Hlavní obsah

Máme nejširší i nejlepší kádr v lize, pyšní se plzeňský majitel Paclík

neu (Marbella)Sport.czPrávo

Usadí se v příjemné kavárně fotbalového centra ve španělské Marbelle, kde se jeho klub připravuje na jarní bitvu o mistrovský titul, a usrkne z čerstvé kávy. Vzápětí majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík pronese: „Na titul sportovně máme, o tom jsem přesvědčený.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Plzně Tomáš Paclík má radost z toho, co se v Plzni za pět let podařilo.

Článek

Znamenal by pro vás titul potvrzení správnosti vaší cesty?

Myslíme si především, že na titul sportovně máme. Podle mě máme nejširší i nejlepší kádr v lize. Titul znamená především účast v mistrovské části kvalifikace o Ligu mistrů, to je ten hlavní motiv.

Mělo by to být teoreticky jednodušší.

Teoreticky, ale i prakticky. V nemistrovské části můžete dostat už ve třetím předkole momentálně Paris St. Germain. S takovými soupeři hrajeme raději ve skupině. (usměje se)

Je pro Plzeň finanční komplikace, že je letos bez pohárů?

Zvykli jsme si na ně. Finančně to není nic tak zásadního, protože zisk z Evropské ligy, kterou jsme chtěli hrát, se rovná úrovni nákladů. Většinou utratíme, kolik v ní vyděláme. Nicméně je to pro nás sportovní problém.

Chybí konfrontace s evropským fotbalem.

Přesně tak. Další věc je, že poháry chybí našim partnerům. Jsme klub, který má s našimi partnery nadstandardní vztahy a evropské poháry jsou pro ně podstatné.

Pokud by se poháry nepovedly podruhé v řadě, už by to cítit bylo?

Bylo by to stejné jako letos, ale nechci si tuto variantu připouštět. Je ale jasné, že kvalifikace jsou nesmírně těžké, čím dál víc klubů z východních zemí se dostává na špičkovou úroveň. Většinou už v předkolech narážíme na kluby, které jsou na tom finančně líp než my.

V zimě jste za tři posily utratili více jak 10 miliónů korun. Důvodem je, že nechcete prožít další podzim bez pohárů?

Není to tak, že bychom se s posilami upínali vyloženě k tomu, co nás na jaře čeká. Posilujeme částečně s dlouhodobou perspektivou. Přestupovou politiku děláme z hlediska sportovní koncepce a neměníme ji. Fotbal není nejen o penězích, byť jsou dosti limitujícím faktorem. To by ale byla dlouhá debata o směřování klubu.

Povídejte...

Jsem v Plzni pět let, beru to jako dlouhodobý úkol, byť jsme relativně rychle dosáhli na poměrně zajímavé výsledky, což nám samozřejmě pomohlo. Udělali jsme spoustu věcí, které nejsou z pohledu veřejnosti vidět. A sice budování infrastruktury. Nejedná se však pouze o zázemí pro A-tým, především jde o infrastrukturu, týkající se mládeže. Je to oblast, v níž jsme hodně udělali, ale zároveň je před námi v této oblasti nejvíc úkolů. Jsem spokojený, když se podívám, co jsme tady měli před pěti lety a nyní. Jsme stále regionální klub, ale už pátý rok hrajeme o titul. To nám nikdo nemůže upřít.

Vidíte v jarní bitvě o titul jiného soupeře než Spartu?

Jablonec hraje také o titul. Pan předseda (Miroslav Pelta) ho chce, bude pro něj dělat maximum. Jeho vyjádření, že on je až třetí za námi a Spartou, bych nebral moc vážně.

Motivujete hráče speciálními prémiemi?

Prémie jsou vypsané od začátku sezóny standardně jako každý rok, co hrajeme o mistrovské tituly. Není to pro nás nic nového.

Reklama

Související témata: