Hlavní obsah

Sparta - Banská Bystrica 2:0Sparta v ligové generálce zdolala Banskou Bystrici, čeští Galácticos si zastříleli proti Varnsdorfu

Nymburk
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty v generálce na jarní část sezóny porazili Banskou Bystrici 2:0. Obhájci titulu na Strahově zařídili vítězství už v prvním poločase kapitán David Lafata a další reprezentant Bořek Dočkal. Z výhry se radoval také Jablonec, jenž jasně přehrál Varnsdorf 4:1. Za třetí tým ligové tabulky dvakrát skórovala zimní posila z Jihlavy Lukáš Masopust.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Ladislav Krejčí, Bořek Dočkal a David Lafata oslavují gól

Článek

Sparťané na tureckém soustředění v posledních dvou prohraných duelech se Steauou Bukurešť a Kazaní inkasovali dohromady sedm branek, tentokrát ale jejich defenzíva uspěla, i když proti poslednímu týmu slovenské ligy moc práce neměla.

Domácí měli od začátku převahu a už v sedmé minutě šli do vedení zásluhou Lafatovy dorážky. Deset minut před pauzou zvýšil Dočkal z penalty po ruce jednoho z hráčů soupeře. Po změně stran Sparta přes řadu šancí už gólmana Boroše nepřekonala.

Druhý celek tabulky zahájí prvoligové jaro v pondělí 23. února na Letné proti Příbrami.

Jablonec si poradil s Varnsdorfem

Jablonec v Nymburku poslal do vedení už ve druhé minutě přesnou střelou Kopic a ke konci poločasu zvýšil Lotyš Šabala po Romerově akci. Zápas zdramatizoval kontaktní brankou v 72. minutě Rudnickij, ale Baumit větší drama nepřipustil. Dvakrát během osmi minut se prosadil střídající Masopust, který se poprvé trefil povedenou ranou do růžku a podruhé hlavou.

Jablonec vrátil Varnsdorfu porážku z letního přátelského utkání a zimní přípravu zakončil s bilancí sedmi výher, jedné remízy a jedné prohry. "Jsem rád, že jsme vyhráli. Varnsdorf je naším tradičním soupeřem před ligou. Navíc jsme s nimi snad nikdy nevyhráli, a o to to dnes těší víc," uvedl na webu Jablonce kouč Jaroslav Šilhavý. "Podmínky, které nám vedení klubu (v přípravě) vytvořilo, byly skvělé. Dvě soustředění v teple a na dobrých terénech, navíc jsme hráli se silnými soupeři. Udělali jsme spoustu práce. Doufám, že to teď zúročíme v ligových bojích," dodal Šilhavý.

V hlavní roli penalty

Slavia rovněž v Nymburku poprvé překonala obranu Viktorie ve 13. minutě zásluhou dorážejícího Zmrhala. Záložník "sešívaných" se prosadil ještě patičkou v 66. minutě. Krátce před ním se po individuální akci trefil i nejlepší slávistický střelec podzimu Milan Škoda.

"Vítězství s nulou, to je pozitivní. Samozřejmě nějaké rezervy tam byly. Udělali jsme některé nevynucené chyby, ale byli jsme produktivní a dali tři góly. To, jaká byla zimní příprava, ukáže až vlastní liga. Myslím, že jsme připraveni dobře, ale musíme to potvrdit výsledky a výkony na hřišti," řekl pro internetové stránky Slavie trenér Miroslav Beránek.

Divoké utkání Mladé Boleslavi s Táborskem nabídlo hned tři penalty. Čtvrtý tým nejvyšší soutěže měl většinu času výraznou převahu, ale druholigový protivník ukázal velkou efektivitu, když ze čtyř šancí vytěžil tři branky. V sestavě Středočechů se dařilo zejména záložníkovi Skalákovi, který dal dvě branky. Třetí přidal z pokutového kopu útočník Wágner.

"Soupeř měl produktivitu opravdu velkou. Musíme si to rozebrat, abychom nedostávali tolik branek," řekl trenér Karel Jarolím, jenž dal v sestavě šanci dvěma devatenáctiletým stoperům Hůlkovi a Kochovi. "Od Navrátila víme, co čekat, tak jsme zkusili tuhle variantu. Oba ale potřebují hlavně sbírat zkušenosti," dodal zkušený kouč.

Teplice podlehly Budějovicím

České Budějovice zvítězily v Teplicích 3:1 a dobře se naladily na sobotní zápas s vedoucí Plzní. Druhý sobotní prvoligový souboj dopadl lépe pro předposlední Liberec, který na svém stadionu přehrál Příbram 2:1.

Poslední tým tabulky Hradec Králové doma remizoval s polskými druholigovými Katovicemi 1:1. Také pražští Bohemians 1905 si poradili se soupeřem z Fotbalové národní ligy a v Ďolíčku zdolali Sokolov 2:1. Naopak Brno zakončilo soustředění v Turecku porážkou 0:2 se Šeriffem Tiraspol.

Přípravná fotbalové utkání:
Sparta Praha - Dukla Banská Bystrica 2:0 (2:0)
Branky: 7. Lafata, 35. Dočkal z pen.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, Brabec (56. Kováč), Holek, Costa - Vácha (62. Mareček), Matějovský, Shala (62. Schranz) - Dočkal, L. Krejčí (78. Podaný) - Lafata (72. Konaté). Trenér: Lavička.
Slavia Praha - Viktoria Žižkov 3:0 (1:0)
Branky: 13. a 66. Zmrhal, 64. Milan Škoda.
Slavia: Hrubeš - Mikula, Bílek, Fialka, Dostál - R. Hrubý (59. Boudjemaa), Deli (46. Baéz) - V. Vukadinovič (46. Prošek), Kenija (46. Piták), Zmrhal (78. Kodr) - Milan Škoda (70. Červenka). Trenér: Beránek.
Baumit Jablonec - FK Varnsdorf 4:1 (2:0)
Branky: 74. a 82. Masopust, 2. Kopic, 37. Šabala - 72. Rudnickij.
Jablonec: V. Hrubý - Romera (60. Čížek), Pernica (60. M. Kysela), Beneš (60. Mišůn), F. Novák - Hübschman (60. Rossi), Greguš - Kopic (60. Masopust), M. Pospíšil (60. Mingazov), Crnkič (60. Moulis) - Šabala (60. Martin Doležal I). Trenér: Šilhavý.
Baník Ostrava - Spartak Myjava 2:0 (1:0)
Branky: 9. Kukec, 49. Baroš.
Ostrava: Pavlenka - Štěpán (71. Sukup), Frydrych, Kouřil, Lučič - Mensah (51. Mišák), Foltýn - De Azevedo (71. Sivrič), Kukec, Holzer (83. Jirásek) - Baroš (83. Narh). Trenér: Frňka.
Bohemians Praha 1905 - Baník Sokolov 2:1 (1:1)
Branky: 33. Bratanovič, 69. Bartek - 40. Čada.
Bohemians: Švenger (46. Zlámal) - Pauschek, Škerle (46. Šmíd), Gajič, Šírl - Bratanovič (77. Cicman), Jindřišek (46. Bartek), J. Rada, Moravec (46. Mosquera) - M. Jarolím - Mikuš (61. Lietava). Trenér: Pivarník.
FK Mladá Boleslav - Táborsko 3:3 (2:2)
Branky: 8. a 34. z pen. Skalák, 61. Wágner z pen. - 37. Mráz, 42. Džafič z pen., 74. Surynek.
M. Boleslav: Hruška - J. Kysela, Hůlka, Koch, Bořil - Ščuk (72. Šisler), Kúdela - Skalák (72. Zahustel), Vacek (72. Magera), Ďuriš (72. Končal) - Wágner (76. Subbotin). Trenér: K. Jarolím.
Zbrojovka Brno - Šeriff Tiraspol 0:2 (0:1)
Branky: 18. a 58. Rebenja.
Brno: Hladký - Pašek (81. Šumbera), Jugas, Košťál, Keresteš - Zoubele (67. Slančík), Fischer (74. Malík), R. Buchta, Sýkora (81. Hyčka) - Vávra (61. Brigant), Čtvrtníček (61. Markovič). Trenér: Kotal.
FC Hradec Králové - GKS Katovice 1:1 (0:0)
Branky: 61. Rolko - 56. Goncerz z pen.
Hradec: T. Koubek - Holeš, Rolko, Plašil (23. Chleboun), P. Mareš - P. Černý (75. Zorvan), Halilovič (75. Shejbal) - Štípek, Čermák (62. Janoušek), Malinský (62. Vaněček) - P. Dvořák (69. Tito). Trenéři: Barborík a Pilný.
FK Teplice - Dynamo České Budějovice 1:3 (0:1)
Branky: 71. Ljevakovič - 29. Pešek, 88. Linhart, 90. Michal Škoda.
Teplice: Grigar - Vondrášek (46. Chukwuma), Lüftner (46. Takács), Jablonský (46. Hošek), Krob - Ljevakovič, Vachoušek (60. Mozol) - Hora, Balázs (60. Táborský), Nivaldo (60. Salami) - Potočný. Trenér: Ščasný.
Č. Budějovice: Křížek - Janotka, Lengyel, Podstavek, Hanzlík - Benát (75. Volešák), Michal Škoda, Kladrubský - Varadi (85. A. Dvořák), Kalod (61. Linhart), Pešek (61. Chrien). Trenér: Urban.
Slovan Liberec - 1. FK Příbram 2:1 (1:0)
Liberec: O. Kolář - Sus, Pimpara, Sackey, Fleišman - Douglas (85. Karišik), Obročník (75. Ndiaye) - Hadaščok (90. Mudra), Pavelka, Frýdek - Bakoš (73. Luckassen). Trenéři: Kotrba a Csaplár.
Příbram: Boháč - Matějů, Zápotočný, Hájovský, Divíšek - Jiří Mareš (46. Suchan), Hnaníček, Fillo, Pilík, Krameš - Řezníček (68. Bednář). Trenér: Tobiáš.
1. FC Slovácko - Olimpik Doněck 0:0
Slovácko: Heča - Kuncl (70. Reinberk), T. Rada, Břečka, Šimko - Hlúpik (63. Diviš), Kalouda (67. Valenta), Šumulikoski, Trávník (67. Havlík), Kerbr - Došek. Trenér: Habanec.
Vysočina Jihlava - MFK Chrudim 2:0 (2:0)
Branky: 19. a 23. Mešanovič.
Jihlavy: Blažek - Marek, Tlustý, J. Krejčí (72. Kryštůfek), Hybš (72. Batioja) - Štěpánek, Kučera (72. Přeučil) - Kliment (72. Fulnek), Šulek, Vaculík (72. Marcin) - Mešanovič (60. Harba). Trenér: Klusáček.

Reklama