Hlavní obsah

Třapce jako doposud nesmíme dostávat, říká nový kouč Dynama Cipro

České Budějovice

Užíval si fotbalový důchod. V dubnu bude Františku Ciprovi osmašedesát let. O tom, že bude ještě trénovat, už moc nepřemýšlel. V neděli dostal nabídku a v úterý se vrátil na lavičku Dynama České Budějovice, odkud právě před dvěma a půl roky odešel. Usedl na ni už potřetí. Úkol je opět stejný: zachránit na jihu Čech ligu.

Foto: David Veis, ČTK

Trenér Českých Budějovic František Cipro

Článek

Rozmýšlel jste si dlouho nabídku převzít Dynamo?

Dostal jsem ji v neděli dopoledne. Přemýšlel jsem o tom hodně, ale ne dlouho. Nebyl čas.

Užíval jste si důchod, chodil na fotbal pro zábavu. Co vás vedlo k návratu na lavičku?

Peníze to určitě nebyly. Jsem odtud, s klubem cítím, chci mu pomoct.

Vybral jste si spolupracovníky, které jste vedle sebe měl i při minulém angažmá před více než dvěma roky. Co vás k tomu vedlo?

Vybral jsem si lidi, které znám a věřím jim. Znám je jako hráče, které jsem trénoval, a znám je lidsky i pracovně. Proto je mojí pravou rukou David Horejš, a jsou tu i další bývalí hráči Jiří Lerch, Karel Vácha a gólman Pavol Švantner.

Absolvoval jste s mužstvem první dva tréninky, jaké z nich máte pocity?

No... Ty pocity jsou optimističtější, než když vidíte zápas. Ale je tu pár fotbalistů, kteří by neměli hrát o záchranu a mají na víc. Pochopitelně bych si hráčský kádr představoval širší a kvalitnější, ale s tím už nic nenadělám. Přestupové období je pryč. Musím dělat s těmi, kteří tu jsou. To je realita.

Ničím mimořádným v našem fotbale není příchod „amatéra“. Nenašel by se nějaký profík, který se na pár měsíců reamaterizuje?

Na to není čas. Někoho hledat, nebo zkoušet a zapracovávat ho do mužstva, to je složité a časově náročné. Do konce ligy zbývají už jen tři měsíce. Musel by to být někdo, kdo kádr nedoplní, ale bude použitelný v základu a hlavně pomůže. A o takovém hráči, který by do toho šel, z hlavy nevím.

Co musíte udělat jako první, abyste zastavil pád?

Mužstvo je psychicky totálně u dna. Kluci mají hlavy mezi koleny. Logicky je poznamenaly dvě jarní porážky se skóre 1:9. Fotbal nehrají s takovou radostí. Musím je dostat nahoru, aby k němu zase měli pozitivní přístup a nebáli se hrát. Jsou si dobře vědomi, že za situaci, v níž jsou, si můžou sami. Řekl jsem jim, že to vždycky odnese trenér, ale hlavními viníky jsou hráči. Doufám, že se rychle zvednou.

V čem se musí mužstvo nejvíc zlepšit na hřišti?

Podívejte se na skóre z osmnácti zápasů a hlavně dvou jarních... Jednoznačně musíme zapracovat na obranné činnosti. Takové třapce nesmíme dostávat.

Jak tomu chcete zabránit, když si nemůžete přivést žádného hráče?

To je fakt, že moc variant nemám. Zkusili jsme si už nějaké nácviky standardních situací. Udělám maximum, abychom ve stávajícím složení zlepšili defenzívu.

Uvažujete o nějakém časovém výhledu, nebo se jedná jen o záchranářskou misi?

Podepsal jsem smlouvu do konce sezóny. Teď není čas přemýšlet o něčem dalším. Prvořadým cílem je záchrana, pak se uvidí.

Vy věříte v záchranu?

Kdybych nevěřil, tak jsem to nevzal.

Upřímně, chyběl vám fotbal hodně?

Jak se to vezme. Nechci říkat klišé o tom, že fotbal je droga. Byly chvíle, kdy mi nechyběl vůbec a byl jsem rád, že jsem mimo. Ale upřímně přiznám, že byly chvíle, kdy mi fotbal naopak moc chyběl. Takže jsem rád, že jsem zpátky a chci pomoct. Nechtěl bych se loučit sestupem.

Reklama