Hlavní obsah

FAČR může samostatnost ligy schválit nejdříve na konci března

Praha

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR se v úterý zabýval osamostatněním první a druhé ligy, zatím však neschvaloval potřebnou rámcovou smlouvu mezi kluby a asociací. K tomu by mohl přistoupit na příštím zasedání 31. března. To je zřejmě i poslední termín, do kdy je třeba přijít s konkrétními smlouvami, aby se celá záležitost mohla v červnu vyřešit na valné hromadě a obě nejvyšší soutěže mohly fungovat nezávisle na asociaci už od příští sezóny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta

Článek

Záměr osamostatnit se odhlasovaly kluby na konci února na Ligovém shromáždění. Mají připravenou smlouvu mezi Ligovou fotbalovou asociací a FAČR, kterou musí schválit výkonný výbor.

"Dnes jsme se o samostatnosti ligy bavili, ale písemný materiál předložen nebyl. Zatím to byly jen ústní informace o tom, co se připravuje," řekl na tiskové konferenci generální sekretář Rudolf Řepka. "Nejbližší možný termín, kdy by se mohl na výboru řešit konkrétní písemný materiál, je 31. března," dodal.

Ve stejný den má výbor řešit i materiály pro červnovou valnou hromadu. "Prvního dubna chceme dát do hnutí k oponentuře všechny předpisy. Pokud však 31. března výbor schválí rámcovou smlouvu mezi FAČR a LFA, tak to začneme brát jako připomínku ke stanovám a začneme ji zapracovávat. Květnový výbor by pak tuto úpravu schválil a mohlo by to jít před valnou hromadu," uvedl Řepka.

S Turky zřejmě na Letné

Sám už připravenou rámcovou smlouvu viděl a připomínkoval. "Dle mého názoru už je vyladěná. Teď už je to spíše v politické rovině a záleží na diplomacii mezi výkonnostním a profesionálním fotbalem," dodal Řepka.

Výbor dnes rovněž řešil, na kterých stadiónech se odehrají kvalifikační zápasy národního týmu s Kazachstánem a Tureckem. "Konečné rozhodnutí ještě nepadlo. U Kazachstánu uvažujeme mezi Plzní a Edenem, s Tureckem se bude pravděpodobně hrát na Spartě. Nyní to řeší STES a příště bychom měli schválit konkrétní místa," řekl Řepka.

Schváleno bylo také dělení členských příspěvků. Mezi kluby, které obnovily členství svých hráčů do konce února, bude rozděleno dalších 20 milionů ze státních dotací. Za každého člena tak kluby dostanou zpět 217 korun, což je především u mládeže dvojnásobek zaplacené částky. Obnovené členství má zhruba 85 procent členů. Ostatní již nebudou mít nárok na podíl z dotací.

Reklama

Související témata: