Hlavní obsah

Cizinci mohou představovat terno. Převážně je to ovšem velká loterie

Praha

Pětapadesát zahraničních hráčů naskočilo do zápasů úvodního jarního kola fotbalové Synot ligy. Celkem mají kluby na soupiskách sto šest cizinců. Poprvé v historii tvoří množství legionářů trojciferné číslo. Z mužstev bojujících o titul má nejpestřejší soupisku Jablonec, na opačném pólu tabulky Liberec. Během posledního roku vedl oba týmy trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Jablonecký Valerijs Šabala se raduje z gólu proti Slovácku.

Článek

„V dnešní době je úplně normální, že součástí týmu je velké množství hráčů ze zahraničí," říká Šilhavý, kouč Jablonce, který má v kádru šest cizinců z šesti různých zemí. Velkou zkušenost pro něj v tomto směru představovalo i předchozí angažmá v Liberci, v jehož kádru je třináct zahraničních borců pocházejících z devíti různých států.

„Sáhnout po hráči z venku je snadnější, protože české kluby požadují za své borce velké odstupné nebo si je považují tolik, že vůbec nechtějí jednat. Cizinci jsou dostupnější, výběr je obrovský," usmívá se Šilhavý. Veledůležitým faktorem jsou i finance. „Hráči z exotických zemí jsou samozřejmě dostupnější," netají jablonecký kouč.

Pochopitelně není problém sáhnout při výběru vedle. „Je lehké se spálit. Když si vzpomenu na dobu před pár lety a vezmu dnešní situaci Agenti nabízejí nejrůznější fotbalisty skutečně ve velkém. Nabídka je nepřeberná," podotýká Šilhavý. „Je to ale velká loterie. Někteří hráči berou Česko jako přestupní stanici za lepším a snaží se, jindy jde o horší borce, pro které je naše liga maximem. I proto jsme velmi opatrní. Standardní postup je vzít hráče na testy, v případě zájmu většinou následuje nejprve dohoda o hostování, která zahrnuje opci. Je to běh na dlouhou trať," krčí rameny Šilhavý.

Velmi citlivou záležitostí je otázka mentality. „Je důležité hráče poznat. I proto se většinou volí nejprve právě na hostování. Tak trochu jde o alchymii. Je běžné, že v kádru jsou hráči z Afriky, bývalé Jugoslávie a několika zemí bývalého Sovětského svazu. Všechno do sebe musí zapadnout," přibližuje úskalí zahraničních nákupů Šilhavý.

Nejvíc cizinců na soupisce má Liberec

Je důležité, aby se mužstvo nerozdrobilo do partiček, které budou žít svým životem a vnitřní vztahy v šatně budou narušené. „Cizinci určitě drží více při sobě, což je ale pochopitelné. Stejně to platí i v okamžiku, kdy jsou Češi venku. V Jablonci kluci zapadli skvěle, není s nimi žádný problém a jsou přínosem. Pokud bych měl dojem, že stav je neúnosný, musel bych jednat. Ale v tomto směru je důležitá i role kapitána a zkušených hráčů," vysvětluje Šilhavý a upozorňuje na komunikační faktor. „Jazyk je z pohledu adaptace velmi důležitým aspektem. My naštěstí nemáme kluky, kteří by nerozuměli nebo se nesnažili," netají úlevu Šilhavý.

„Většina mladých z bývalých sovětských zemí umí dnes anglicky, což všechno usnadňuje," říká kapitán Jablonce Tomáš Hübschman, který má bohaté zkušenosti z dlouhého působení v Doněcku, kde byla směsice hráčů z různých koutů planety. „Je důležité, jak chtějí i samotní hráči zapadnout. Pokud se snaží na hřišti i mimo trávník, mužstvo je přijme snadněji," přemítá Hübschman, posilněný vlastní zkušeností.

Sto šest zahraničních fotbalistů na soupiskách českých mužstev pochází z třiatřiceti zemí. Největší cizineckou legii má Liberec, jehož třináct cizinců pochází z devíti různých států. Solidní jazykový hlavolam čeká případné návštěvníky šatny Slavie a Mladé Boleslavi, kde mají cizince z osmi zemí. Naopak v Českých Budějovicích a Příbrami si vypomohou maximálně slovenštinou.

Nejvíc cizinců v 17. kole Synot ligy:
OSTRAVA
7 - nasazených hráčů v utkání
8 - počet cizinců na soupisce
Mensah, Narh (oba Ghana), de Azevedo (Braz.), Sivrič, Kukec, Lučič (Chorv.), Mišák (SR)
BOHEMIANS 1905
6 - nasazených hráčů v utkání
9 - počet cizinců na soupisce
Pauschek, Lietava, Mikuš (SR), Bratanovič (Slov.), Gajič (Srb.), Mosquera (Kol.)
LIBEREC
6 - nasazených hráčů v utkání
13 - počet cizinců na soupisce
Ndiaye (Seneg.), Sackey (Ghana), Luckassen (Niz.), Obročník, Ďubek, Bakoš (vš. SR)
JABLONEC
5 - nasazených hráčů v utkání
6 - počet cizinců na soupisce
Crnkič (Bosna), Šabala (Lot.), Mingazov (Turk.), Romera (Šp.), Greguš (SR)
SLAVIA
5 - nasazených hráčů v utkání
9 - počet cizinců na soupisce
Tamás (Maď.), Kenia (Gruz.), Vukadinovič (Srb.), Deli (Pobř. slon.), Baéz (Arg.)
JIHLAVA
4 - nasazení hráči v utkání
6 - počet cizinců na soupisce
Harba, Mešanovič (oba Bosna), Šulek, Marcin (oba SR)

Reklama