Hlavní obsah

Smrt Hrdličky odstartovala boj o moc nad teplickým fotbalem. Proto všechny ty spory vrcholící odchodem trenéra

Teplice

Skončili oba. Trenér Zdeněk Ščasný oznámil odchod ze Stínadel už o víkendu, obchodní ředitel severočeského klubu Petr Heidenreich položil funkci dnes. Právě mezi nimi totiž podle předsedy představenstva teplického klubu Petra Šedlbauera vznikl zásadní rozpor, který těsně před startem ligy eskaloval, aby nakonec vedl k odchodu obou protagonistů konfliktu. Kouče i obchodního ředitele...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cesty fotbalových Teplic a trenéra Zdeňka Ščasného se rozešly.

Článek

Samozřejmě že se za vším skrývaly osobní ambice. Po náhlém úmrtí dlouholetého šéfa teplického fotbalu Františka Hrdličky loni v srpnu zatoužila po uvolněném křesle spousta lidí.

Do uvolněného křesla jich chtělo hodně

„Sportovní ředitel Skýpala, mladý pan Hrdlička, obchodní ředitel Petr Heidenreich," neměl předseda představenstva Petr Šedlbauer problém, aby konkrétně jmenoval funkcionáře ze Stínadel lačných šéfovské místa.

„Pan Hrdlička tady dvacet let všechno budoval, a tudíž měl vše pod kontrolou. A protože nikdo druhý takový na Stínadlech nebyl, musel se změnit i způsob řízení klubu. Ředitelem jsem jmenoval ing. Hynka, jemuž plně důvěřuji a nastolil filosofii, podle níž měl každý odpovídat za úsek, jenž mu byl svěřen," objasňoval Šedlbauer zastupující ve vedení teplického fotbalu vlastníka, sklářskou společnost AGC, záměry, které měl.

Jenže spory neustávaly. Vzájemné střety tuplem ne. Ten hlavní především proto, že kouč Zdeněk  Ščasný, který byl po Hrdličkově úmrtí v klubu nejzkušenější a s jeho chodem hodně pomáhal, prosazoval do šéfovského křesla jiného kandidáta, než Heidenreicha. Ten to měl trenérovi za zlé a přes rozkol se nepřenesl.

"Kouč se tudíž domníval, že ho chce Heidenreich dostat z klubu pryč," poodhalil sportovní ředitel Jan Skýpala atmosféru panující na Stínadlech, kdy už šlo vyloženě o to kdo s koho...

„Tam vznikl zásadní rozpor," připustil předseda představenstva Šedlbauer, ale odmítl, že by nebyl ochoten eskalující napětí mezi trenérem a obchodním ředitelem řešit.

Řeči nestačily, potřeboval jsem důkazy

A do toho všeho přicházely zvěsti o vnějších vlivech. Nikdo je nekonkretizoval, ale spekulovalo se rozhodčích, hráčských agentech...

,„Jenže vše bylo jen ve verbální poloze, neměl jsem argumenty, abych konal. Řídím osmnáct sklářských podniků po celé Evropě a rozhodně mně nedělá problém někoho vyhodit nebo vyměnit. Ostatně, za tu dobu jsem k tomu sáhl všude, takže ani v teplickém klubu by to nepředstavovalo problém. Ale nemohu se řídit jen tím, že se něco povídá, nebo že si někdo něco myslí. Potřeboval jsem důkazy," odmítl Šedlbauer, že by na rostoucí napětí a gradující spory na fotbalových Stínadlech nemínil reagovat.

Situace došla nakonec tak daleko, že nejprve oznámil odchod trenér Sčasný a pár dnů po něm obchodní ředitel Heidenreich.

„Možná, že trenér v tu chvíli nedůvěřoval ani mně, i když jsem kroky připravoval. I proto jsem mu řekl, že mě jeho rozhodnutí mrzí, ale respektuji ho. Už proto, že v Teplicích odvedl za dva a půl roku dobrou práci, přivedl zajímavé posily, pozvedl nás a my hráli zajímavý fotbal," prozradil Šedlbauer obsah své rozmluvy s trenérem.

Příkaz zní: Pracovat jako tým

Namísto něho instalovalo klubové vedení do trenérské funkce Petra Radu, jenž bude na Stínadlech působit už počtvrté během své kariéry.

„Samozřejmě že jsme měli vypracovaný seznam potencionálních trenérů, kteří jsou momentálně volní. I třeba Michal Bílek mezi nimi byl. Ale otevřenost a férovost Rady korespondující s filosofií naší firmy, stejně jako zkušenosti a znalost prostředí rozhodly pro něho. A jeho impulsivnost na tom nic neměnila," potvrdil předseda představenstva, že někdejší kouč reprezentace byl pro Teplice první volbou.

Po těchto rošádách Šedlbauer věří, že hlavní spor je vyřešený, i když si pochopitelně nemůže být jistý, zda snad pnutí uvnitř klubu nebude pokračovat.

„Pokud se nějaké objeví, další personální změny budou následovat. Chci, abychom pracovali jako tým a naplnili náš cíl, jímž je boj o účast v evropských pohárech," ujistil a přidal, že ani po turbulencích předchozích dnů se podpora sklářského giganta AGC, který teplický klub vlastní, nijak nemění.

„Vedení společnosti jsem pochopitelně ukazoval články na internetu s titulky „Šok v Teplicích", ale dalo mně jasně na srozuměnou, že je to moje záležitost, kterou mám řešit já," přiznal Šedlbauer.

Reklama

Související témata: