Hlavní obsah

Kadlecovo hostování ve Spartě schválil u snídaně šéf Eintrachtu, prozradil zákulisí transferu hráčův manažer

Praha

Poslední slovo ohledně hostování útočníka Václava Kadlece z Eintrachtu Frankfurt do Sparty měl prezident bundesligového klubu Heribert Bruchhagen. „Svolení dal při naší snídani. Známe se pětadvacet let,“ prozradil hráčův manažer Pavel Paska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalový manažer Pavel Paska během tiskové konference k příchodu Václava Kadlece do Sparty.

Článek

Odchod Kadlece na zbytek sezóny do Sparty ale nebyl jednoduchý a jeho vyjednání trvalo hodně dlouho. „Vývoj Kadlecova hostování ve Spartě měl dvě fáze. V té první, lednovém mezinárodním transferovém okně, přišlo přímo na Frankfurt pět nebo šest konkrétních nabídek na hostování. Byly z ciziny, ale také první a druhé bundesligy. Vedení klubu s trenérem Schaafem došli k závěru, že odchod do ciziny na čtyři měsíce vzhledem k jinému jazyku, prostředí a například i bydlení na hotelu, adaptaci, nemá smysl,“ prozradil Paska.

Eintracht ale nechtěl mladého útočníka uvolnit ani v rámci Německa. „Co se týká německých klubů, mezi nimiž byla Mohuč, Paderborn a další, převážně ohrožené sestupem, stejně jako Frankfurt, nechtěli posilovat konkurenty, a rozhodli se Václava nechat v klubu. Celou tu dobu měla zájem i Sparta. Transferové okno se 2. února zavřelo. Ve špičkových klubech to funguje tak, že hráč, který je pod smlouvu, nemůže přijít a říct, že chce odejít. Musí počkat na rozhodnutí klubu, který ho platí,“ dodal zkušený hráčský agent.

Letenští museli počkat

Sparta v únoru oficiálně požádala Frankfurt, za jakých podmínek by Kadlece pustil. Chvíli to trvalo, než nabídku vedení vyhodnotilo. „Následovala schůzka s vedením, trenérem, hráčem a mnou. Frankfurt řekl jasně, že mu záleží na Vaškově sportovním vývoji. Musí víc hrát, což mu v Eintrachtu nemohli v tu chvíli zaručit, v úvahu brali i mistrovství Evropy do jednadvaceti let, které se hraje v Česku. Spartě odpověděli, že souhlasí,“ přiblížil Paska další krok v jednání o hostování.

„Další už bylo na mně a hráči. My jsme se domluvili, že to uděláme a Václav přišel na hostování do 30. června. Myslím si, že souhlasu s tímto krokem přispěla moje snídaně s prezidentem klubu Heribertem Bruchhagenem, s nímž se znám pětadvacet let. Zavzpomínali jsme na staré časy a on pak dal svolení k tomuto kroku,“ prozradil Paska ze zákulisí.

Hráčův plat převzala Sparta

Člen představenstva Sparty Jakub Otava dodal: „Popis pana Pasky ohledně anabáze Václavova příchodu byl vyčerpávající. Mohu k tomu říct jen tolik, že jsme o něj velmi stáli. Byla to v zimě jedna z našich hlavních priorit. Samozřejmě bychom ho u nás viděli raději dřív, ale zároveň jsme věděli, že to nebude jednoduché a rychlé. Zároveň jsme se dohodli, že po skončení Václavova hostování si znovu sedneme a budeme řešit, co dál.“

Sparta převzala od Frankfurtu vůči hráči i finanční závazky, takže ho bude následující čtyři měsíce platit. Výši platu však kluby nezveřejnily. „Můžete napsat nějakou částku a já vám řeknu, že je to málo,“ zažertoval Paska. Podle toho, co se podařilo Sportu.cz zjistit z německých zdrojů, jedná se v přepočtu o čtyři až šest miliónů korun.

Nemáme nové Nedvědy, Poborské ani Rosické

Paska si jako zkušený manažer, působící na německém trhu přes třicet let, dobře uvědomuje, že postavení českých hráčů se tam rapidně změnilo. „Koller, Rosický, Kuka, Miroslav Kadlec, to jsou borci, kteří získali v Německu se svými kluby titul. Dneska čeští hráči hrají v klubech, které bojují o záchranu,“ konstatoval šéf nejstarší české sportovní agentury International Sport Management Pavel Paska.

Situace podle něho není v českém fotbale nijak růžová. „Vlastně kromě Rosického a Čecha nemáme hráče v žádném špičkovém klubu, jako tomu bylo dřív. Bundesliga i Premier League nám utekly o roky dopředu. Hrají tam reprezentanti ze zemí z celého světa, některé kluby jich mají v kádru třeba patnáct. Všichni tam chtějí. Konkurence je obrovská. Je to otázka kvality. Upřímně, já tady nové Nedvědy, Rosické, Poborské v české lize nevidím,“ zdůraznil Paska.

Reklama