Hlavní obsah

Bakoše čeká v Liberci nová výzva. O Jablonci se více psalo, než to bylo aktuální, říká

Liberec/Praha

Patřil mezi klíčové muže plzeňské party, která dvakrát vtrhla na scénu Ligy mistrů, slovenský útočník Marek Bakoš k tomu vydatně pomáhal góly. Pět a půl roku dlouhou etapu ve Viktorii kvůli nízkému hernímu vytížení ale v pondělí ukončil a započal novou ve Slovanu Liberec, kterému dal přednost před Jabloncem. Smlouvu podepsal na rok a půl.

Foto: Twitter

Marek Bakoš (uprostřed) by se měl v Liberci nejvíce podílet na střílení gólů.

Článek

Co se ve vás po tolika úspěšných letech v Plzni odehrává?

Zažil jsem v Plzni super sezóny, ale i špatné sezóny. Samozřejmě, pocity mám smíšené, odcházím po delší době, je to pro mě velká změna. Budu si zvykat na nové prostředí, ale moc se těším, stojí přede mnou výzva. Má to hlavu a patu, uvidíme, jak se mé předpoklady naplní.

Považujete přestup za vysvobození? V Plzni jste loňský rok proseděl většinou na lavičce.

Se situací, že se mnou trenér Koubek nepočítá, jsem byl obeznámený, musel jsem se k tomu nějak postavit. Musím Viktorii poděkovat, že mi přestup umožnila, je to korektní rozchod. Ne vždy se to mezi kluby a hráči stává. Teď bude záležet na mě, mých nových spoluhráčích i na všech lidech, co se na fotbale v Liberci podílejí, aby se Slovan dostal v tabulce výš.

V Plzni jste byl zvyklý hrát o titul, u Nisy vás čeká boj o záchranu. Jste na to připravený?

Jsem především připravený hrát fotbal. Pokud budeme vyhrávat, na záchranu se ohlížet nebudeme. Máme ztrátu šesti bodů na mnohem vyšší příčky, v horizontu čtrnácti jarních zápasů to není mnoho. Fotbal je spravedlivý, pokud se tým zbaví chyb, které na podzim dělal, bude to dobré. Jestli bude dávat góly Bakoš, Šural nebo Frýdek je úplně jedno, zásadní je, aby mužstvo fungovalo jak celek.

Usilovaly o vás i další kluby, mimo jiné bratislavský Slovan a také ambiciózní Jablonec. Proč jste se rozhodl pro Liberec?

Přiznám se, že jsem se rozhodoval dlouho, něco bylo, něco časem padlo. Dával jsem si dohromady finance, postavení v tabulce, ambice klubu i rodinu. Když jsem si to sesumíroval, vyhodnotil jsem si, že Liberec je pro mě i rodinu zajímavé místo. Myslím, že jsem si vybral správně, Slovan má všechno, co by tradiční český klub měl mít. Má historii, byl úspěšný, má kvalitní a nadějný kádr.

Nezlobil se na vás jablonecký šéf Miroslav Pelta, že jste dal přednost rivalovi?

O přestupu do Jablonce se více psalo, než to bylo aktuální. S panem Peltou proběhla korektní jednání, každý prezentoval své představy a nároky. Normálně jsme si popovídali, a že jsme se nedohodli, to k životu patří.

Zjišťoval jste už, kdy Liberec hraje v Plzni?

Díval jsem se na vhodné datum, kdy bych se mohl v Plzni oficiálně rozloučit. Při té příležitosti jsem zjistil, že tam už zkraje jara zavítám jako soupeř. Těším se, jak jsem řekl, Viktoria se zachovala férově, budu jí držet dál palce. Tedy kromě zápasů s námi. (směje se)

Reklama