Hlavní obsah

Musím na sobě makat, v brance chci zůstat, tvrdí nová sparťanská jednička Štěch

Praha

Zranění gólmana Davida Bičíka zamíchalo ve fotbalové Spartě brankářskými kartami. Pozici jedničky převzal Marek Štěch, krýt záda mu bude Miroslav Miller, jehož příchod z Mladé Boleslavi dotáhl klub o víkendu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Marek Štěch je novou jedničkou pražské Sparty.

Článek

„Být jedničkou ve Spartě je pro mě velká čest, musím si té šance vážit a makat na sobě," řekl Štěch po sobotní přípravě s Trenčínem (výhra 2:1). Není to však pro něj zcela nová role, neboť odchytal závěr podzimu, kdy Bičíka pobolívala pata. Duely v Evropské lize s Neapolí a v Bernu i tři ligová utkání zvládl solidně.

„Asi jsem ty zápasy odchytal dobře, chci v brance zůstat i dál," podotkl 24letý borec, kterému cestu mezi tyče uvolnily Bičíkovy problémy s kolenem, jež vygradovaly při soustředění na Kanárských ostrovech. V pátek byl operován, mimo bude dva měsíce. Vzhledem k úspěšnému záskoku na konci podzimu Štěch věřil v zachování role jedničky bez ohledu na Bičíkovo zdraví. „I kdyby se David nezranil, nic by se pro mě neměnilo. Musel bych i tak ukazovat to nejlepší a doufat, že budu chytat," věděl.

Poslední přátelské duely dělal Štěchovi dvojku 18letý talent Vojtěch Vorel, jenž o víkendu vychytal čisté konto proti Trnavě (0:0). Podle kouče Vítězslava Lavičky byla ve hře i varianta, že by tato dvojice absolvovala jaro, nakonec se však Letenští rozhodli angažovat 34letého Miroslava Millera.

„Vojta je talentovaný, ovšem nechtěli jsme vzhledem k jeho malým zkušenostem s dospělým fotbalem jít do rizika, nechtěli jsme v pozici dvojky nechávat pouze jeho," vysvětlil Lavička, který stav mezi brankáři nepovažuje za zásadní potíž.

Žádné oslabení, tvrdí Lavička

„Samozřejmě, vždycky jsou trenéři klidnější, pokud mají k dispozici kompletní brankářský tým, ale zranění prostě fotbal přináší. Za oslabení to nepovažuju, kvituju, že vedení dokázalo rychle reagovat příchodem Mirka," uvedl Lavička.

Otázku jedničky nepovažuje za jednoznačnou. „Máme před sebou ještě několik zápasů, až na konci přípravy definitivně určíme, kdo půjde do jara v pozici jedničky," prohlásil. Miller však v lize naposledy nastoupil před 14 měsíci, scénář, že by na jaře chytal, se zdá vysoce nepravděpodobný.

„Mirek je zkušený, pro Spartu je to jenom dobře. Stejně i pro mě, může mi ve spoustě věcí pomoct," prohlásil letenský odchovanec Štěch. Ještě v dorosteneckém věku odešel do West Hamu, za nějž nastoupil třikrát, poté působil na hostováních ve Wycombu, Bournemouthu a Yeovilu. Na Letnou se vrátil loni v létě, po odchodu Tomáše Vaclíka do Basileje. Teď je z něj jednička Sparty.

Reklama

Související témata: