Hlavní obsah

Nákupy útočníků: Mahmutovič vypadá jako trefa, Lafata rovnocenného parťáka nedostal

Praha

Zeptejte se kteréhokoli ze šestnácti trenérů prvoligových týmů a každý vám řekne, že by potřeboval kvalitního hrotového útočníka. Kanonýra. A hned dodá, že těch je málo, a navíc jsou drazí, tudíž pro většinu klubů nedostupní. Střelce sháněly nebo ještě shánějí i tři největší kandidáti na titul v Synot lize. Jak si zatím vedou?

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Aidin Mahmutovič už střílí góly v dresu plzeňské Viktorie.

Článek

Svůj přestupový „tah na branku" znovu projevila Plzeň. Bez okolků koupila z Teplic osmadvacetiletého Bosňana Aidina Mahmutoviče, který už nechtěl na Stínadlech pokračovat. Šesti a polovinou ligové sezóny prověřený borec, jenž nastřílel 58 branek, se v přípravě ukazuje jako „haupttrefa". Nasázel už pět gólů, například hattrick Norimberku.

„Brali jsme ho jako opravdovou hotovou posilu. V přípravě potvrzuje svoji kvalitu a to, co od něj očekáváme. Dává góly a má chuť se dál zlepšovat," liboval si kouč Miroslav Koubek.

Spartě kdekdo vyčítal, že po teplickém snajprovi nesáhla. Na Letné jdou ale svojí specifickou cestou. Především sahají po volných nebo levných, hlavně mladých hráčích. „Potřebujeme kvalitního útočníka, který bude krýt Davidu Lafatovi záda," přiznal přitom kouč Vítězslav Lavička. Lafata si připsal v přípravě rovněž pět gólů, ale rovnocenného parťáka do útoku nedostal.

Sparta lovila za mořem i na Slovensku

Roman Bednář byl poslán na hostování do Příbrami, univerzál Tomáš Přikryl zase na Julisku. K Martinu Nešporovi, který se neprosadil, ale zůstal, dorazil třiadvacetiletý Fabrice Picault, droboučký chlapík haitského původu, narozený už v New Yorku. V USA hrál druhou ligu za Fort Lauderdale a zájem o něj prý měly Los Angeles Galaxy i kluby ve Francii či Německu.

„Je to rychlostní typ, rozšíří náš kádr," konstatoval Lavička. Picault se zatím trefil dvakrát v přípravě s Prostějovem. A hlavně ukázal, že hrotovým hráčem není. Proto přišel o dva roky mladší Slovák Ivan Schranz z Trnavy, který ve slovenské lize dal už deset gólů. Zatím to je krok do neznáma. Zkušenější kanonýr na Letnou v zimě zřejmě nedorazí.

Také Jablonec hledal útočníka a našel si dvacetiletého Lotyše Valerijse Šabalu, který za reprezentaci odehrál dvanáct utkání a dal šest branek.

Odchovanec Skonta Riga přestoupil do FC Bruggy a na podzim hostoval v Anorthosisu Famagusta, kde ale jen střídal a střelecky se neprosadil. „Sledovali jsme ho déle. Potvrzuje, že je typickým hrotovým hráčem a bude pro tým přínosem," řekl přesvědčivě jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý. Šabala dal zatím v přípravě tři góly.

Který tým z vedoucí trojky Synot ligy přes zimu nejlépe posílil?
Viktoria Plzeň
83,6 %
Sparta Praha
10,9 %
Baumit Jablonec
5,5 %
Celkem hlasovalo 6069 čtenářů.

Reklama