Hlavní obsah

Liberec chce zahnat hrozbu sestupu, noví trenéři hledají vůdčí typ a útočníka

Fotbalisté Liberce v pátek odpoledne jako první z ligových týmů zahájili úvodním tréninkem zimní přípravu. Severočeši vstoupí do jarní části sezóny na předposledním místě tabulky, hrozbu sestupu ale chtějí co nejdříve odvrátit. Pomoci k tomu má nová trenérská dvojice Jiří Kotrba a Josef Csaplár.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenérská dvojice Jiří Kotrba (vlevo) a Josef Csaplár v Liberci na prvním tréninku zimní přípravy.

Článek

"Nemyslím si, že bychom začínali dřív kvůli podzimním výsledkům. Spíš kvůli tomu, že máme nové trenéry a chtějí nás poznat, tak začínáme o kousek dřív. Možná nám to pomůže, je to pro nás nová výzva," řekl novinářům jeden z libereckých lídrů obránce Jiří Fleišman.

Ve Slovanu, který byl zvyklý na boje o čelní příčky, nepochybují o tom, že se ze sestupových pozic dostanou. "Doufám, že Liberec je jen na krátkou chvíli na sestupové příčce, že je to jen krátká epizoda. Nicméně pravdivá, je to realita a není jednoduché se z toho s takhle hodně mladým, i když šikovným kádrem dostávat," uvedl Kotrba.

"Starší a zkušenější hráči tyhle krizové situace zvládají lépe, u těch mladších to trvá někdy delší dobu. To je i úkol pro současný realizační tým, aby se ta doba co nejvíc zkrátila," dodal Kotrba.

Změny v kádru? Zatím k nim nedošlo

Na prvním tréninku ještě nebyl tým kompletní, sedm zahraničních hráčů se připojí až o víkendu. Slovák Luboš Kolár se připravuje s juniorkou a Ukrajinec Evgen Budnik už není hráčem Liberce. K jiným změnám v kádru zatím nedošlo, protože trenéři chtějí současné mužstvo nejprve pořádně poznat.

"Pro mě není nejdůležitější, aby tady dneska nebo zítra byli noví hráči. Chci si udělat nějakou představu v dennodenním styku s hráči, chci si co nejrychleji udělat krátkou analýzu kádru. Je třeba najít nejproblémovější situace a případně sdělit vedení klubu, co by se mi nelíbilo, kde by nás tlačila bota," řekl Kotrba.

"Spoustu práce budou muset udělat moji kolegové. Myslím, že jsou tu šikovní trenéři. Josef pro mě není asistent, ale kolega. Hned od začátku jsme si rozdělili úkoly, naše spolupráce je dávno vyzkoušená," připomněl Kotrba, že s Csaplárem v minulosti úspěšně pracovali v Příbrami.

Hledají vůdčí typ i útočníka

Liberec podle něj potřebuje posílit na dvou místech. "Je třeba najít vůdčí typ po Radku Kováčovi. Buď tady v kádru nebo přivést hráče podobného ražení. To je jeden z nejdůležitějších úkolů," podotkl Kotrba.

"Druhým postem je útok. Liberec v polovině zápasů nedal gól. Nechat to jen na dvou hráčích, to bychom pak byli hodně čitelní pro soupeře. Hráče vám zdvojí a vy jako trenér nemáte další alternativu," podotkl Kotrba.

Jedním z hráčů, o které Liberec usiluje, je obránce a lídr druholigového Táborska Peter Mráz. "Na Petera jsem se ptal, ale s majitelem Táborska jsme se domluvili, že nechtějí oslabovat mužstvo, takže momentálně to není téma. Peter je jedna z mnoha variant, ale některé jsou i před ním," uvedl šestapadesátiletý trenér.

Na posílení nespěchá. "Kdyby měl přijít zkušený hráč, klidně může až na poslední část přípravy. Zkušení hráči se rychle adaptují. Nezmatkuji, když mi někdo nepřijde na první, druhý nebo třetí trénink. Jsem v klidu. Chceme přivést opravdu kvalitního hráče, aby nám pomohl," dodal Kotrba.

Reklama

Související témata: