Hlavní obsah

Musím trenérovi dokázat svou univerzálnost, ví Chramosta, jak si říci o místo v základní sestavě Plzně

Plzeň

Celý natěšený dorazil s plzeňskými spoluhráči na španělský jih. Po vleklých zdravotních problémech provázejících ho v celé druhé polovině podzimu se nemohl Jan Chramosta desetidenního soustředění v Malaze dočkat. Zvláště, když se v přípravných zápasech, jež na Viktorii čekají, bude rozhodovat o základní sestavě pro ligové jaro.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Jan Chramosta na podzim po zranění z plzeňské sestavy vypadl, o to usilovněji se teď bude snažit o návrat.

Článek

V sedmi podzimních zápasech v dresu Plzně, kam přišel z Mladé Boleslavi výměnou za Ďuriše na roční hostování, vstřelil tři góly, jenže pak ze sestavy vypadl. Ozvaly se bolesti v kotníku a lékaři naordinovali Chramostovi absolutní klid. Jedině ten zažehnal operaci šlachy, která mu hrozila.

Kotník i po zátěži drží, libuje si

„Tři měsíce jsem nehrál, takže jsem byl sám zvědav, jak tělo na velkou zátěž v zimní přípravě zareaguje. A hlavně co na to řekne kotník. Po namáhavých trénincích jsem bolest sice trochu cítil, ale nemyslím, že by mě to mělo nějak limitovat. Cítím se stoprocentně zdravý a hlavně ohromně natěšený na blížící se ligové jaro," svěřoval se Jan Chramosta před cestou plzeňských fotbalistů na soustředění na jihu Španělska.

V Málaze už půjde podle trenéra Miroslav Koubka už o ladění herní formy a v přípravných duelech s korejským týmem Suwon Samsung Blue Wings (7. února), ukrajinským Dynamem Kyjev (10.2.) a ruským FK Krasnodar (14.2.) o krystalizaci základní sestavy.

„Zápasy s kvalitními a těžkými soupeři potřebujeme, protože jedině protivníci takovéhoto kalibru nás před jarem patřičně prověří. Nejvíce jsem zvědav na Korejce, protože proti asijskému mužstvu jsem ještě nikdy nehrál. Prý malí, hodně pohybliví hráči, s nimiž se budeme muset vypořádat."

Konkurence v útoku narostla

Pro Chramostu bude španělská příprava o to důležitější, že si musí říci o místo v základní sestavě, z níž na podzim vypadl. Úkol o to těžší, že během jeho nucené absence konkurence v útoku Viktorie narostla. Nejprve do Viktorie přišel Holenda, v zimním termínu dom Plzně přestoupil Mahmutovič, jenž své střelecké schopnosti potvrdil v posledním ostrém testu před cestou do Španěl. Druholigovému Norimberku nasázel hattrick...

„Jsme teď čtyři útočníci a je jasné, že všichni hrát nemůžeme. Trenér si proto ověřuje různé varianty a třeba mě a Standu Tecla zkoušel na místech ofenzivních záložníků. Není to sice mé tradiční místo, ale problém mně nedělá. Jde o to dokázat univerzálnost a místo v sestavě si tím říct," je čtyřiadvacetiletý Chramosta přesvědčen, že trenéra Koubka přesvědčí a do základní jedenáctky pro ligové jaro se během španělského soustředění dostane. Ve třech zmiňovaných duelech k tomu bude mít příležitost.

„Nenáročnější část zimy je za námi, teď se budeme chystat v teple a na trávě. A hlavně - konečně se dostává na fotbal a zápasy," pochvaluje si Chramosta, že příprava vrcholí a ligové jaro se už blíží.

Reklama

Související témata: