Hlavní obsah

Slávistická legenda Kuka šéfuje Příbrami

PRAHA

Ikona fotbalové Slavie Pavel Kuka povede FK Marila Příbram ve funkci generálního ředitele. "Vhodnou osobnost pro tuto funkci jsme hledali několik let. Pavel takovou určitě je a má předpoklady klub posunout dál. Zůstávám ve funkci prezidenta klubu a Kukova konzultanta," prohlásil prezident Příbrami Jaroslav Starka.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Kuka (vlevo) a Jaroslav Starka.

Článek

"Pavla jsem přemlouval, aby po skončení kariéry přišel hrát za Marilu Votice, což se mi nakonec podařilo. Poté jsme jednali i o funkci generálního ředitele v Příbrami, když se Slavia neozvala, jsme postupně našli společnou řeč," uvedl spolumajitel příbramského, šéf votického klubu a generální ředitel Balíren a. s., k nimž patří sestersky i Marila, Milan Šedivý.

Sedmatřicetiletý Kuka se nikdy netajil tím, že chce spojit svoji fotbalovou budoucnost s červenobílými barvami Slavie. Když se mu ale jeho bývalý klub od jeho posledního zápasu neozval, využil nabídku Příbrami. "Překvapilo mě, že Slavia nemá o svoji legendu zájem," netajil překvapení i Šedivý.

Pavel Kuka přiznal, že skloubení hráčských povinností ve Voticích a šéfování v Příbrami bude nejtvrdším oříškem. "Slávistou v srdci zůstávám, ale nezájem klubu už neřeším. Čím víc jsme mluvili o funkci generálního ředitele, tím víc se to blížilo mým představám o tom, co bych chtěl ve fotbale dál dělat," uvedl Pavel Kuka. Dál bude kandidovat do výkonného výboru ČMFS, Starka zřejmě svoji kandidaturu stáhne. Podporu klubu na post předsedy svazu však získá pravděpodobně Ivan Hašek.

Pomoc z USA

"V Příbrami bych chtěl navázat na kvalitní práci, kterou tu Jaroslav Starka se svými lidmi odvedl. Pomáhat mi v tom bude i můj přítel, který žil léta v USA a má bohaté manažerské zkušenosti, Jerry Pribil," řekl Kuka. Příbram potřebuje posílit a tandem Kuka-Šedivý tomu má pomoci. "Dobrý útočník se těžko hledá, ale viděl jsem příbramské mladíky. I tudy vede cesta. Je to běh na dlouhou trať," uvedl Kuka.

Do Příbrami by mohl přijít brzy další vynikající fotbalista, kterého Slavia nechce - Václav Koloušek. "Nebudu to komentovat, ale ani vyvracet," řekl Právu Milan Šedivý, jenž má ke Kolouškovi dobrý vztah. Kuka se Starkou za Příbram a Šedivý za Balírny podepsali novou sponzorskou smlouvu.

Kuka v květnu ukončil aktivní kariéru. Odehrál 416 ligových zápasů a nastřílel v nich 154 branek (Česko a Československo: 272/104, Německo: 144/50), za reprezentaci nastoupil v 87 utkáních a dal 29 gólů. Je vicemistrem Evropy (1996), českým Fotbalistou roku (1994), mistrem Německa (1998 s Kaiserslauternem), vítězem Německého poháru (1996 s Kaiserslauternem) a vítězem Poháru ČMFS (2002 se Slavií).

Reklama

Související témata: