Hlavní obsah

Svědík skončil na lavičce Baníku. Novým trenérem se stal Frňka

Aktualizováno

Baník Ostrava provedl v pátek změny v realizačním týmu. Dosavadní kouč aktuálně pátého týmu fotbalové Synot ligy Martin Svědík u A-mužstva skončil. Jeho nástupcem se stal Petr Frňka, který na podzim vedl druholigové Táborsko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Svědík na lavičce Baníku skončil.

Článek
Fotogalerie

Svědík skončil v Ostravě i přesto, že po pěti letech vyvedl Baník na podzim ze sestupového pásma. Ještě začátkem listopadu s ním dokonce držel čtvrté místo, které na konci sezóny zaručuje start v Evropské lize.

Přestože Svědík oficiálně figuroval pouze jako asistent hlavního trenéra Tomáše Bernadyho, fakticky byl prvním koučem. Vzhledem k chybějící nejvyšší trenérské licenci však musel být veden jako asistent. Za Svědíkovým odvoláním ale tento administrativní problém není, jelikož čtyřicetiletý kouč má studium v lednu završit.

"Baník se sice nachází v první třetině tabulky, ale většina základních herních parametrů jej řadí spíše do slabšího průměru. Pokulhává zejména v ofenzivních činnostech jako držení míče, přihrávky, či střely na branku, kde je Baník, stejně jako v počtu vstřelených gólů, druhý nejhorší tým soutěže," uvedl šéf klubu Petr Šafarčík na tiskové konferenci.

Frňku nabídka překvapila

Dvaačtyřicetiletý Frňka už posbíral ligové zkušenosti, když byl asistentem Romana Nádvorníka v Příbrami a na Žižkově. S klubem je domluven na dlouhodobější spolupráci, i když smlouva ještě nebyla uzavřena. "To, co je tady po mně požadováno, je v absolutním souladu s tím, jak si představuju, že by se měl fotbal dělat. Nebylo to jen o tom: pojď trénovat Baník! Ale je to o tom podílet se na celkové herní koncepci a směru, kterým by se měl ubírat. Nabídka mě překvapila a moc si jí vážím," řekl Frňka.

Před nového kouče byly postaveny ambiciózní cíle - pokusit se udržet páté místo a výrazně zatraktivnit hru. "Já se toho ale nebojím. Mám pokoru a respekt, to ale rozhodně nemá nic společného se strachem. Budu se snažit, aby hráči pochopili můj záměr, jak bych chtěl hrát," řekl Frňka.

O podobě celého realizačního týmu zatím nebylo rozhodnuto. Dosavadní členové čtyřlístku Radomír Korytář a Radek Slončík nabídku na pokračování stejně jako Svědík odmítli. Tomáš Bernady, který kvartet z titulu nejvyšší trenérské licence zaštiťoval, se vrací na post vedoucího mužstva.

Odejde Baránek?

Šafarčík zdůraznil, že Baník v zimě neplánuje rozprodat základní sestavu. I když podle zákulisních informací má k odchodu velice blízko minimálně stoper reprezentační jednadvacítky Jan Baránek, kolem kterého krouží Plzeň.

"Pokud přijde opravdu mimořádná nabídka na hráče ze zahraničí, anebo někdo z klubů využije výstupní klauzule, to jsou jediné dva momenty, kdy teď v zimě někdo může odejít. Ale žádná konkrétní nabídka teď na stole neleží," řekl Šafarčík.

Frňka případný pohyb v kádru vnímá smířlivě. Uznává, že čelit zajímavým nabídkám by pro klub bylo těžké. "Kdyby na nějakého defenzivního hráče přišla dobrá nabídka, tak by ji asi klub seriózně zvažoval. Což je ale normální, ekonomika je nedílnou součástí sportu," řekl.

Šafarčík zopakoval, že Baník se nadále drží svého dlouhodobého cíle a do dvou let chce hrát evropský pohár. "Proto máme jistou obavu, že kdyby nedošlo ke změně, reálně by hrozilo, že Baník nebude v jarní části sezony schopen navázat na bodové zisky z podzimu a ani na dlouhodobé cíle. Celkový herní koncept týmu v základních herních parametrech silně pokulhává," řekl Šafarčík.

Reklama