Hlavní obsah

Hradec Králové jde do boje o záchranu, trápí ho však zranění

Akutní problém řeší před sobotním vstupem do jarní části fotbalové ligy trenéři Hradce Králové. Před zápasem v Mladé Boleslavi mají na marodce hned tři střední obránce. Přesto věří, že se povede navázat na vydařenou přípravu a na jaře vybojovat záchranu, na kterou po podzimu ztrácí Hradec z posledního místa pět bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hradecký brankář Tomáš Koubek

Článek

Dlouhodobě zraněný je Slovák Juraj Križko, jenž má problémy s achilovkou. K němu se přidal krajan a zimní posila Martin Nosek, jenž se měl dostat do základní sestavy, ale lékaři mu museli strhnout nehet na palci a vypadá to, že bude připraven až na první domácí duel proti lídrovi ligy Plzni. Třetím zraněným je univerzální zadák Marek Plašil, bratr reprezentanta Jaroslava Plašila si v generálce na ligu s Katovicemi zlomil malíček na noze.

Šanci tak vedle kapitána Adriana Rolka zřejmě dostane Jakub Chleboun. "V přípravě se nám poměrně dařilo, jen na konci nás postihla tato smolná série zranění," řekl na dnešní tiskové konferenci trenér Bohuslav Pilný, který kvůli nedokončené profesionální licenci vytváří tandem se sportovním ředitelem Róbertem Barboríkem.

Hradec se po špatném vstupu do sezony v závěru podzimu probral a formu potvrzoval i v přípravě. Dokonce vyhrál Tipsport ligu v konkurenci dalších sedmi ligových celků. "Byl jsem až trochu překvapen. Toto vítězství nepřeceňujeme, ale na druhou stranu na podzim mužstvo moc nevyhrávalo, a tak by mu to mohlo pomoci k vyššímu sebevědomí," věří Pilný.

Raněné zvíře se snaží přežít

Na výkony z přípravy se nyní pokusí Východočeši navázat i v lize. "Příprava ukazovala, že se můžeme měřit s kýmkoliv. Zápasy byly koukatelné, vyhrávali jsme je a dávali jsme i dost branek. Dá se na tom rozhodně stavět. Ale teď se teprve ukáže, co v nás je. Jsme tak trochu jako zraněné zvíře, které se snaží přežít," přirovnal kapitán mužstva Rolko.

Vedení klubu se v zimě zaměřilo především na omlazení kádru. Odešli veterán Marek Kulič, Pavel Čermák a do Varnsdorfu se vrátil Matěj Kotiš. A na poslední chvíli odešel i Jaroslav Zelený, který přestoupil do Karviné, kde už na podzim hostoval.

Naopak přišel stoper Nosek, z ostravského Baníku útočník David Petrus a ze španělské třetí ligy ofenzivní záložník Tito. "Je to hráč na levou stranu nebo do středu. Má dobrou kopací techniku i přihrávku," popsal prvního Španěla v hradecké historii Barborík.

Z hostování se pak vrátili středopolaři Adam Vlkanova a Jiří Janoušek. "Nechtěli jsme udělat v týmu tolik změn, jako se udělalo v létě. Vyloženě jsme doplňovali mužstvo tam, kde jsme cítili, že je to potřeba," dodal Pilný.

Hradec v zimě sehrál deset přípravných zápasů, z nich sedm vyhrál a dvakrát remizoval. Celkem nastřílel 22 branek, z nichž pět dal Pavel Dvořák a čtyři David Vaněček. Právě tito dva by měli být hlavními zbraněmi v boji o záchranu.

"Jestli se chceme zachránit, tak musíme bodovat, to znamená vyhrávat. Bez dobrých individuálních a týmových výkonů to určitě nepůjde," prohlásil Pilný.

Reklama