Hlavní obsah

Chybující sudí Bílek už s rozhodčími na soustředění do Emirátů neletěl, pracuje pro Liberec

Na týdenní soustředění do Spojených arabských emirátů sudího Jaroslava Bílka nevzala. „Ani jsem nemohla, protože se rozhodl ukončit kariéru,“ vysvětlovala předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková před odletem do Arábie jedinou změnu, k níž na listině fotbalových arbitrů před ligovým jarem došlo. „V zimě změny neděláme, k těm dochází až na konci sezóny. Tedy, pokud se rozhodčí nezraní, nebo sám neskončí.“

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková odletěla se sudími na soustředění do Emirátů.

Článek

Právě Bílek se ovšem skončit rozhodl, čímž Damkovou zaskočil. A navíc začal pracovat pro liberecký Slovan, což už není šéfové rozhodčích teprve po chuti. „Bývalí sudí by v klubu pracovat neměli. V ligovém už teprve ne. Ale to je jen můj názor," nezastírala, že se jí nezamlouvá přestup Bílka na druhou stranu barikády.

„Oznámil, že bude skautem Liberce," prozradila motiv rozhodčího, který v posledním podzimním kole zpackal duel Mladé Boleslavi s Plzní, neboť proti hostům neodpískal penaltu a způsobil tím pořádný skandál. „Ale to podle mého nebyl ten hlavní důvod, proč se soudcováním skončil," domnívá se Damková.

Ostatní sudí za teplem do Arábie vyrazili, i když si pobyt musí hradit ze svého. „Ale jen pobyt, což představuje částku inkasovanou rozhodčím za jedno ligové utkání. Všechno ostatní hradí asociace," je Damková přesvědčena, že její „ovečky" rozhodně nezchudnou. Zvláště, když podobnou cestu za teplem neabsolvují poprvé.

Kanáry a Madeiru vyměnili za Emiráty

„Jezdili jsme na Kanárské ostrovy, létali na Madeiru, letos přišly na řadu Emiráty. I proto, že naše asociace podepsala s Emiráty memorandum o spolupráci, kterou teď chtějí naši partneři využít. Počítají i s tím, že se přiletí podívat recipročně k nám," objasňuje Damková, proč padla volba právě na Spojené arabské emiráty. Že by však arabští sudí při návštěvě Čech odřídili některé utkání Synot ligy, nad tím se jen pousměje. „To tedy nepředpokládám," reagovala promptně.

Zvláště, když o sudích pro nastávající jaro má jasno. „A jména těch, kteří budou řídit klíčové duely - tedy derby pražských S, zápasy Sparty s Plzní i třeba utkání Jablonce už mám také v hlavě," přiznala Damková. „Musím si je připravovat od začátku sezóny a třeba je i ochránit, když je to zapotřebí. Nemohu je přece nasadit na zápas, kde by se mohli shodit, když s nimi  třeba počítám na derby."

Uvažuje o brankových sudích

Na podzim se jí to vyplácelo, neboť podle jejího mínění vše probíhalo docela v pohodě. Pochopitelně až na excesy, mezi něž patřil Bílkův případ. „Ale samo sebou, že se před některými zápasy modlím, aby všechno dobře dopadlo. Má modlitba je vyslyšena a pak přijde utkání, u něhož by člověk problémy v žádném případě nečekal. Jako třeba duel Teplic s Bohemians, z něhož jsem byla hodně špatná. Ale rozhodčí ještě víc," doznávala Damková.

Zároveň prozradila, že by chtěla na některá vybraná střetnutí nasadit opět brankové rozhodčí.

„Na podzim jsme je delegovali na dva zápasy a hlavní rozhodčí si tento krok pochvalovali, protože jim ulehčil práci. Pochopitelně - víc očí víc vidí. V budoucnu bych proto chtěla, aby v každém ligovém kole asistovali brankoví sudí alespoň v jednom utkání," prozradila svůj nejbližší záměr.

„Nemám dost lidí, abych je posílala na všechna střetnutí, proto musím zápasy vybírat a vážit. Není to snadné... V minulé sezóně třeba chtěl delegát Krondl, abych poslala brankové sudí na pražské derby mezi Bohemkou a Slavií, v němž šlo o záchranu. Nevyslyšela jsem ho, utkání proběhlo bez nich a rozhodčí ho zvládli. Pak byl na programu duel Příbrami se Znojmem, kde jsem o brankových rozhodčích ani na chvíli neuvažovala. A právě v něm nastaly problémy," netají Damková, že při nasazování rozhodčích musí brát v potaz spoustu aspektů. Na jaře tomu nebude pochopitelně jinak.

Reklama