Hlavní obsah

Baník vyhořel v ofenzivě. Chybí přímočarost a klid, shodoval se debutant Frňka s Barošem

Start do jara si malovali jinak. V přípravě fotbalisté ostravského Baníku posledních pět zápasů neprohráli, tudíž před sobotním vystoupením v Teplicích doufali v bodový zisk. Jenže odjížděli s prázdnou a prohra rozdílem jediného gólu byla ještě milosrdná. Vždyť hráči Baníku si vytvořili jen dvě šance a nebýt výborného Pavlenky, schytali na severu Čech pořádný příděl.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ostravský trenér Petr Frňka.

Článek

„Do přestávky byly Teplice jasně lepší. V tréninku se chystáme, jak budeme na balónu, ale v prvním poločase jsme ho prakticky neměli," posteskl si útočník Milan Baroš, kapitán Baníku. „Všude jsme byli pozdě a měli hodně málo míč," přitakával ostravský brankář Jiří Pavlenka, který byl pod pořádnou palbou. „Byl jsem na velké zatížení připravený," odmítal chválu dvaadvacetiletý borec a nechtěl vinu svalovat na kolegy z defenzivní řady: „Sice jsme měli nově složenou obranu, ale je to přece práce celého týmu."

Baník navíc propadl i v ofenzivním snažení. Za celý zápas si vytvořil jen dvě příležitosti, a tak mu patří nelichotivá vizitka nejméně produktivního týmu nejvyšší soutěže. „V situacích kolem pokutového území musíme hrát přímočařeji. Pokud se do blízkosti šestnáctky dostaneme, je třeba vytěžit mnohem více. Musíme být nebezpečnější," zlobil se Petr Frňka, trenér Ostravy.

Ta v průběhu sedmnácti kol vstřelila pouhých dvanáct gólů. „Mnohdy jsme míč v nadějné situace zašlápli, vraceli jej směrem k vlastní brance nebo šli ještě do kombinace, místo abychom se pokusili o zakončení," lamentoval Frňka.

„Koncovka nás ale netrápila jen v Teplicích, měli jsme potíže i v přípravě. Musíme více dotahovat brejky, kdy jdeme dva na dva nebo tři na dva. Chybí nám více klidu ve finální fázi," přitakával Baroš, jenž se v druhém poločase teplické bitvy dostal do velmi nadějné situace. „Čekal jsem míč pod sebe a najednou vyletěl zpoza obránce. Měl jsem ho na dlouhou nohu. Jen jsem do balónu ťuknul, nedal jsem míči razanci," vysvětloval Baroš.

Trenér Frňka na lavičce Baníku prožil debut v roli trenéra mezi tuzemskou fotbalovou elitou. „Žádné super pocity po prohraném zápase nemám," posteskl si kouč, který tým převzal v průběhu zimy. „Pochopitelně jsem se moc těšil. Nebyl jsem však napnutý více než před jakýmkoliv jiným zápasem, neměl jsem trému ani žádné zvláštní pocity. Zápas nebyl o mojí premiéře, ale o Baníku. Já do Teplic nepřijel kvůli vlastním statistikám," krčil rameny Frňka.

Prohra o jediný gól byla nakonec ještě lichotivým vyjádřením poměru sil na trávníku. „První poločas jsme nehráli dobře. Teplice nás přetlačily ve středu hřiště, kde jsme hodně propadali. Když už jsme přežili první dvě velké šance domácích, bylo hodně zbytečné inkasovat z našeho autového vhazování," hudroval Frňka nad lacinou ztrátou balónu, kterou ztrestal Hora. „Zcela zbytečně jsme přišli o míč, následně jsme navíc nedostoupili protihráče a ještě přišlo výborné řešení ze strany domácích borců," uznal Pavlenka.

„Čas do přestávky jsme promarnili. V druhém dějství jsme nedokázali z několika náznaků skórovat, tudíž jsme nemohli být úspěšní a Teplice slavily zaslouženě tři body," věděl Frňka, jehož tým v příštím kole narazí na pražskou Spartu. „V druhé půli jsme hráli lépe. I proto, že se Teplice soustředily více na defenzivu, tudíž jsme získali více prostoru a mohli snadněji kombinovat. Jenže jsme nic nedotáhli. Musíme se vše pokusit napravit proti Spartě," přemítal Baroš.

Reklama

Související témata: