Hlavní obsah

Kluby schválily samostatnost, profesionální soutěže by nemusela řídit FAČR. To není téma, namítá Berbr

Aktualizováno

Záměr osamostatnění profesionálních soutěží schválilo na úterním zasedání Ligové shromáždění Fotbalové asociace České republiky. Byla navržena smlouva, která by upravovala fungování a vztahy mezi Ligovou fotbalovou asociací (kluby 1. a 2. ligy) a FAČR. O její definitivní podobě se však ještě bude jednat. V ideálním případě by k osamostatnění mohlo dojít ještě před startem příští sezóny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Budou hrát profesionální fotbalisté v přístí sezóně pod hlavičkou FAČR?

Článek

„Ligové shromáždění schválilo záměr o reformě profesionálních soutěží. Udělali jsme důležitý krok k realizaci osamostatnění v podobě schválení návrhu smlouvy mezi kluby zastoupenými Ligovou fotbalovou asociací a Fotbalovou asociací České republiky," prohlásil Dušan Svoboda, třetí místopředseda FAČR a současně předseda Ligového shromáždění.

Už v polovině ledna došlo k setkání nejvyšších představitelů klubů Synot ligy se zástupci FAČR, kterou reprezentovali předseda Miroslav Pelta a generální sekretář Rudolf Řepka. „Otázku osamostatnění jsme řešili poměrně dlouho. K myšlence se přihlásilo všech šestnáct ligových klubů, následně proběhly schůzky se zástupci Národní fotbalové ligy," prohlásil Svoboda. „Nechci řešit návrh smlouvy v médiích, dokud jej neprodiskutuji s druhou stranou, byť určitá jednání už probíhají. Očekávám, že proces jednání bude trvat zhruba čtyři až pět týdnů. Pak by mohlo dojít k hlasování o podobě finální smlouvy," uvedl Svoboda.

Projednávaný kontrakt bude detailně upravovat vztahy mezi LFA, zastupující profesionální kluby, a FAČR. „Pravomoci k řízení soutěže by se přesunuly na LFA. Další oblastí je obsazení komisí, jako je disciplinární či komise rozhodčích. A pochopitelně řešení finančních vztahů mezi FAČR a LFA. Nicméně osobně nevidím v návrhu smlouvy žádné konfliktní body," prohlásil Svoboda.

Pro Berbra zatím osamostatnění není téma

Jiného názoru je ovšem druhý místopředseda FAČR. "Osamostatnění profesionálních soutěží pro mě v tuto chvíli není téma, protože zatím není připravena potřebná rámcová smlouva mezi FAČR a LFA, kterou navíc musí schválit i valná hromada FAČR," nechal se slyšet Roman Berbr.

"Dokud nebudou tyto záležitosti dořešeny, je předčasné se bavit o jakémkoliv osamostatnění profesionálních soutěží," poukazuje Berbr.

Ligový fotbal ekonomicky příliš nefunguje

Velmi citlivým bodem jednání může být otázka ekonomických aspektů. „Nemá smysl si něco nalhávat a něco vymýšlet. Náš fotbal funguje ekonomicky ne příliš dobře. Zejména ligový. Bez podstatné angažovanosti akcionářů by se ligový fotbal nedal dělat v nynější podobě," prohlásil kriticky Svoboda.

„Osamostatnění profesionálních soutěží by představovalo krok, jak posunout fotbal na vyšší úroveň. Výstavní skříní je přece vždy první a druhá liga. Pokud se bude dařit ligovému fotbalu, bude se dařit rovněž FAČR," řekl Svoboda.

Kdy je tedy reálný termín osamostatnění nejvyšší tuzemské soutěže? „Pokud vše půjde naprosto ideálně, mohla by liga být už v příštím ročníku samostatná," uvedl Svoboda.

Reklama

Související témata: