Hlavní obsah

Blažek má rekord, s Jágrem ale soutěžit nehodlá

První jarní kolo, a hned překonání historického milníku. „Teď se cítím dobře, zítra to bude horší. Odpovídá to mému věku,“ uculoval se jihlavský brankář Jaromír Blažek, když se v duelu na Bohemians (0:0) stal nejstarším fotbalistou, jenž nastoupil v domácí nejvyšší soutěži. Ve věku 42 let, 1 měsíc a 23 dnů o sedm dnů trumfl i československý rekord legendárního Pepiho Bicana.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jihlavy Jaromír Blažek oslavuje remízu na Bohemce.

Článek
Fotogalerie

„Takhle nad tím neuvažuju. Stále jsem ještě i hráč a musím být stále nachystaný," ujišťuje trenér gólmanů Vysočiny, který téměř po roce nahradil zraněného Hanuše.

Velký rekord překonal, ale prémie se nedočkal. „Kdepak, žádné dary nečekám. Nějaký by mě potěšil, ale spíš já budu muset klukům něco donést," usmívá se.

Blažek je ročník 1972 stejně jako Jaromír Jágr, protagonista dlouhověkých hokejistů ze zlatého Nagana. „Občas se mě ptají, jestli mě Jarda Jágr inspiruje. Jenže zatímco on bude ještě chvíli hrát, já po sezóně končím," ujišťuje gólman Vysočiny.

Ani si netroufá tipovat, kdo by ho mohl ve fotbalové lize překonat. „Opravdu nevím. Asi jsem už fakt hodně starý," směje se.

Historii přepsal v oblíbeném Ďolíčku

Ve vršovickém Ďolíčku prožil významnou část svojí kariéry. Je tedy symbolické, že historii přepsal právě tady. „Ano, asi to tak mělo být. Vždycky jsem tady rád chytal. Je pro mě lepší, že jsem se do ligy vrátil na Bohemce než v Ostravě nebo na Slovácku..."

Duel dvou týmů usilujících o záchranu nenabídl žádnou atraktivní partii. Pro Blažka je ovšem podstatné, že ve svém 437. ligovém zápase neinkasoval.

„Neměl jsem moc těžké věci k řešení. Kluci to dobře odbránili. Za nulu jsem jim poděkoval, byla to hlavně jejich zásluha. Bohužel jsme nebyli moc nebezpeční směrem dopředu. A když jsme dohrávali o deseti, těžko jsme mohli chtít víc než bod."

Překonal i Stejskala

Rekord fotbalové dlouhověkosti zastínil další zajímavý počin, který se Jaromíru Blažkovi podařil. V Ďolíčku vychytal již 165. čisté konto svojí kariéry, a tak se osamostatnil na druhém místě Klubu ligových brankářů týdeníku Gól. Zatím se o ně jihlavský gólman dělil s Janem Stejskalem, který má na kontě 164 čistých kont. První místo náleží Petru Čechovi, který suverénně vede s 211 ligovými nulami a ještě zdaleka nekončí...

Blažek svoje čistá konta posbíral na štacích ve Slavii, Českých Budějovicích, Viktorii Žižkov, Bohemians, Spartě, Příbrami, bundesligovém Norimberku a Jihlavě.

Reklama

Související témata: