Hlavní obsah

Ostravský kouč Petr Frňka roli outsidera proti Spartě odmítá

Ostrava

Žádný prešovský beton a hra na bezbrankovou remízu v sobotu na Bazalech prý k vidění nebude. Ostravský kouč Petr Frňka chce i proti Spartě Praha týmu ordinovat útočnou a agresivní hru. Přesně tu, kterou se zejména v prvním poločase úvodního jarního zápasu v Teplicích hráči Baníku neprezentovali.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ostravský trenér Petr Frňka.

Článek

„Chci, abychom hráli takovou hru, kterou jsme se učili. Nevidím smysl v tom si na něco měsíc a půl zvykat a pak, když přijede Sparta, celý systém překopat. Buď to zvládneme, nebo ne. Jsem ale přesvědčený, že nemusíme panikařit a můžeme pokračovat v cestě, na kterou jsme se vydali," řekl Frňka.

V Teplicích sázka na útočnou hru nevyšla. Baník si moc šancí nevypracoval a prohrál 0:1. „Byli jsme nedůslední a zakřiknutí, nedokázali jsme se vyrovnat s agresivitou soupeře," hodnotil Frňka. „Proti Spartě se toho musíme vyvarovat. Utkání nevyhrajeme, pokud si balón nevybojujeme a nedostaneme jej pod kontrolu. A to platí jak v utkání se Spartou, tak každém dalším, které nás čeká," pověděl Frňka.

Na podzim ostravský Baník na Letné šokoval a gólem Jána Greguše vyhrál 1:0. Frňka věří, že jeho svěřenci mohou proti obhájci titulu vyhrát i v sobotu. „Ano, Sparta hraje o titul, o poháry, má široký a našlapaný kádr. To ale neznamená, že nemůžeme být úspěšní. Rozhodně odmítám roli outsidera," hýřil sebevědomím třiačtyřicetiletý kouč.

Přes porážku v prvním jarním kole nechce Frňka do týmu, který mu v přípravě dělal radost, příliš zasahovat. Hráči jsou zdravotně v pořádku, a tak jedinou vynucenou změnou bude absence vykartovaného záložníka Derricka Mensaha. „V hlavě jsem měl spoustu myšlenek a odehrávalo se mi několik scénářů o tom, jak tým sestavit. Ale nechám si to až na sobotu," neprozradil, zda dostanou šanci od začátku utkání zimní posily Patrik Mišák či Matej Sivrič.

Běsnění fanoušků? Už snad ne

Atraktivní soupeření odvěkých rivalů bohužel často doprovází běsnění příznivců obou klubů. Ostrava si stále dobře pamatuje řádění chuligánů přímo na stadiónu v březnu loňského roku, kdy Sparta na Bazaly zavítala naposledy. I tentokrát na utkání, které začíná v sobotu v 15 hodin, přicestují přibližně čtyři stovky sparťanů. A přestože domácí ultras prohlašují, že na domácí utkání nepřijdou, klub se na rizikové střetnutí pečlivě připravuje. „Chystáme se na každé utkání, ale na Spartu asi dvojnásob. Atmosféra bývá vyhrocená jak na hřišti, tak v ochozech," uvedl ředitel stadionu Petr Konderla.

Bezpečnostní opatření diskutuje klub s policií, která například vyjednala přesun střetnutí z večerního času na odpoledne. „Kdyby se hrálo ve 20.15, jak chtěla Česká televize, neměli by jak fanoušci Sparty odcestovat, protože noční vlak byl zrušený," zdůvodnil Konderla. Od 13.30 do 17.30 bude navíc kvůli bezpečnosti uzavřena Českobratrská ulice vedoucí z centra města ke stadiónu. Přímo na něm pak budou na pořádek dohlížet dvě stovky pořadatelů.

Reklama

Související témata: