Hlavní obsah

Jihočechy kosí v přípravě zranění. Alespoň tři hráče musíme sehnat, je jasné trenérovi Urbanovi

Nestěžuje si, i když má k dispozici hodně úzký kádr. Pouze s patnácti fotbalisty se totiž momentálně chystá českobudějovický kouč Luboš Urban na jarní ligu. „Prostě realita, s níž se musíme poprat. Zatím si vypomáháme s mladými hráči z juniorky a čekáme, až budou ostatní ligové celky redukovat své kádry. Snad se dohodneme, někoho přivedeme a při výběru budeme mít šťastnou ruku,“ připomíná trenér Jihočechů, že v podobné situaci se ocitá pravidelně a je na ni tudíž zvyklý.

Foto: Pavel Kacerovský

Českobudějovičtí fotbalisté by samozřejmě chtěli podobně radostně prožívat i ligové jaro.

Článek
Fotogalerie

Docela překvapení, že se fotbalisté Českých Budějovic dostali až do finále zimní Tipsport ligy, byť v něm podlehli Hradci Králové a skončili druzí.

Soustředění a hned sedm hráčů mimo

„Kdo by to řekl, když jsme v prvním zápase prohráli s Duklou 0:6? Před kluky musím smeknout, protože zatímco my odehráli celý turnaj v patnácti lidech, soupeři měli k dispozici dvě jedenáctky, které se točily. Ať už to byla Dukla, Bohemka, Hradec nebo Vlašim," kvituje trenér Luboš Urban přístup svých svěřenců k přípravě i zápasům.

Moc jich přitom momentálně k dispozici nemá. „Hned na prvním soustředění v Třeboni onemocnělo sedm hráčů, teď se navíc zranil i Lengyel. A to nemluvím o tom, že po sezóně pět hráčů odešlo a Klesa s Machovcem vypadli pro zranění na delší dobu. Ze základní sestavy tak postrádám pět hráčů, což je strašně moc," vypočítává kouč Jihočechů ztráty, s nimiž se musí vyrovnat.

Zatím za pomoci mladých fotbalistů z juniorky a dvou hráčů, kteří se v Českých Budějovic objevili na zkoušku. Jak slovenský obránce Marián Jarabica, tak i brazilský záložník Everson Lima už před pěti lety na jihu Čech působili a teď se vrátili.

Situace se však rychle změnila. Klub v úterý oznámil, že Jarabicu ani Limu nakonec neangažuje. Slovenského stopera nevzal kvůli dostatečnému počtu hráčů na jeho post, Lima už v sezóně hrál za dva jiné celky. Do jihočeského týmu naopak míří na zkoušku záložník Jakub Pešek ze Sparty a zkušený univerzál Tomáš Janotka z Olomouce, kteří už s Dynamem trénovali.

Chrien přišel a hned se zranil

České Budějovice se hodně upínají ke chvíli, kdy ostatní ligové celky začnou před jarní ligou redukovat své kádry a některé hráče uvolní na hostování.

„Plzeň už nám uvolnila Martina Chriena. Mladý, šikovný, hodně živý fotbalista vyhlášený před dvěma lety slovenským talentem roku, který by se nám do středové řady moc hodil. Máme v ní třicátníky, takže potřebujeme jejich profesorský fotbal oživit a rozhýbat. Jenže Martin se po třech trénincích zranil a laboruje s achillovkami," povzdechl si českobudějovický trenér.

„Alespoň tři hráče ale ještě získat musíme," apeluje Urban na klubové vedení. „Některý z vyhlédnutých fotbalistů by se u nás mohl objevit už nyní, kdy ligové kluby vyráží na soustředění za teplem, spíše ale počítám s tím, že k dohodám o hostování dojde až těsně před startem jarní ligy," je Urban smířený s panující realitou a finančními možnostmi, jež klub má.

Trenér respektuje realitu

Proto se ani zahraničního soustředění nedomáhal. „Nemáme na to, což musím respektovat. Panující klimatické podmínky u nás doma jsou navíc dobré, takže v tom žádný handicap nevidím. Navíc se od února začne na stejných terénech hrát a my na ně budeme připraveni."

Do ligového jara půjde samo sebou s tím, že musí Jihočechy v nejvyšší soutěži zachránit. „V prvním zápase hrajeme v Plzni, ale ve druhém kole hostíme Brno a to už bude zápas o život. O život to bude ale celé jaro, neboť od šestého místa jsou bodové rozdíly v tabulce minimální a o druhou sestupovou příčku tudíž mohou hrát všichni," je českobudějovickému trenérovi jasné, jak náročný úkol ho čeká.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 70 : 24 72
2 Sparta 30 57 : 20 67
3 Jablonec 30 58 : 22 64
4 Ml. Boleslav 30 43 : 34 46
5 Příbram 30 40 : 45 43
6 Dukla 30 34 : 40 41
7 Teplice 30 41 : 37 38
8 Bohemians 30 35 : 41 38
9 Slovácko 30 43 : 46 37
10 Jihlava 30 33 : 38 36
11 Slavia 30 40 : 45 34
12 Liberec 30 39 : 43 33
13 Ostrava 30 23 : 41 33
14 Brno 30 34 : 45 33
15 Hradec Králové 30 26 : 52 25
16 Č. Budějovice 30 29 : 72 22

Reklama

Související témata: