jasně dokazuje letenský špílmachr Marek Matějovský. S hodnotou 168 bodů nemá v české nejvyšší soutěži konkurenci. Druhý Jan Kopic z Jablonce se přiblížil stopadesátibodové hranici. Třetí je s hodnotou 137 Patrik Hrošovský z Plzně.

Asistentům ale vládne právě Hrošovský. Plzeňský objev jich má na svém kontě šest. Na druhém místě je příbramský Martin Zeman a teplický Nivaldo. Ti mají asistencí pět.

V úspěšnosti přihrávek slaví triumf Sparta, respektive její stoper Mario Holek. Jako jediný fotbalista, který odehrál minimálně deset zápasů, se přehoupl přes hranici devadesáti procent.

Mezi brankáři je nejspolehlivějším ukazatelem procentuální úspěšnost zákroků. V té je nejlepším gólmanem David Bičík ze Sparty. Jeho úspěšnost je 85,1%. Druhým brankářem, který se přehoupl přes osmdesátiprocentní hranici, je Aleš Hruška z Mladé Boleslavi (81,5%).

V obranných soubojích kraloval Stronati

Mezi obránci se hned ve dvou kategoriích nejvýše umístil ostravský Patrizio Stronati. Ovládl jak vyhrané obranné souboje (182), tak úspěšnost v nich (70,5%).

Mezi střelci se nejpilnějším šutérem na soupeřovu branku stal sparťanský kapitán David Lafata. Za podzim mířil mezi tyče třiadvacetkrát. Hned za ním je liberecký Josef Šural (22) a na třetím místě Jakub Řezníček z Příbrami (21).

Oficiální web Synot ligy také nechává své fanoušky hlasovat o nejlepší jedenáctku kola. Z šestnácti kol tak vykrystalizovala Jedenáctka podzimu. Jaká je její podoba? Hrubeš (Slavia) - Kadeřábek (Sparta), Procházka (Plzeň), Baránek (Ostrava), Limberský (Plzeň) - Kopic (Jablonec), Dočkal (Sparta), Zmrhal (Slavia), Krejčí (Sparta) - Došek (Slovácko), Škoda (Slavia). Trenérem pak Beránek ze Slavie.

Reklama

Související témata: