Hlavní obsah

Podle představ zatím nevydržíme hrát celý zápas, přiznal trenér Baníku

Vladimír KolářSport.czPrávo

Fotbalisté Baníku Ostrava se vrátili z herního soustředění v turecké Antalyi s výhrami nad polským klubem Bielsko Biala 2:1, maďarským Dunaújvárosem 2:1, slovenskou Dunajskou Stredou 1:0 a remízou s rumunskou Constantou 0:0. „Byl to po všech stránkách velmi povedený herní kemp, který by měl pomoci v připravenosti na pokračování ligové sezóny,“ řekl Právu a Sport.cz kouč Baníku Petr Frňka.

Foto: Tomáš Svoboda, fcb.cz

Trenér fotbalistů Baníku Ostrava Petr Frňka.

Článek

Vaše trenérské zadání je naučit hrát Baník atraktivně, útočně. Jak jste po osmi dnech se čtyřmi zápasy v Turecku daleko?

Lhal bych, kdybych řekl, že všechno je perfektní. Zdaleka ne. Z významně defenzivního pojetí hry jsme začali pracovat na protipólu. Vytvořit nové automatismy, nové návyky, to potrvá nějakou dobu. Dokonalé to není, ale posun tam je.

V čem hlavně?

Proti Bielsku Biale jsme dali dvě moc pěkné branky, které absolutně korespondovaly s tím, co chceme hrát. Současně jsme se v Turecku věnovali i standardním situacím. Jenom pro zajímavost, proti Dunaújvárosi jsme měli pět gólovek, které jsme sice nedali, vstřelili jsme však dva góly po dohraných standardkách. To samé so opakovalo proti Dunajské Stredě. Spokojenost s prací v Turecku je velká. Na druhou stranu stále nejsme ve stavu, abychom hráli fotbal, který si představuju, celých devadesát minut. To se zatím nedaří, vždycky na nějaký úsek z toho vypadneme a lopotně se pak k tomu, co chceme hrát, vracíme.

Do Turecka za vámi dorazili tři noví hráči. Jak se vám v utkáních jevili?

Stoper Martin Kouřil odehrál vedle Michala Frydrycha slušné zápasy a věřím, že jeho výkony dále porostou. Luka Lučič přišel, aby Holzer mohl hrát v záložní řadě. To byl spouštěcí impulz, proč jsme po něm sáhli. Nejevil se špatně. Má velmi dobrou rozehrávku, dobře vidí a čte hru. Potřebuje čas na sehrání. Patrik Mišák má nahradit ve středové řadě Jána Greguše a v zápasech, v nichž hrál, vypadal velmi zajímavě, myslím, že svým pojetím hry si získá fanoušky. Je ale jiný typ než byl Janko, proto na jeho náhradě pracujeme i s hráči, kteří v kádru byli už na podzim (pozn. red.: Mensah a Šichor).

Nahradí Mišák, Kouřil a Lučič top hráče z podzimu Greguše, Baránka a Stronatiho, kteří přestoupili do jiných klubů?

Budou muset (úsměv). Jestli se to podaří, se teprve ukáže. Přípravné zápasy jsou jedna věc a mistrovské druhá.

Horkou novinkou je, že ze Štěpána jste nově udělal pravého obránce a jak se zdá vyřešil složení obranné čtveřice se stopery Frydrychem, Kouřilem a levým bekem Lučičem. Přitom Štěpán byl na začátku přípravy už na odchodu z Bazalů.

Vojta Štěpán má výborný charakter, je to fajn kluk. Také velmi dobrý hráč, rychlostně i fyzicky vybavený, zejména co se týče vytrvalosti. Jsem velmi spokojený, jak na pravém okraji obrany hraje, a doufám, že tak hrát vydrží, že to bude dále fungovat. Vezměte si, že Kadeřábek ze Sparty je pravý bek i v reprezentaci a původně byl ofenzivní záložník jako Vojta. Takový posun není nic mimořádného. Nebo je Rajtoral více obránce či záložník? Moderní fotbal žádá, aby krajními obránci byli ofenzivní hráči.

Zprávy z Turecka hlásily, že herně rozkvetl Milan Baroš.

I s ním je velká spokojenost. Nedivte se, že v lednu v domácích zápasech nebyl dominantní. Rozumím tomu, dvanáct let nebyl na umělce a trénovat na ni v mrazu není pro něj jednoduché. Nejen Milan, ale všichni hráči okřáli v jiných klimatických podmínkách na kvalitní trávě. Z tohoto pohledu to bylo velmi povedené soustředění.

Reklama

Související témata: