Hlavní obsah

Pro Baránka letěl vrtulníkem. Nejsme aukro, máme svoji politiku, říká manažer Plzně Šádek

Marbella

Plzeň byla v zimě na českém přestupovém trhu nejaktivnější, za trojici posil zaplatila přes 20 miliónů korun. Transfery má dlouhodobě na „triku" generální manažer Viktorie Adolf Šádek. Jak dokázal přesvědčit Mahmutoviče a Baránka, aby dali Plzni přednost před Spartou? „Občas je to bondovka," řekl Sport.cz při nedávném soustředění Plzně ve Španělsku.

Foto: fcviktoria.cz

Nová posila plzeňské Viktorie Aidin Mahmutovič a generální manažer klubu Adolf Šádek.

Článek

Čím tedy Plzeň konkuruje bohatší Spartě?

Ověřil jsem si, že nehraje až takovou roli, jestli hráči nabídnete 120 nebo 140 tisíc korun měsíčně. Spousta kluků naslouchá agentům, jiní si nechávají radit od rodičů, další se bojí vysoké konkurence, a někteří jsou prostě hloupí. Bývá to alchymie.

Sparta ovšem tvrdí, že jste Mahmutoviče přeplatili.

Co vím, tak jsme se ani nepřiblížili částce, kterou mu nabízela Sparta. S Aidinem jsme se bavili hodinu a půl, potom jsme si podali ruku. V českém fotbale jsou pořád lidi, pro které je podání ruky víc než smlouva.

Nebál jste se však, že na poslední chvíli cukne?

Řekl jsem mu po jednání, ať se s rodinou sbalí, že jsem jim zarezervoval hotel v Plzni. Když mi z recepce večer potvrdili, že se ubytovali, věřil jsem, že se druhý den po lékařské prohlídce všechno dotáhne. Souhlasím, někdy to je jako ve špionážním filmu, pokud hráč nepodepíše smlouvu, stále hrozí, že cukne.

Proč dal vlastně Mahmutovič přednost nižšímu platu?

Nabídli jsme mu budoucnost. Ve Spartě by byl útočníkem číslo dvě, dominance Davida Lafaty je značná. V Plzni může bojovat o číslo jedna.

A jak to bylo se stoperem Baránkem? Prý jste za ním během podzimu letěli vrtulníkem. Obávali jste se, že Sparta bude rychlejší?

Nechtěli jsme čekat. Sparta s Honzou mluvila až dvě hodiny po podpisu kontraktu. Hledali jsme výhledově stopera, který je rychlý, soubojový a míč nenakopne směrem, kam je zrovna postavený. V Česku najdete tři, čtyři. Pak záleží na rychlosti, penězích i síle argumentů.

Jaké byly vaše argumenty?

Chtěl jsem Honzovi s předstihem vysvětlit, co by ho u nás čekalo. Sportovně a lidsky, o penězích řeč nebyla. Kdyby už tehdy odmítl, cestou zpátky jsem mohl přemýšlet o dalších variantách. Naštěstí neřekl ne.

Je vaším trumfem, že přestupy řešíte s velkým předstihem?

Máme jasně danou koncepci a filozofii, neřešíme přestupy nahodile. Už rok dopředu se snažíme být připraveni. Metoda pokus a omyl mě nezajímá. Kluby s nízkým rozpočtem si můžou dovolit, že přivedou naprosto neprověřené hráče, my ne. To radši nekoupím nikoho, než bych Plzni představil někoho jen na oko. Takových nabídek dostávám stovky denně. Kdybych do pár minut sestříhal, co umím na hřišti já, ještě by si mě pozvali na zkoušku. Podle videa uděláte hvězdu i z kopyta, ale já on-line nákupy od stolu nikdy dělat nebudu. Nejsme aukro, máme svou politiku.

Reklama

Související témata: