Hlavní obsah

Pořád mě to táhne dopředu, říká ostravský bek Štěpán před duelem se Spartou

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

V zimě jej nový kouč Baníku Ostrava Petr Frňka přesunul ze zálohy do obrany, kde si Vojtěch Štěpán stále ještě zvyká. V sobotu ho ale čeká těžký úkol. Ubránit sparťanskou ofenzivní sílu. „Už na podzim jsem byl proti Spartě hodně zajetý na beku. Asi to bude dost podobné,“ naznačil sprinter 17. kola Synot ligy. Rychlostí vyšší než 25 kilometrů v hodině naběhal proti Teplicím 450 metrů.

Foto: Aleš Krecl

Ostravský Vojtěch Štěpán (vlevo) si zvyká na novém postu pravého obránce.

Článek

Jaké šance má Baník proti Spartě? Na podzim jste ji zaskočili a vyhráli 1:0.

Když jsme to dokázali na Letné, tak proč bychom to nemohli nedokázat doma? Chceme Spartu potrápit a nějaké body získat. Zda to bude stačit, se uvidí na hřišti. Sparta hraje každoročně o titul, je favorit. Ale pokud chceme uspět, musí nám to být jedno.

Budete se v roli obránce připravovat na některé protihráče pečlivěji?

Celá jejich pravá strana je hodně ofenzivní, ať je to Krejčík, Costa nebo Matějovský. Sparta je plná kvalitních hráčů a nedá se připravovat ne jednotlivé hráče, ale na Spartu jako na celek.

Z pozice beka to budete mít ke Sparťanské brance o kousek dál, než jste byl jako záložník zvyklý. Naběháte se asi hodně.

Když jsme hráli na podzim na Letné, tak jsem byl taky hodně zajetý na pozici beka, takže to bude asi dost podobné.

Když přijela Sparta na Bazaly naposledy, muselo být utkání přerušeno kvůli řádění fanoušků. Jak na to vzpomínáte?

Přestávka trvala asi tři čtvrtě hodiny, to bylo nepříjemné. Ale mnozí jiní měli mnohem větší starosti než my. Je obrovská škoda, že se něco takové vůbec děje.

Po zápase v Teplicích trenér Frňka hovořil o nedůrazu v ofenzívě. Bude to jiné?

Neměli jsme odražené balóny a nebyli dost odvážní. Nikdo ten zápas ale neodflákl. Ve druhém poločase jsme ukázali, co chceme hrát, byli blízko k remíze. Snad na to navážeme.

Hrajete nově na postu krajního obránce. Už jste si zvykl?

Měl jsem na to celou přípravu, takže času jsem měl dost. Hraje se mi tam docela dobře, taky ale záleží, jaká je situace na hřišti. Například v Teplicích, když jsme ve druhém poločase trochu více dominovali, tak se mi hrálo dobře. Ve chvíli, kdy jsme museli hrát v bloku, tak jsem se na to musel více soustředit, protože pořád přemýšlím útočně.

Musel vás trenér přesvědčovat?

Nemusel, tlačila nás tam bota a záložníků bylo hodně. Bylo to na začátku přípravy, tudíž bylo dost času zjistit, jestli to bylo dobře, nebo ne. No a stále tam jsem. Dosud jsem v obraně jenom zaskakoval, ale dost hráčů se tam postupně přesouvá.

Ale většinou těch starších...

Já už taky nejsem žádný mladík (smích). Dejme tomu čas.

Je něco, co vám ještě dělá problém?

Asi to přepínání z útoku do obrany. Pořád mě to táhne dopředu, ale při ztrátě balónu musím okamžitě přepnout. Ale snad už na to hlavu nastavenou mám.

Reklama

Související témata: