Hlavní obsah

S Nezmarem už nepočítám, smál se nový liberecký kouč Csaplár

Karel FeltPrávo

Společně působili v devadesátých letech na lavičce Příbrami. Teď se zkušení trenéři Josef Csaplár a Jiří Kotrba sešli v Liberci. Úkol je jasný - zachránit Slovan, krčící se na předposlední příčce prvoligové tabulky. Předpoklady k tomu mají. Csaplár získal s Libercem titul v roce 2002 společně s Ladislavem Škorpilem. Kotrba byl mistrem se Spartou o rok později. Navíc má ve sbírce dva domácí poháry - se Žižkovem 1994 a Jabloncem 1998.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nová trenérská dvojice Jiří Kotrba (vlevo) a Josef Csaplár pózuje na tribuně libereckého stadiónu.

Článek

Kdy jste dostali nabídku?

Kotrba: Před více než týdnem.

Csaplár: Tak nějak.

Přemýšleli jste o ní dlouho?

Kotrba: Vůbec ne! Slovan je prestižní adresa, o které se nepřemýšlí. Rád jsem na ni přijel.

Csaplár: Já jsem v Liberci doma, žiji tu s rodinou. Na fotbal jsem chodil, takže nebylo co řešit. Na lavičku Slovanu se vracím po jedenácti letech.

Po jak dlouhé době se vracíte k trénování?

Kotrba: Po čtyřech letech, i jako generální manažer v Dynamu České Budějovice jsem chodil na tréninky.

Csaplár: Rok a půl jsem se nevěnoval trenéřině aktivně z rodinných důvodů.

Oba jste zkušení trenéři, nebude to dělat neplechu při dělení kompetencí?

Kotrba: S Pepou jsme spolupracovali už dřív v Příbrami a fungovalo to. Prožili jsme tam i krizové situace, v nichž se lidé poznají nejvíc. Zvládli jsme je. Nevidím v tom problém.

Csaplár: Přesně tak. Oba se respektujeme a vyhovíme si. Umíme najít řešení ve prospěch věci.

Kdo je hlavní a kdo asistent?

Kotrba: Jsme na jedné rovině. Neumím si představit, že bych Pepovi říkal asistente. Je to vyhraněná osobnost, bylo by mi to i žinantní.

Csaplár: U mne je to stejné. Jsme natolik zkušení a náš vztah je natolik dobrý a pevný, že dokážeme najít řešení ve prospěch klubu a nedělá nám problém si říct, kdo co právě v konkrétní době udělá.

Jak by měla vypadat léčba Slovanu?

Kotrba: Chceme přivést nějakého zkušeného hráče, ale především vycházíme z klubové filozofie. Do Slovanu přicházeli mladí, talentovaní kluci, kteří tu výkonnostně vyrostli, pomohli Slovanu a pak šli dál, z pohledu klubu za lepší peníze.

Csaplár: Nechystáme žádný kulový blesk. Půjdeme krok za krokem. Dva až tři hráči by měli přijít, ale v první řadě musíme výkonnostně pozvednout každého jednotlivce a tím půjde nahoru i tým. Slovan má předpoklady, kvalitu i zázemí na to, aby hrál v českém fotbale důstojnou roli, jak jsme na to zvyklí.

Mluví se o Kováčovi a Breznaníkovi ze Sparty, kteří ve Slovanu zažili úspěšné roky a na Letné leští lavičku. Brali byste je?

Kotrba: Nebudeme nikoho jmenovat dřív, dokud s ním neproběhnou jednání.

Csaplár: Mluvil jsem o zkušených hráčích... Vše je na začátku.

Zůstal v kádru někdo, koho jste před jedenácti lety vedl jako kouč, pane Csapláre?

Csaplár: Nikdo, ale Honza Nezmar, který nám tehdy pomohl k titulu svými góly, pracuje ve Slovanu jako sportovní ředitel. Do kádru už s ním nepočítáme. Smířil se s tím (smích).

Reklama