Hlavní obsah

Dvojice Brazilců zdobí ofenzivu Olomouce

PRAHA

Nejen v Německu, Itálii či Španělsku září. I česká liga má své hvězdy ze země fotbalových kouzelníků - z Brazílie. Melinho a Gaúcho náramně zvedli olomouckou útočnou sílu. V neděli ničili Jablonec. Nabídli výstavní kousky, ač z Jižní Ameriky přijeli vlastně jen coby druholigoví hráči.

Článek

Kouč Petr Uličný si po výhře 2:1 mnul ruce. "Udělali nám tři body," nešetřil chválou po bitvě. Během ní jen občas vykřikl od postranní čáry jméno a rukou naznačil co chce.

Odpověď Brazilců? Melinho trefil šibenici. Lob Gaúcha přes vybíhajícího Špita byl také parádní a skončil druhým gólem. Ozdobili hru Sigmy, která se dosud upoceně dostávala do šancí a ztěžka skórovala.

Na hřišti jim to ladí se spoluhráči, ač mimo ně si spolu moc nepopovídají. "Sám je učím česky," říkal přesvědčivě Uličný. Slovíčko z němčiny či angličtiny prý občas doplní komunikaci pomocí končetin. "Občas taky hrozím. Gaúcho byl v Rusku a tak mi občas odpovídá chorošó," usmíval se Uličný.

Melinho Gauchovi tlumočí

"Jsem tu druhý rok a něco jsem už z češtiny pochytil. Gaúchovi tlumočím," líčil Melinho, známý z působení v Opavě, kde skončil a s kamarádem přišel z brazilského druholigového Barberense, aby pomohli Olomouci do pohárové Evropy. Gaúcho to už zkoušel na Mallorce, v Levski Sofie a v Samaře.

S angličtinou a portugalštinou u spoluhráčů na Hané moc nepochodil. Občas jsou oba vystaveni i nepříjemným situacím a vtípkům. "Jsou to hračičkové a legraci se nebrání. Občas něco slíznou, ale nevadí jim to," tvrdil kapitán Olomouce Radim Kučera, který po utkání v Jablonci zamířil do bundesligy.

Oběma Jihoameričanům je pětadvacet. Podle Kučery jsou zcela rozdílní. Jen Melinho splňuje představu o pravém Brazilci coby míčovém kouzelníkovi. "Gaúcho je spíš výbušný a dravý," stačil si všimnout Kučera a potvrdila to i Gaúchova česká premiéra v Jablonci.

Gaúcho je třináctý

Kouč Uličný si nemusí lámat hlavu s tím, že mu je bude brát trenér brazilské reprezentace. Že Česko berou jako přestupní stanici kamsi k větším penězům, je však zřejmé. "Nejsem tady moc dlouho, ale můžu říct, že když Brazilec někam přijde, tak chce vždycky vyhrát," dával podle internetových stránek klubu Gaúcho hned po příchodu najevo, že se chce v Olomouci ukázat.

Po Slovácích, jejichž počet se pomalu blíží ke dvěma stovkám, jsou Brazilci druhými nejčastějšími cizinci v historii české ligy. Celkem v ní nastoupili hráči z 29 zemí. Gaúcho je 13. brazilským hráčem. Někteří před ním tu působili velmi krátce. Výraznější stopu zanechali útočníci Adauto (Slavia) a Gomes (Drnovice, Zlín, Příbram).

Brazilci v české lize:
Adauto (Slavia) 02/03-04/05, Alves (Opava) 03/04, Batista (Opava) 04/05, Cunha Edno (Plzeň) 03/04, Dos Santos Rosemir (Opava) 03/04, Erivelto (Opava) 04/05, Fabio (Pzeň) 00/01, Fumaca (Drnovice) 04/05, Gomes (Drnovice, Zlín, Příbram) 00/01-04/05, Jefferson (Slavia) 03/04, Lima da Silva (Opava) 03/04, Melinho (Opava, Olomouc) 04/0505/06, Gaúcho (Olomouc) 05/06.

Reklama

Související témata: