Hlavní obsah

Slovácko vyškolilo Spartu 2:0

PRAHA

Bez tahouna mužstva Sivoka přijela Sparta dobýt v utkání šestého kola Gambrinus ligy Slovácko. V Uherském Hradišti se jí však tradičně nedaří a padají tu i trenérské hlavy. Naposledy se odtud vracel jako nezaměstnaný kouč Kotrba. Spartě se nepodařilo porazit Slovácko ani v sobotu. Naopak dostlo se jí již třetího školení v řadě označeného 0:2.

Článek

Trenér Sparty Jaroslav Hřebík po zápase první bezbrankový poločas hodnotil jako velice bojovný "na hranici pravidel." Soupeř byl nicméně podle jeho mínění kvalitní a srdnatě bojující. Celý zápas v úvodu rozhovorů zhodnotil jako plný nevyužitých šancí. Hráči však do zápasu dali vše, byl Hřebík přesvědčen.

Fotbalisté pražské Sparty tak letos utrpěli již druhou porážku. Ze vzájemného souboje se Slováckem odcházejí poraženi 0:2 dokonce již po třetí v řadě. Před zbylými zápasy šestého kola jsou sparťané v tabulce na čtvrtém místě, Slovácko se posunulo na devátou pozici.

Snaha Letenských o ofenzivní hru nevedla k šancím, po kombinačních nepřesnostech a neproduktivní hře do šířky se přes pozornou domácí obranu často ke střele nedostávali. Slovácko spoléhalo na rychlé protiútoky. Po nich se v úvodu zápasu dostával nejčastěji k zakončení další maďarský novic Róth. Poprvé vyzkoušel brankáře Blažka už ve čtvrté minutě, po čtvrthodině hry mířila jeho tvrdá střela do gólmanovy náruče.

I když měla Sparta častěji v držení míč, akce nedokončovala. Na brankáře Drobisze mířily pouze tři střely a Matušovičovu ránu z trestného kopu, Doškovu hlavičku i Petroušovu dělovku z velké dálky domácí brankář s přehledem kryl. V závěrečných pěti minutách úvodního poločasu si Slovácko vypracovalo dvě slibné šance. Míč z Malárovy hlavy padl ve 42. minutě obloučkem na břevno a o chvíli později se ocitl sám před Blažkem Sowunmi, jenž se ale šance lekl a ve snaze přehodit brankáře jen špatně trefil míč.

Dva góly pro Spartu

Thomas Sowunmi překonal sparťanského gólmana hlavičkou ve čtyřicátésedmé minutě zápasu, tedy velmi krátce po přestávce. Od té chvíle jakoby Sparta dostala studenou sprchu a domácí fotbalisté začali stále více vystrkovat růžky zcela podle rčení s jídlem roste chuť.

Mezi tím fanoušci hostujícího týmu dávali svou nespokojenost najevo menšími potyčkami s policií. To už se před Blažkem blýskalo. Šance střídá šanci a domácí jsou stále při chuti. V 68. minutě navíc kapitána Sparty Karla Poborského střídá Ondřej Herzán.

O 12. minut později vystřídal Poláčka Pergl a Ordoš střelce prvního gólu zápasu Sowunmiho. To už ale každou chvíli mělo před sparťanskou brankou pořádně zahřmít. Necelou minutu před konce zápasu využil chyby brankáře Blažka Malár a zpečetil nelichotivou bilanci letenského týmu.

1. FC Slovácko - Sparta Praha 2:0 (0:0)
Branka: 47. Sowunmi, 89. Malár, Rozhodčí: Jech - Holub, Košec, ŽK: Lička - Došek. Diváci: 6228
Sestavy:
Slovácko: Drobisz - Švejnoha, Rajnoch, Šuškavčevič, Palinek - Malár, Lička, Pavlík, Róth (46. Petržela) - Sowunmi (80. Ordoš), Ivana. Trenér: Molnár.
Sparta: Blažek - Zd. Pospěch, Petráš, Lukáš, Kadlec - Poborský (68. Herzán), Kisel (85. Jeslínek), Petrouš, Poláček (80. Pergl) - Došek, Matušovič. Trenér: Hřebík.

Před zápasem

"Kéž by se nám podařilo zachovat tradici vítězství z posledních dvou let," přál si Luděk Zajíc, asistent trenéra týmu z Uherského Hradiště. "Na Spartu si věříme, ale zároveň víme, že mírný pokles formy Pražanů v úvodu sezóny je pouze dočasný. Nesmí nás to ukolébat. Snad se mistr nechytne zrovna u nás," doufal. Recept na solidní výsledek spatřuje Zajíc v aktivní hře. "Nesmíme jen čekat, s čím na nás sparťané vyrukují. Na druhé straně ovšem nepřipadá v úvahu, abychom se proti tak silnému soupeři vrhli bezhlavě do útoku. Chybět bude nemocný Polách, k dispozici už jsou Petržela, Ordoš a Maďar Sowunmi," dodal Zajíc.

Kromě Sivoka je na letenské marodce také útočník Slepička. Útočníci Sparty se v dosavadních pěti ligových kolech ještě netrefili... Velký otazník visí nad Haškem, který má problémy se svalem a až před utkáním se rozhodne, zda nastoupí. Znamenalo by to další hýbání se sestavou. "Jedu prakticky domů, z Uherského Hradiště jsem na Letnou přišel, takže mám obrovskou motivaci. Po Ajaxu víme, že umíme hrát fotbal. Chceme tři body," říkal odhodlaně obránce Sparty Michal Kadlec.

Reklama