Hlavní obsah

Byl jsem nervózní, přiznával bouřlivák Rada. Návrat ho rozhicoval, až se vysvlékl do svetru

Radek MalinaSport.czPrávo

Až za sebou má mnoho štací včetně působení u fotbalové reprezentace, netajil Petr Rada, že před startem již čtvrtého angažmá v roli trenéra Teplic byl nervózní. Jeho svěřenci však sobotní bitvu s Baníkem Ostrava zvládli vítězně (1:0), a tak si trenér mohl oddechnout. „Byl jsem napnutý, jak kluci po turbulentním týdnu vše ustojí," přiznal šestapadesátiletý Rada, který se taktovky chopil v úterý po pondělní rezignaci Zdeňka Ščasného.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada.

Článek

Byl jste hodně nervózní, jak mužstvo zvládne vstup do ligového jara po bouřlivém dění předešlých dní?

Přiznávám, že trošku nervózní a napnutý jsem byl. Honilo se mi hlavou, jak vše zvládnou a ustojí hráči. Nevěděl jsem, jak budou reagovat na moji přítomnost lidé.

Naposledy jste v nejvyšší soutěži vedl Jihlavu, kde jste skončil po devátém kole. Užil jste si návrat na ligovou lavičku hodně?

Po odchodu z Jihlavy v průběhu podzimu mi trénování hodně chybělo. Ještě minulou neděli by mě ani náhodou nenapadlo, že dostanu další šanci zrovna v Teplicích. Pokud bych nějakou nabídku očekával, ze Stínadel určitě ne. Vše mi usnadnila skutečnost, že klub velmi dobře znám z předchozích působení. A z šedesáti procent jsem tu našel i známé hráče.

Před začátkem zápasu za vámi přiběhl Milan Baroš, objal vás a velmi přátelsky zdravil. Byl jste jeho reakcí překvapený?

Velmi mile mě překvapil. S Milanem si třeba o Vánoce voláme, chováme k sobě úctu. Myslím, že každého trenéra potěší, když za ním přijde hráč, jehož v minulosti vedl. Já nejsem výjimka. On pak přišel i po zápase do šatny a asi patnáct minut jsme spolu hovořili. Jsem rád, že je v lize, protože je pro soutěž oživením.

Hráči přiznávali, že jste je upozorňoval na svůj temperamentní způsob koučování. V průběhu zápasu jste je od postranní čáry neustále burcoval a dokonce jste se i z bundy vysvlékl jen do svetru.

Nebyla zase tak velká zima (směje se). Dvě situace v průběhu druhého poločasu, kdy jsme pustili Baník do šancí, mě dostali do varu a stoupnul mi adrenalin. Ale já nejsem ten typ, že bych někoho urážel. Prostě jen žiju s mužstvem. Ke všem se vždy chovám korektně. A tak to proběhlo i s Baníkem.

Jak se vám líbil výkon vašeho týmu v souboji s Ostravou?

Vstoupili jsme do zápasu dobře. Měli jsme hru pod kontrolou. Vytvořili jsme si rychle dvě velké šance, ale Nivaldo ani Krob neuspěli. Kdybychom příležitosti proměnili, zápas by byl klidnější. Myslím, že až na jednu situaci, kdy jsme propadli ve středu hřiště, bylo utkání v naší režii. Jen šance bychom měli lépe proměňovat.

Byť jste i po přestávce měli řadu šancí na navýšení náskoku, výkon nebyl tak suverénní. Proč?

Ostrava nasadila postupně hodně ofenzivních hráčů, dostali jsme se pod tlak. Na můj vkus jsme soupeři nabídli hodně standardních situací. Ale měli jsme zase minimálně dvě velké šance, které bychom měli využít. Potočný a Takács mohli naše vedení pojistit. Celkově jsme Baník pustili jen do dvou šancí a vyhráli jsme zaslouženě. Příkladné bylo zejména nasazení. Po turbulentním týdnu jsme zápas zvládli velmi dobře.

Sáhl jste nakonec k nějakým změnám v herním plánu nebo jste se snažil hráče především uklidnit a situaci nekomplikovat překotnými zásahy do zaběhnutých pořádků?

Už předem jsem avizoval, že na nějaké překotné změny je příliš krátká doba. Zařadili jsme jen dvě nové standardní situace. U týmu zůstali asistenti, které měl i Zdeněk Ščasný. S nimi jsem vše konzultoval. A vlastně i se Zdeňkem samotným, jenž ve středu do Teplic dorazil a společně jsme asi hodinu vše ohledně týmu konzultovali.

Potěšil vás hodně výkon Hory, který zařídil jedinou trefou zisk tří bodů?

Podal slušný výkon. V minulosti mě překvapilo, že pořád někde cestoval po hostováních. Dostává se do spousty šancí, ale dával málo gólů. Doufám, že se mu u nás bude dařit.

Reklama

Související témata: