Hlavní obsah

Sparta získala Doška i Pospěcha, ten bude hostovat v Liberci

Útočníci Libor Došek z Liberce i Zbyněk Pospěch ze Slovácka se stali novými posilami fotbalistů pražské Sparty, kde se oba dohodli na čtyřletých smlouvách. Pospěch však v dresu úřadujícího mistra nastupovat zatím nebude, protože letenští funkcionáři jej poslali na roční hostování do libereckého týmu jako součást obchodu za přestup Doška.

Článek

Ještě v pondělí se přitom zdálo, že obě ofenzivní posily do Sparty nepřijdou, nakonec se však mistrovskému celku podařilo dlouhá jednání dotáhnout do úspěšného konce. "Žádný klub nechce pustit hráče, který má takovou formu," řekl na tiskové konferenci k dlouhému jednání o Doškově přestupu sparťanský trenér Jaroslav Hřebík.

Finanční podrobnosti obou kontraktů zůstaly utajeny. Podle všeho ale Sparta musela za Doška zaplatit okolo 25 milionů, Pospěch údajně stál o pět milionů méně. "Tento odhad není pravdivý. Cena je složena z fixních částek a z procent za budoucí obchody. A tak nelze přesně určit, kam se až vyšplhá," řekl viceprezident mistrovského týmu Daniel Křetínský.

Došek se setká s bývalými libereckými spoluhráči

Došek se v pražském klubu setká s bývalými libereckými spoluhráči Petrem Lukášem, Karolem Kiselem a Miroslavem Slepičkou, kteří do Sparty zamířili před startem sezony. "Možná to budu mít trochu jednodušší, když je nás tady víc a už pár kluků z kádru budu znát," řekl dnes Došek.

Sedmadvacetiletý útočník, který v úvodním ligovém kole zařídil všechny čtyři liberecké góly do sítě Mladé Boleslavi, se zapojí do přípravy se Spartou už v pátek. Sám si však nemyslí, že by mu výkon proti Mladé Boleslavi nějak významně pomohl otevřít dveře do sparťanské kabiny. "Nemyslím si, že by to bylo o jednom zápase. Sparta o mě stála již delší dobu, jen se můj odchod uskutečnil až nyní," řekl Došek.

Trenér Hřebík může být spokojen

Trenér Hřebík může být spokojen: získal urostlého fotbalistu, o kterého tolik stál. "Je to typ hráče, kterého chce každý trenér. Je dobře, že se nám tak kvalitní posilu povedlo získat. Počítáme s ním určitě již do sobotního utkání s Mostem," řekl kouč, který se při přestavbě kádru zaměřil především na charakterové vlastnosti hráčů. "Máme dobré reference o Liborových povahových vlastnostech, a tak není důvod se obávat, že by to nezvládl. I když nepopírám, že přijít do Sparty je těžké," řekl Hřebík.

Ani přestup Zbyňka Pospěcha nebyl jednoduchou záležitostí. Trenér Slovácka Ladislav Molnár odmítal další odchod z kádru a navíc Spartě konkuroval v boji o talentovaného útočníka řecký vicemistr Panathinaikos Atény. Ten chtěl Pospěcha získat poté, co hráč zaznamenal hattrick v přípravném zápasu s dalším řeckým celkem PAOK Soluň.

"Vždycky jsem si přál jít do Sparty, a teď když to vyšlo, jsem z toho v šoku. Ve Slovácku bylo všechno výborné a těžko se mi s ním loučí, ale Sparta je Sparta, a ta se neodmítá," vysvětlil Pospěch důvody svého rozhodnutí přestoupit právě do pražského klubu.

Trenérovi ubyly starosti se složením útoku

Ovšem na letenském stadionu se příliš dlouho nezdrží, jelikož hned poputuje do Liberce jako součást vyrovnání za Doška. "Vnitřně mě to určitě mrzí, ale bylo to součástí dohody. Pro mě je však důležité, že jsem se stal hráčem Sparty, a je to jenom rok," řekl. "Smlouvu se Spartou mám však na čtyři roky, takže budu mít dost času dokázat, že do ní patřím. Teď se budu snažit hrát co nejlépe a pak se uvidí," zhodnotil svou pozici třiadvacetiletý útočník.

Křetínský však odmítá, že by Sparta kupovala Pospěcha jen jako náhradu pro Liberec. "V tom případě bychom s ním neuzavírali čtyřletou smlouvu. Jsme jen přesvědčeni, že nám Došek v současnosti pomůže více, ale Pospěch je vynikající hráč pro budoucnost. Určitě s ním ve svých plánech počítáme," prohlásil. Ani trenér Hřebík nepochybuje o Pospěchově návratu na Letnou. "Určitě se s Liborem ve Spartě sejdou," řekl.

Trenérovi tak ubyly starosti se složením útoku. Doškův příchod pomůže letenskému celku vyřešit personální nouzi: v současném kádru totiž po letních odchodech Milana Pacandy, Michala Meduny a Tomáše Juna zůstal pouze jeden klasický útočník Slepička. Spartu čeká vedle ligové soutěže také vystoupení v Lize mistrů.

Reklama

Související témata: